Normal

Krigsfanger innrømmer at de er russiske soldater

To russere som ble tatt til fange i Ukraina innrømmer at de er soldater i den russiske hæren.

sersjant Aleksander Aleksandrov

En av de to tilfangetatte soldatene, sersjant Aleksander Aleksandrov, i sengen på et sykehus i Kiev.

Foto: Gleb Garanich / Reuters

Kaptein Jevgenij Jerofejev

Kaptein Jevgenij Jerofejev på sykehuset i Kiev der han nå holdes fanget.

Foto: Markian Lubkivskyi / Ap

Det opplyser Organisasjonen for Sikkerhet og Samarbeid i Europa (OSSE) etter å ha snakket med de to soldatene.

– Begge individene sier at de er medlemmer av de væpnede styrkene til Den russiske føderasjonen. De hevder at de var på et rekognoseringsoppdrag. De var bevæpnet, men hadde ikke ordre om å angripe, opplyser OSSE etter å ha snakket med de to soldatene.

De to russerne ble tatt til fange etter en skuddveksling med ukrainske soldater nær Luhansk lørdag. De er nå på et sykehus i Kiev.

Siktet for «terroristaktivitet»

– En av dem sier at han hadde fått ordre fra sin militære enhet om å reise til Ukraina. Han skulle «rotere» etter tre måneder. Begge sier at de har vært i Ukraina «på oppdrag» før, står det i rapporten fra OSSE.

Ukraina har siktet de to, kaptein Jevgenij Jerofejev og sersjant Aleksander Aleksandrov, for å ha vært involvert i «terroristaktivitet».

Regjeringen i Kiev søker å bruke de to soldatene til å bevise at russiske soldater kjemper sammen med separatistene i Øst-Ukraina.

Russland nekter

Det russiske forsvarsdepartementet sier de to mennene tidligere var medlemmer av landets væpnede styrker, men at de var demobilisert da de krysset grensen til Ukraina for to uker siden.

Russland har tidligere innrømmet at russiske «frivillige» og soldater på permisjon har deltatt i kampene i Øst-Ukraina, men nekter for at regulære soldater er med i kampene.

Mandag krevde Russland at de to blir løslatt umiddelbart og lovet å forhandle med ukrainske sikkerhetsstyrker om deres skjebne.

Opphevet sikkerhetsavtale

Samtidig opphevet den ukrainske nasjonalforsamlingen i dag fem sentrale sikkerhetsavtaler som landet har hatt med Russland.

En av avtalene som nå er sagt opp har gitt Russland lov til å frakte soldater til den russiskvennlige utbryterregionen Transdnjestr i Moldova.

For at avtalene skal gjeninnføres igjen kreves det støtte fra både nasjonalistene og de provestlige partiene i nasjonalforsamlingen.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt