Hopp til innhold

Kosovere rømmer fra dystre fremtidsutsikter

Arbeidsløshet og fattigdom har på én måned sendt over 10.000 kosovere på flukt til Ungarn. Der blir de møtt av trusler fra landets statsminister om å stramme inn reglene.

KOSOVO

FLYKTER: Mange kosovere forlater hjemlandet og søker asyl i Ungarn og EU. Disse kosovoene krysset grensen mellom nabolandet Serbia og Ungarn fredag, nær grensebyen Subotica.

Foto: MARKO DJURICA / Reuters

Ungarn har opplevd en økt strøm av mennesker fra Kosovo den siste tiden. I fjor kom 43.000 mennesker til Ungarn for å søke asyl, og halvparten av disse kom fra Kosovo, melder Reuters. Av asylsøkerne som ankommer Ungarn reiser 80 prosent videre i løpet av kort tid. Det har vært en økning av migranter fra Kosovo som smugler seg inn i EU.

Fattigdom og arbeidsløshet

Mette Petersen, ansvarlig for det Internasjonale Røde Kors forbundets (IFRC) Kosovo-kontor, bekrefter at de har sett en økning i antall kosovere som søker asyl i Ungarn.

– Situasjonen i Kosovo er meget vanskelig, det er mye fattigdom og arbeidsløshet. Det er spesielt stor arbeidsløshet blant unge, og mange studenter har sluttet på studiene. Vi ser også at det er et høyere nivå av usikkerhet, og det har vært en økning i sammenstøt i Pristina, forteller Petersen.

SERBIA-KOSOVO-HUNGARY-EU-IMMIGRANTS

NØD: Økonomiske krisetider er bakgrunnen for at mange bestemmer seg for å forlate hjemlandet, som denne familien som passerte grensen fredag.

Foto: ANDREJ ISAKOVIC / Afp

Også professor Svein Mønnesland ved Universitetet i Oslo bekrefter at situasjonen er vanskelig. Det er stor arbeidsløshet, og mye fattigdom.

– Mange synes nok fremtiden ser håpløs ut i Kosovo, og ønsker derfor å forlate landet.

Mønnesland er professor i slaviske språk, og har god kjennskap til regionen. Han mener økningen i antall kosovere som forlater hjemlandet kan ha sammenheng med Serbias forhandlinger om EU-medlemskap.

Ber om strengere regelverk

Viktor Orban

IKKE BEGEISTRET: Ungarns statsminister Viktor Orban er lite begeistret for landets nye status som trekkplaster for kosovere på flukt.

Foto: THIERRY CHARLIER / AFP

– At Serbia skal lette adgangen til Kosovo har vært et av påbudene fra EU. Serbia anerkjenner ikke Kosovo som en egen stat, men siden 2012 har kosovere kunnet reise inn i Serbia uten pass. Herfra er veien kort til Ungarn, og Schengen hvor de søker asyl, forklarer Mønnesland.

Ungarns statsminister Viktor Orban har varslet innstramming av regelverket for å begrense antall asylsøkere. Ifølge regjeringen er Ungarn i ferd med å bli et mål for asylsøkere, ikke bare et transittland.

– Vi kan ikke vente på EU. EU vil helt sikkert endre sin innvandringspolitikk, men det kan bli for sent for ungarn, sier Antal Rogan, et framtredende medlem av det høyreradikale regjeringspartiet Fidesz.

SISTE NYTT

Siste nytt