Hopp til innhold

Kampene i Kosovo er over

Kampene mellom bevæpnede menn og myndighetene i Nord-Kosovo, kosovarske og serbiske myndigheter skal være over. Fire personer er drept.

Klokka 19.30 norsk tid er kampene ved et kloster i Kosovo over, ifølge regjeringen.

Fire personer ble drept i kampene mellom væpnede menn og politi nord i Kosovo søndag, deriblant én politibetjent.

Alle de væpna mennene skal være arresterte.

Like før klokka 13.00 norsk tid søndag, kom de første meldingene om at rundt 30 bevæpnede menn var omringet.

– Det er minst 30 profesjonelle menn, enten militære eller politifolk. De er bevæpnet og omringet av våre politistyrker. Jeg oppfordrer dem til å overgi seg til våre sikkerhetsorganer, sa statsministeren under en pressekonferanse, ifølge AFP.

30 menn omringet

Rundt klokka 15.00 sa Kosovo-politiet at de har skutt og drept en bevæpnet mann i landsbyen Banjska, melder Reuters.

Den serbiske avisen Blic skrev tidligere at de bevæpnede mennene hadde tatt seg inn i et kloster i landsbyen Banjska, der de forskanset seg omringet av politistyrker fra Kosovo. Det er angivelig her politiet skal ha avfyrt skudd.

Ifølge en melding fra den serbisk-ortodokse kirken skal mennene ha vært maskert og tungt bevæpnet. De skal ha kjørt ned porten til klosteret med en pansret bil.

Disse bildene skal vise det bevæpnede mennene som gikk til angrep på politistyrker fra Kosovo natt til 24. september.

Dette bildet skal vise det bevæpnede mennene som gikk til angrep på politistyrker fra Kosovo i natt. Bildene ble lagt frem på en pressekonferanse av statsminister Albin Kurti søndag ettermiddag. Bildene er ikke verifisert av uavhengige kilder.

Foto: Kosoviske myndigheter

Dette skjedde kun timer etter at en politimann ble drept og en annen såret i et væpnet angrep på en patrulje nord i Kosovo tidlig søndag morgen, ifølge kosovarske myndigheter.

Kosovos statsminister Albin Kurti har fordømt angrepet og kalt det en terrorhandling.

– Personene som sto bak angrepet, var profesjonelle, brukte masker og var tungt bevæpnet, skriver han i sosiale medier. Han hevdet samtidig at serbiske myndigheter hadde en finger med i angrepet.

Hevder serbiske myndigheter er innblandet

Kosovos president Vjosa Osma hevder at nattens skyting var iscenesatt av «serbiske kriminelle gjenger». Hun mener det er et angrep på lov og orden og «mot Republikken Kosovos suverenitet».

Hun fordømmer det hun kaller «åpen aggresjon fra Serbia mot Kosovo» og oppfordret landets allierte til å hjelpe Kosovo med å etablere lov og orden.

Kart over Kosovo.

Presidenten i den serbiske nasjonalforsamlingen har på sin side vært ute i serbiske medier og lagt skylden på Kosovo. Vladimir Orlić mener det er kosovos statsminister som har iscenesatt angrepet.

– Hvis vi skal snakke om hvem som egentlig er ansvarlig for volden, er det Albin Kurti. Og det vet alle. De siste månedenes brutale terror mot uskyldige serbere har skjedd nettopp på grunn av dette: Han ønsket å trappe opp konflikten, sier Orlić til den serbiske avisen Blic.

Blusset opp uro

Uroen i det nordlige Kosovo blusset opp i mai, etter et lokalvalg der kosovoalbanske ordførere ble valgt inn i flere områder som har en overvekt av serbiske innbyggere. Det skjedde etter at den serbiske delen av befolkningen boikottet lokalvalgene, og valgdeltakelsen lå like over tre prosent.

Kosovo police and U.S. and EU troops stand by after one police officer was killed, another hurt in Kosovo gunfire, in Josevik

Politi- og militærstyrker i Josevik i Kosovo søndag.

Foto: FATOS BYTYCI / Reuters

Nato sendte ytterligere 700 soldater til Kosovo for å håndtere bråket etter valget. Rundt 30 Nato-soldater og over 50 serbiske demonstranter ble skadet i de påfølgende sammenstøtene.

De siste EU-ledede fredssamtalene brøt sammen forrige uke. EUs utenrikspolitiske leder Josep Borrell beskyldte Albin Kurti for ikke å ha sørget
for å opprette kommuner med lokalt selvstyre i områdene med overvekt av serbere, skriver BBC.

SISTE NYTT

Siste nytt

Eksklusivt intervju med Israels nye talsperson: – Vi er den mest humane hæren nokosinne

Israel hevdar UNRWA-tilsette er knytte til terror, at 18 Hamas-bataljonar er knuste og sår tvil ved talet på drepne palestinarar. Men bevisa er få.