Hopp til innhold

Tidenes korrupsjons-opprulling i Kina

Ikke siden Maos kulturrevolusjon har så mange kinesiske ledere og embetsmenn blitt etterforsket for maktmisbruk. Tidligere i år døde en mistenkt under avhør.

Yang Dacai bel dømt til 14 års fengsel

«Klokkebror» ble han kalt, Yang Dacai, som denne uken ble dømt til 14 år fengsel for korrupsjon. I retten hadde han ingen synlig klokke på armen.

Foto: CHINA STRINGER NETWORK / Reuters

Philip Lote

Det er et varslet skritt i Xi Jinpings arbeid for å gjenreise tillit til partiet, men størrelsen på navnene som nå har havnet i offentlighetens mest ubehagelig søkelys forbløffer.

Omfanget av opprullingene har fått folk til spørre seg selv om dette er uttrykk for noe mer enn en maktkamp i partiet.

Døde under avhør

 Yu Qiyi døde under avhør

Tidligere i år døde Yu Qiyi under avhør i forbindelse med etterforskningen av en korrupsjonssak.

Foto: Wu Qian / Ap

De som de siste dagene har fått Kommunistpartiets disiplinærkomite bankende på kontordøren spenner ifra Jiang Jemin, nåværende statlige eiendomssjef, og Zhou Yongkang, tidligere et fryktet medlem av partiets absolutte øverste ledelse med ansvar for innenriks-sikkerhet, til den langt lavere rangerte Yu Qiyi.

Saken mot den siste, en 42 år gammel leder av en lokal statelig bedrift, har fått oppmerksomhet av grunner som åpner opp for spørsmål som er ubehagelig for president Xi Jinping og av en helt annen art enn de sakene som er anlagt mot hans høyt rangerte partifeller.

Yu Qiyi døde nemlig under avhør. Han tålte ikke at etterforskerne dukket hodet hans ned i isvann, og 6 av dem vil i en sak som har gitt et sjeldent innblikk i kinesiske avhørsrom bli fremstilt for en domstol.

To univers

Zhou Yongkang var medlem av partiets absolutte øverste ledelse med ansvar for innenriks-sikkerhet

Zhou Yongkang er en av de store fiskene som nå etterforskes.

Foto: JASON LEE / Reuters

Korrupsjonsopprullingene er initiert i to parallelle univers. I det ene er det en planlagt regi av offisielle organ i parti og stat. I det andre er det en friere regi som finner sin form og kraft i kinesiske sosiale medier, bak den kinesiske brannmuren og i en katt og mus lek med den kinesiske sensuren.

Det første universet speiler den interne dra-kampen, fraksjoneringen, de reelle politiske diskusjonene og offisielle prioriteringer i Kina nye ledelse. Den andre speiler sfæren av mikrobloggere. Sfæren som er blitt den største arenaen for samfunnskritikk og utveksling av meninger i Kina.

De forbannede bloggerne, tenker, ganske sikkert, Yang Dacai, som for inntil ganske nylig var en lokal sjef i arbeidstilsynet i provinsen Shanxi.

Noen bloggere begynte å legge merke til Yang smak for armbåndsur. Etter hvert la et brorskap av mikrobloggere et online puslespill som bilde for bilde avslørte at Yangs utvalg av armbårne luksusartikler langt overskred det en kunne forvente at en offentlige tjenestemann kunne ha råd til.

Bloggerne gav han tilnavnet «klokkebror» og til slutt ble støyen på nettet så kraftig at myndighetene reagerte. Torsdag ble Yang dømt til 14 års fengsel. Han motsatte seg ikke straffen, og på bildet under domsavsigelsen bærer han ikke noe synlig armbåndsur.

Tidenes opprulling

Ikke siden oppgjøret med firerbanden og formann Maos enke etter kulturrevolusjonen har den jevne kinesere sett like mange embetsmenn og like store kinesiske ledere bli stilt ansvar for maktmisbruk.

I likhet med den gang hviler en maktkamp og rettssak i bakgrunn.

Innen kort tid er det ventet at det vil bli avsagt dom mot tidligere partitopp Bo Xilai. Den sjeldent karismatiske og populistiske orienterte Bo Xilai styrte før Kinas lederskifte i fjor mot en plass blant de sju mektigste i partiet. I stedet vil han trolig bli dømt for maktmisbruk, illegal tilegnelse av rikdom og for å ha forsøkt å dekke til drapet hans kone begikk på en britisk forretningsmann.

Den nevnte Zhou Yongkang var Bo Xilais mest høylytte forsvarer i partiledelsen. Nå risikerer mannen som i 10 år styrte kinesisk politi, sikkerhetsstyrker og overvåkning å bli det første pensjonerte medlem partiets øverste ledelse som felles for misbruk av sin posisjon.

President Xi Jinping er pragmatisk og i den grad han er overbevist om noe er det at det er partiet som er best egnet til å styre Kina.

Xi Jinpings utfordring er å overbevise opinionen og de offentlige etterforskernes konkurrenter i form av bloggeraktivister om at den pågående kampen er noe mer enn opprydning etter fraksjonering etter fjorårets lederskifte. Akkurat dette spørsmålet er avgjørende for hans og partiets troverdighet.

161 000 kadre er under etterforskning av partiet disiplinærkomite. De store navene som nå ledsages ifra kontorer og inn rettssaler kan overbevise om at rang ikke seg selv gir beskyttelse, men det blir en oppgave å overbevise kommunistpartiets over 85 millioner medlemmer og folket om at politiske allianser ikke vil være avgjørende for om du blir tatt eller ikke.

SISTE NYTT

Siste nytt