Hopp til innhold

Tidligere kinesisk toppleder i retten: - Bo Xilai kunne ha blitt en ny Mao

En av Kinas tidligere toppledere står i dag for retten. De andre sjefene i kommunistpartiet fryktet hans ambisjoner som ene-diktator i Kina.

Bo Xilai

Tidligere toppleder Bo Xilai blir i dag stilt for retten.

Foto: STRINGER/CHINA / Reuters

Anders Magnus i Beijing
Foto: NRK

I dag avsluttes en av de største politiske skandalene i Kina i nyere tid. En av partiets tidligere toppledere står for retten – anklaget for korrupsjon og maktmisbruk.

Men det de andre partilederne egentlig anklager ham for er at han ønsket å ta makten – fra dem.

Parti-prinser

Bo Xilai er en av de såkalte parti-prinsene i Kina – det vil si barna til gamle ledere som var med i partiet siden før det tok makten i 1949.

Disse parti-prinsene tilhører den ypperste eliten i Kinas svært klassedelte, men såkalt kommunistiske samfunn, og har makt og rettigheter som få andre. I tillegg har svært mange av dem og deres familier klart å karre til seg enorme formuer – ofte gjennom forretningsvirksomhet med statlige privilegier, eller gjennom rene bestikkelser og korrupsjon.

Dagens øverste partisjef og president i Kina, Xi Jinping, tilhører også denne gruppen av parti-prinser. Hans familie er blant de mer velhavende i landet. Men prinsene har ikke nødvendigvis felles ambisjoner, og etter hvert ble da også Xi og Bo personlige rivaler.

Den nasjonale folkekongressen i Kina

Den nasjonale folkekongressen i Kina.

Foto: Ed Jones / Afp

Høye ambisjoner

Bo Xilais ambisjoner på egne vegne var det aldri noe i veien med. Han skulle nå toppen i kommunistpartiets hierarki – og dermed i Kinas maktpyramide. At han ble styrtrik på veien dit var en hyggelig sideeffekt, så å si.

Til tross for at både hans far og han selv ble straffet av Mao Zedong under kulturrevolusjonen, anklaget for å være høyreorienterte, gikk han av liv og sjel inn i partiet og nådde posisjonen som partisjef i Kinas største by Chongqing i 2007.

Der satte han i gang en bisarr kampanje som fikk folk til å minnes det som skjedde under kulturrevolusjonen fra 1966–76. Folk ble oppfordret, ja nærmest beordret ut i parkene for å synge gamle «røde sanger» fra Mao-tiden, og Bo Xilai fikk sendt ut gamle Mao-sitater som sms til hele befolkningen i byen – som en moderne utgave av «Maos lille røde bok».

Populist og maktpolitiker

Som den populisten og maktpolitikeren han var, brukte han dette «røde» imaget til å fortelle folket at han var på deres side. Det ble forsterket av materielle goder, som bygging av tusenvis av billige boliger for folk flest.

Bo Xilai var også populær for sin kampanje om å «slå til mot de svarte», hvor kriminalitet og mafiavirksomhet i Chongqing ble bekjempet.

Det folk flest ikke visste, var at han brukte denne kampanjen til å arrestere og torturere både politiske motstandere og forretningsfolk som han konfiskerte formuene til. I tillegg mottok han store beløp i bestikkelser – på samme måte som svært mange andre ledere i Kinas kommunistparti.

Privat var han slett ingen folkets mann, men kunne nyte gledene fra en enorm formue som delvis var samlet inn av hans advokat-kone Gu Kailai.

Portrett av Mao

Politiske analytikere mener Bo Xilai kunne ha blitt en ny Mao.

Foto: CLARO CORTES IV / REUTERS

Frykt for egne posisjoner

At han var korrupt var ikke det som alarmerte de andre topplederne i kommunistpartiet. Mer engstet de seg for at han var på jakt etter dem og deres maktposisjoner i partiet.

De oppdaget at han hadde satt i verk hemmelig avlytting av kommunistsjefenes telefoner, og fryktet at han var ute etter å bli eneleder i partiet og diktator i Kina – på linje med Mao.

– Bo Xilai kunne ha blitt en ny Mao, sier den politiske analytikeren Zhang Lifan.

– Mange andre toppleder fryktet ham. De mente Bo Xilai var uten sperrer og kunne arrangere drap på sine politiske motstandere. De syntes han var for farlig og ville bli kvitt ham, sier Zhang.

I fjor gikk det sterke rykter i det politiske miljøet i Beijing om at Bo Xilais plan var å bli medlem i den sju mann sterke ledergruppen i Kinas kommunistparti – Politbyråets faste komité.

Etter at Xi Jinping var blitt utpekt til generalsekretær i partiet – slik han også ble i fjor høst – skulle Bo Xilai etter denne planen få Xi arrestert og avsatt ved hjelp av hæren og selv innta maktposisjonen som Kinas eneveldige og sterke mann.

Store deler av toppledergruppen i kommunistpartiet fryktet et slikt scenario, og lette etter muligheter for å kvitte seg med Bo Xilai – til tross for at han hadde sterke støttespillere, både i hæren og innad i selve partiet.

Gu Kailai føres inn i retten

Bo Xilais kone, Gu Kailai, ble dømt for å ha tatt livet av en britisk forretningsmann.

Foto: Uncredited / Ap

Korrupsjon og drap

I fjor vår fikk de anledningen, etter at hans politisjef flyktet til USAs konsulat i nabobyen Chengdu og fortalte – ikke bare om omfattende korrupsjon – men også at Bo Xilais kone hadde tatt livet av den britiske forretningsmannen Neil Heywood.

Disse avsløringene utløste en av de største politiske skandalene i Kina siden oppgjøret etter kulturrevolusjonen da Mao døde i 1976.

I dag står Bo Xilai for retten, med en nokså barbert anklage. Kinas kommunistparti bestemmer hvordan domstolene skal dømme, og partiet vil unngå at folket får en mistanke om at også andre tilsvarende toppledere har like store – eller større – ulovlige formuer.

– Dommen er klar før rettssaken

Politiske analytikere i Kina sier at dommen var klar lenge før rettssaken startet, og at anklagen har vært trimmet ned i forhold til det partilederne ønsket dommen skulle gå ut på.

Grunnen til at det har tatt nesten halvannet år fra Bo Xilai ble styrtet fra makten til hans sak kommer opp i retten er trolig at de ulike fraksjonene i partiet ikke har blitt enige om Bo’s skjebne før nå i sommer.

Da kom et utspill fra Kinas tidligere partisjef og president Jiang Zemin hvor han hyllet den nåværende lederen Xi Jinping.

Jiang Zemin hadde vært en av Bo Xilais tidligere sterkeste støttespillere. Når han nå på denne måten markerte lojalitet til dagens leder, tolket analytikerne som om det var blitt enighet om hva man skulle gjøre med Bo – en enighet som trolig også omfatter Bo Xilai selv.

Denne saken har rystet Kinas kommunistparti i sine grunnvoller. Og den største frykten innad i partiet har vært at kinesere flest skulle få innsyn i det svært mørke landskapet bak partiorganisasjonens lukkede dører.

I dag blir rettssaken gjennomført og teppet går ned over denne plagsomme episoden.