Hopp til innhold

20 millioner er smittet av koronaviruset

Koronaviruset har nådd en ny dyster milepæl. På verdensbasis er 20 millioner mennesker blitt smittet. Nær 750.000 har dødd av sykdommen covid-19.

German Red Cross at the new Corona test station of the central bus location in Berlin, Germany, August 5,

En helsearbeider fra Røde Kors i Berlin tester en passasjer som nettopp er kommet med en buss fra Ukraina.

Foto: FABRIZIO BENSCH

Over 250.000 mennesker blir daglig registrert som smittet av koronaviruset. Det viser en gjennomsnittsmåling over sju dager for de siste to ukene, opplyser Johns Hopkins universitetet i Maryland, USA.

Det har den siste tida tatt kun seks uker å doble antallet koronasmittede.

Den kraftige økningen i antall smittede skyldes i all hovedsak at så mange i Latin Amerika og Karibia blir smittet nå. Det er også en betydelig økning i flere asiatiske land. Dødsraten er også høy, spesielt i Latin-Amerika, skriver CNN.

A woman and child wearing protective face masks prepare to enter a decontamination chamber as a precaution against the spread of the new coronavirus, at the entrance of Araucano Park in Las Condes borough of Santiago Chile, Wednesday, July 29, 2020.

En kvinne og et barn i ferd med å gå inn i et plast-kammer der de skal renses for mulig virus. Kammeret er plassert ved inngangen til en park i Santiago i Chile for å hindre smittespredning.

Foto: Esteban Felix

Peru, Chile og Brasil er de tre landene i Latin-Amerika som har flest døde sett i forhold til befolkningstallet, viser en oversikt fra Worldometer.

Brasil har registrert mer enn 3 millioner smittetilfeller og 100.000 døde.

Skryter av to land

– Bak statistikken er det mye smerte og lidelse, sa sjefen for Verdens helseorganisasjon på en pressebrifing mandag. Men WHOs generaldirektør Tedros Adhanom Ghebreyesus fremhevet også to land som har håndtert kampen mot viruset godt.

WHO sjef Tedros Adhanom Ghebreyesus

WHO sjef Tedros Adhanom Ghebreyesus

Foto: Denis Balibouse

Det ene er New Zealand, det andre er Rwanda. Rwanda har kun sju døde av en befolkningen på 13 millioner. I New Zealand har 22 mennesker dødd av covid-19 i en befolkning på 5 millioner.

Tedros pekte på betydningen av omfattende testing og smittesporing, samt gratis helsehjelp, som årsaker til at det har gått bedre i noen land enn i andre.

Stenger Auckland

Men New Zealand er også et eksempel på at viruset kan blusse opp igjen. Etter hele 100 dager uten smittetilfeller stenges nesten all virksomhet i byen Auckland.

Jacinda Ardern holds up a card showing a new alert system for COVID-19 i

New Zealands statsminister Jacinda Ardern har fått mye ros for sin håndtering av koronaviruset. Men det blusser opp igjen.

Foto: Nick Perry / AP

Det er påvist koronavirus hos fire i samme husholdning. Smittekilden er ikke sporet opp. Byens drøyt 1,5 millioner innbyggere bes derfor om å holde seg hjemme. Utesteder og flere andre virksomheter må lukke dørene.

Glimt av håp

– Mange sørger. Det er en vanskelig tid for verdenssamfunnet, men la meg gjøre det klart, det er glimt av håp. Det er aldri for sent å forsøke å snu spredningen av viruset, sa Tedros.

Mitt budskap er krystallklart, sa WHO-sjefen:

– Slå ned, slå ned, slå ned!

WHO-sjefen understreket at samfunnet til slutt kan åpnes igjen dersom viruset konsekvent blir holdt nede.

Mangler penger

Tedros sa også at WHO mangler penger til å drive sin kamp mot koronaviruset.

I april lanserte WHO en innsamlingsaksjon for å få finansiert flere legemidler, testutstyr og forskning på vaksiner. Men innsamlingen går ifølge WHO-sjefen tregt.

USA har vært WHOs største bidragsyter, men trakk sin støtte i april. President Donald Trump beskyldte WHO for å ha sviktet i kampen mot koronaviruset og spredte desinformasjon fra Kina.

SISTE NYTT

Siste nytt