NRK Meny
Normal

Obama får sin helsereform

Med knapt flertall klarte president Barack Obama å presse helsereformen gjennom Kongressen.

Barack Obama
Foto: Scanpix/Reuters

Etter å ha lovet abortmotstandere i eget parti at reformen ikke åpner for at helsereformen skal dekke abortingrep, klarte Obama å sikre seg 219 stemmer i Representantenes hus.

I motstanderboksen lå det 212 stemmer.

Det sikrer titalls millioner uforsikrede amerikanere en helseforsikring. Det sikrer også at Obama ikke led et sviende nederlag på en av sine viktigste politiske saker.

Lang kamp

Men seieren kommer ikke uten sverdslag. Motstanden mot helsereformen, som av mange republikanere blir sett på som sosialistisk, har kjempet innbitt mot reformen siden den ble lansert for rundt ett år siden.

Forkjemperne mener, ifølge New York Times , at reformen er like viktige som de såkalte Social Security- og Medicare-programmene. Noen går sågar så langt at de sammenligner reformen med de rettigheter borgerrettighetsbevegelsen med blant annet Martin Luther King fikk gjennomslag i sin tid.

Motstanderne mener reformen kommer til å legge en uoverkommelig sten til den enorme gjeldsbyrden USA allerede nå sliter med.

Og det kommer til å bli dyrt. Ifølge Washington Post kommer reformen til å koste USA 940 milliarder US dollar. Det er 5.581 milliarder kroner med dagens dollarkurs.

Utmattingsteknikk

Det kjempet motstanderne om til det siste. Allerede før avstemmingen hadde republikanerne flagget at de kom til å trekke debatten ut i det lengste. Det lyktes de med.

Debatten om helsereformen varte i hele 9,5 timer før stemmene ble talt opp. Men til slutt måtte motstanderne altså gi tapt.

– Med denne handlingen i natt vil 32 millioner flere amerikanere få helseforsikring og de som allerede har forsikring vil bli spart for en forsikringsbransje som har etablert systemer for å misbruke forsikringstakerne med obskjøne premeiøkninger, sa Nancy Pelosi, leder av Representantenes hus under debatten.

– Bønnhørt

Etter at det ble klart at Kongressen hadde vedtatt reformen, kunne Obama trekke et lettelsens sukk på veien mot å oppfylle sitt fremste slagord i valgkampen; forandring du kan tro på.

– Dagens resultat er et svar på bønnene til alle de amerikanere som har håpet på at noe skal bli gjort med et helsesystem som virker for forsikringsselskapene men ikke for vanlige folk, sa Obama til fremmøtte reportere i Det hvite hus umiddelbart etter at resultatet var klart.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt