Kongressen og Senatet overstyrer Obamas veto mot terrorlov

Representantenes hus og Senatet overstyrer president Barack Obamas veto mot terrorloven som vil gjøre det mulig for familiene til ofre etter terrorangrep å saksøke myndighetene i Saudi-Arabia.

Obama går av talerstolen

PÅ VEI UT: Etter snart åtte år som president ble et veto fra Obama for første gang overstyrt av Representantenes hus.

Foto: SAUL LOEB / Afp

Dette er første gangen kongressen overstyrer et veto lagt ned av president Barack Obama i løpet av de snart åtte årene han har vært president.

– Den mest pinlige avgjørelsen Senatet tatt siden 1983

Et klart stort flertall i Representantenes hus og i Senatet overstyrer nå vetoet som ble lagt ned av Obama i forrige uke. Loven vil dermed tre i kraft.

Talsmann for Det hvite hus Josh Earnest

PINLIG: Talsmann for Det hvite hus Josh Earnest kaller overstyringen av Obamas veto for en pinlig avgjørelse.

Foto: Susan Walsh / Ap

– Dette er den mest pinlige avgjørelsen som Senatet har tatt siden 1983, sa talsmann for Det hvite hus Josh Earnest etter det ble klart at Senatet overstyrte presidentens veto.

I et brev til Senatet skriver Obama at loven undergraver prinsippet som beskytter suverene stater mot søksmål og straffeforfølgelse og at den kan åpne opp for at USA kan bli saksøkt i andre land i verden, skriver Reuters.

I Senatet stemte 97 senatorer for å overstyre Obamas veto, kun én stemte imot å overstyre presidenten. I Representantenes hus stemte 348 for å overstyre vetoet, 77 stemte imot.

Obama har også uttrykt at USA kan bli utsatt for rene hevnaksjoner gjennom søksmål og rettssaker.

Senatet stemmer over terrorlov

KLAR TALE: Kun én senator stemte imot å overstyre president Barack Obamas veto mot terrorloven.

Foto: Ap

Lite populær i Saudi-Arabia

Loven har ikke blitt godt mottatt av Saudi-Arabia som har reagert sterkt på lovforslaget og har truet med å trekke tilbake alle amerikanske investeringer, noe som kan ha stor betydning for den amerikanske økonomien, skriver AFP.

Loven nevner ikke spesifikt Saudi-Arabia, men vil gi personer muligheten til å saksøke myndigheter man mener støtter terrorister som står bak terrorangrep.

14 av de 19 angriperne som utførte angrepene tilbake i 2001 var fra Saudi-Arabia. Myndighetene i Saudi-Arabia sier de feilaktig er blitt anklaget for medvirkning.

Kongressen i USA

FLERTALL: Et overveldende flertall i Representantenes hus stemte for å overstyre presidentens veto.

Foto: SAUL LOEB / Afp

– Ikke en lett avgjørelse

Protester for terrorlov

RETTFERDIGHET: Familiene til ofrene etter terrorangrepene 11. september 2001 vil ha rettferdighet.

Foto: GARY CAMERON / Reuters

Lovforslaget, kjent som «Justice Against Sponsors of Terrorism Act», er forfattet av republikaneren John Cornyn og demokraten Charles E. Schumer. Flere som stemte for å overkjøre Obamas veto har uttrykt for hvordan loven kan slå tilbake på USA.

– Å overkjøre presidentens veto var ikke en lett avgjørelse. Likevel er det viktig at familiene til ofrene får muligheten til å søke rettferdighet, står det i en uttalelse fra Schumer skriver NBC News.

CIA bekymret

CIA-direktør John Brennan sier han er bekymret for hvordan forholdet til en av USAs viktigste allierte i Midtøsten vil bli seende ut i fremtiden.

– Det vil være en skam hvis denne loven, på hvilken som helst måte, påvirker Saudi-Arabias vilje til å fortsette å være en viktig partner i krigen mot terror, sa Brennan etter det ble klart at Representantenes hus også stemte for å overstyre Obamas veto.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt