NRK Meny
Normal

Kongressen og Senatet overstyrer Obamas veto mot terrorlov

Representantenes hus og Senatet overstyrer president Barack Obamas veto mot terrorloven som vil gjøre det mulig for familiene til ofre etter terrorangrep å saksøke myndighetene i Saudi-Arabia.

Obama går av talerstolen

PÅ VEI UT: Etter snart åtte år som president ble et veto fra Obama for første gang overstyrt av Representantenes hus.

Foto: SAUL LOEB / Afp

Dette er første gangen kongressen overstyrer et veto lagt ned av president Barack Obama i løpet av de snart åtte årene han har vært president.

– Den mest pinlige avgjørelsen Senatet tatt siden 1983

Et klart stort flertall i Representantenes hus og i Senatet overstyrer nå vetoet som ble lagt ned av Obama i forrige uke. Loven vil dermed tre i kraft.

Talsmann for Det hvite hus Josh Earnest

PINLIG: Talsmann for Det hvite hus Josh Earnest kaller overstyringen av Obamas veto for en pinlig avgjørelse.

Foto: Susan Walsh / Ap

– Dette er den mest pinlige avgjørelsen som Senatet har tatt siden 1983, sa talsmann for Det hvite hus Josh Earnest etter det ble klart at Senatet overstyrte presidentens veto.

I et brev til Senatet skriver Obama at loven undergraver prinsippet som beskytter suverene stater mot søksmål og straffeforfølgelse og at den kan åpne opp for at USA kan bli saksøkt i andre land i verden, skriver Reuters.

I Senatet stemte 97 senatorer for å overstyre Obamas veto, kun én stemte imot å overstyre presidenten. I Representantenes hus stemte 348 for å overstyre vetoet, 77 stemte imot.

Obama har også uttrykt at USA kan bli utsatt for rene hevnaksjoner gjennom søksmål og rettssaker.

Senatet stemmer over terrorlov

KLAR TALE: Kun én senator stemte imot å overstyre president Barack Obamas veto mot terrorloven.

Foto: Ap

Lite populær i Saudi-Arabia

Loven har ikke blitt godt mottatt av Saudi-Arabia som har reagert sterkt på lovforslaget og har truet med å trekke tilbake alle amerikanske investeringer, noe som kan ha stor betydning for den amerikanske økonomien, skriver AFP.

Loven nevner ikke spesifikt Saudi-Arabia, men vil gi personer muligheten til å saksøke myndigheter man mener støtter terrorister som står bak terrorangrep.

14 av de 19 angriperne som utførte angrepene tilbake i 2001 var fra Saudi-Arabia. Myndighetene i Saudi-Arabia sier de feilaktig er blitt anklaget for medvirkning.

Kongressen i USA

FLERTALL: Et overveldende flertall i Representantenes hus stemte for å overstyre presidentens veto.

Foto: SAUL LOEB / Afp

– Ikke en lett avgjørelse

Protester for terrorlov

RETTFERDIGHET: Familiene til ofrene etter terrorangrepene 11. september 2001 vil ha rettferdighet.

Foto: GARY CAMERON / Reuters

Lovforslaget, kjent som «Justice Against Sponsors of Terrorism Act», er forfattet av republikaneren John Cornyn og demokraten Charles E. Schumer. Flere som stemte for å overkjøre Obamas veto har uttrykt for hvordan loven kan slå tilbake på USA.

– Å overkjøre presidentens veto var ikke en lett avgjørelse. Likevel er det viktig at familiene til ofrene får muligheten til å søke rettferdighet, står det i en uttalelse fra Schumer skriver NBC News.

CIA bekymret

CIA-direktør John Brennan sier han er bekymret for hvordan forholdet til en av USAs viktigste allierte i Midtøsten vil bli seende ut i fremtiden.

– Det vil være en skam hvis denne loven, på hvilken som helst måte, påvirker Saudi-Arabias vilje til å fortsette å være en viktig partner i krigen mot terror, sa Brennan etter det ble klart at Representantenes hus også stemte for å overstyre Obamas veto.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt