Hvor ble det av Al Qaida?

15 år etter 11. september-angrepet har terrorgruppen havnet i skyggen av IS, men de er ikke borte av den grunn.

Det andre flyet treffer World Trade Center

FLY NUMMER TO: Øyeblikket som viser at det andre passasjerflyet treffer World Trade Center, som ble vist live på fjernsyn 9. september 2001.

Har du hørt om Ayman Al- Zawahiri? Kanskje ikke, med mindre du følger det internasjonale nyhetsbildet tett, men den bebrillede egyptiske legen er altså leder for det som en gang var verdens mest fryktede terrorgruppe og etterfølgeren til verdens mest ettersøkte mann, Osama bin Laden.

FBI Most Wanted Osama bin Laden

...Osama bin Laden som fortsatt kaster skygger over organisasjonen

Foto: Mazhar Ali Khan / Ap

Utkonkurrert av IS

Al Qaida angrep USA med fire passasjerfly, to av dem ble styrtet inn i World Trade Center for 15 år siden, og endret med det verdens gang. En slik aksjon vil være vanskelig å gjennomføre på nytt, men gruppen hadde neppe regnet med å bli stilt helt i skyggen av sine mer radikale arvtakere i organisasjonen som kaller seg Den islamske staten.

I dag er de som dominerer nyhetsbilde og inkarnerer vestlig frykt for jihadisme og terror. Det er IS som sender sine folk for å angripe Paris og Brussel, eller inspirerer til angrep rundt om i Europa og USA. Det er IS unge folk som er tiltrukket av fenomenet vender seg mot, ikke Al Qaida.

Ayman al-Zawahriri kan ikke konkurrere med propaganda-apparatet IS har på sosiale medier, og i følge forsker Thomas Hegghammer er det nå få, hvis noen i Vesten av den nye generasjonen jihadister som vender seg mot Al Qaida.

Al Qaida-leder Ayman Al-Zawahiri

Al Qaida-leder Ayman Al-Zawahiri har ikke den samme karisma som sin forgjenger...

Foto: Uncredited / Ap

Fortsatt sterke lokalt

Det vil ikke si at de har forsvunnet. De har endret profil og operer mer lokalt. I Syria, som også er stedet hvor splittelsen mellom de to organisasjonene kom til overflaten, hadde Al Qaida en av de sterkeste militsene som kjempet mot Assad-styret under navnet Jabhat al-Nusra. De har nå endret navn og offisielt tatt avstand fra Al Qaida og det er mer uklart hvordan båndene er, men det ville vært overraskende om de er helt brutt.

SYRIA-CONFLICT-ALEPPO

Krigere fra Jabhat al-Nusra som var en av Al Qaidas sterkeste lokale organisasjoner. Nå har de skiftet navn og hevder de har brutt forbindelsen til moderorganisasjonen.

Foto: OMAR HAJ KADOUR / Afp

De offentliggjorde selv tall på at de hadde gjennomførte 13 selvmordsangrep de siste 100 dagene i Aleppo, og det mest interessante er at 11 av de 13 er gjennomført av syrere selv.

Laster Twitter-innhold

Vil ikke forsvinne

Det gjør at de være mer motstandsdyktig og antakelig kunne holde ut lenger i Syria enn av som er tilfelle med IS som presses av alle sine fiender og som jo har sin opprinnelse og mer tilhørighet i Irak. Hvilket forhold de vil ha til Al Qaida gjenstår å se.

På samme måte har Al Qaida opprettholdt sterke lokale organisasjoner i Jemen og det vestlige Sahara. De har også klart å beholde lederskapet sitt i fjellene mellom Afghanistan og Pakistan på tross av det massive amerikanske presset de siste 15 årene. Det kan også være at de får noe mer handlingsrom nå som den amerikansk-ledede militære maskineriet har vendt seg mot IS heller enn dem.

Det gjør at selv om organisasjonen er mindre synlig, så er den ikke borte og vil heller ikke forsvinne med det første.

Burkina Faso Hotel Attack

Men Al Qaida er i stand til å gjennomføre større terroraksjoner fortsatt. I Burkina Faso ble et hotell angrepet i januar og 30 mennesker drept. Al Qaida i regionen (AQMI) tok på seg ansvaret

Foto: Sunday Alamba / Ap

SISTE NYTT

Siste nytt