Thailand: Kongens storesøster vil bli statsminister

Prinsessen utfordrer generalen som nå er statsminister for Thailands militærjunta. Prinsesse Ubolratana Rajakanya (67) stiller opp i valget 24. mars for partiet til statsministre som ble avsatt i kupp og bor i eksil.

Den thailandske kongens søster stiller til valg som statsminister i Thailand. Valget skal holdes i mars, og er det første siden militærkuppet i 2014.

Den thailandske kongens søster stiller til valg som statsminister i Thailand. Valget skal holdes i mars, og er det første siden militærkuppet i 2014.

Den thailandske kongens storesøster bryter med tradisjonen som tilsier at medlemmer av kongefamilien ikke skal drive med politikk. Og det kan stikke kjepper i hjulene for de militæres planer.

En ny grunnlov fra 2016 ble skrevet slik at den skulle holde tidligere statsminister Taksin Shinawatra og hans allierte borte fra thailandsk politikk.

Det kan bli vanskelig når prinsesse Ubolratana stiller til valg, skriver BBC. Hun representerer partiet, Thai Raksa Chart, som støtter Taksin Shinawatra.

Yingluck Shinawatra with her brother, ex prime minister Thaksin Shinawatra,

Tilhengerne av Thaksin og Yingluck Shinawatra har ikke gitt opp å få søsknene tilbake som ledere. Nå kan de få en prinsesse som deres stedfortreder.

Foto: LILLIAN SUWANRUMPHA / AFP

Valget i mars blir det første siden militærkuppet i 2014. Da ble statsminister Yingluck Shinawatra, Thaksins søster, dømt for maktmisbruk.

Hennes bror var statsminister fra 2001 til 2006. Thaksin Shinawatra ble også fjernet fra statsministerposten, og fikk en korrupsjonsdom. Begge søsknene bor i eksil i Dubai.

Prinsesse Ubolratana Rajakanya har gitt sin støtte til dem på sosiale medier, ifølge nettavisen Bloomberg.

Princesses Ubolratana Rajakanya 27. oktober 2017

Prinsesse Ubolratana Rajakanya under farens bisettelse 27. 10. 2017

Foto: Athit Perawongmetha / Reuters

Bodde i USA

Ubolratana Rajakanya sa fra seg sin rojale tittel i 1972 da hun giftet seg med en amerikanske statsborger. Etter at hun ble skilt dro hun tilbake til Thailand på 1990-tallet.

Da hun kom tilbake ble hun tildelt en prinsessetittel på nytt. Fredag sier hun på instagram at hun har gitt avkall på alle titler og benytter sin rett som borger av Thailand til å stille til valg.

Maha Vajiralongkorn Bodindradebayavarangkun

Kong Vajiralongkorns storesøster kan bli hans nye statsminister. Prinsesse Ubolratana er 67 år gammel og ett år eldre enn kongen.

Foto: ATHIT PERAWONGMETHA / Reuters

Prinsessen, som kanskje kan bli statsminister, er aktiv i flere hjelpeorganisasjoner som kjemper mot narkotikamisbruk, hjelper autister og støtter fattige, ifølge Thailands kulturdepartement.

Hun tok sin utdanning ved Massachusetts Institute of Technology (MIT) og University of California i USA, og har en master i helseadministrasjon.

Thai Raksa Chart party leader Preechapol Pongpanich, holds up application of candidate for Prime Min

Søknaden til prinsessen ble fredag vist fram for pressen før den ble sendt til valgkommisjonen for godkjenning.

Foto: ATHIT PERAWONGMETHA / Reuters

– Fullt og helt

– I alt vi gjør må vi vie oss til det fullt og helt, med vårt hjerte, med vår kunnskap, ja med alt vi har, sa hun i en tale i 2017 i forbindelse med fødselsdagen til sin far, nå avdøde kong Bhumibol.

I motsetning til sine søsken, har prinsesse Ubolratana vært synlig i mediene. Hun har spilt i to filmer og representert Thailands filmindustri i utlandet, blant annet på flere filmfestivaler.

På Instagram har prinsessen 100.000 følgere.

THAILAND-ELECTION - Ubolratana Rajakanya

Prinsesse Ubolratana Rajakanya avbildet under filmfestivalen i Cannes i mai 2008.

Foto: Christian Hartmann / Reuters

Mange militærkupp

Thailands nåværende statsminister, Prayuth Chan-ocha, stiller også til valg. Hærsjefen, som tok makten i 2014, stiller opp for partiet Palang Pracharat, som støtter den nåværende militærjuntaen.

Det har vært 12 militærkupp i Thailand siden 1932 da landet fikk ny grunnlov og kongens enevelde ble fjernet.

 Prayuth Chan-ocha - Thailands statsminister

Mannen prinsessen utfordrer, sittende statsminister og general Prayuth Chan-ocha

Foto: ATHIT PERAWONGMETHA / Reuters

SISTE NYTT

Siste nytt