Ny form for slaveri sprer seg i India: Koneslaveri

India har flest antall slaver i verden, blant dem et økende antall kvinner og jenter som selges inn i ekteskap der de må jobbe som slaver.

Indisk brud

Kvinner og jenter selges for så lite som 700 norske kroner i India.

Foto: AMIT DAVE / Reuters

Indias økonomi vokser raskest i verden. Men landet har også det største antallet slaver i verden.

Midt i den utbredte fattigdommen, drevet av økonomisk ulikhet og korrupsjon, har en ny form for slaveri spredt seg.

Kvinner og jenter selges for så lite som 120 amerikanske dollar, cirka 700 norske kroner, til menn som utsetter dem for hardt arbeid og seksuelt misbruk, skriver Al Jazeera.

Nyhetsbyrået har rettet fokus mot denne formen for menneskehandel. Se innslaget her.

– Han slår meg dag og natt

I et land der jentebarn ofte er betraktet som en økonomisk byrde, og vanlig praksis er barnedrap og kjønn-selektiv abort, har ført til at færre kvinner er tilgjengelige for ekteskap. Eksperter sier at dette oppmuntrer til menneskehandel.

Jamila, en tidligere slave, sier til Al Jazeera at hun ble kidnappet fra familien og neddopet. Deretter ble hun solgt til en fremmed mann.

– Han slår meg dag og natt. Jeg må jobbe hele dagen i varmen. Det er ikke noe liv. Er det verdt å leve? sier hun.

Mange ser seg ikke i stand til å betale kostnadene ved å ha en datter, og indiske familier frykter spesielt ekteskapskostnadene. Dermed sliter jenteforeldre ofte økonomisk, og Indias kjønnsbalanse står ujevnt fordelt.

Det er i dag syv millioner flere gutter enn jenter som er under seks år i landet.

– Sexslave for 10-12 menn

Shafiq Khan som driver et firma som jobber med å få tak i kone-kjøperne og deres ofre, forklarer:

– Jentene gjør like mye arbeid i to jobber. De er sexslaver, ikke bare for én mann, men en gruppe på 10 til 12 menn. I tillegg til det arbeider de på gårdene fra morgen til kveld, forteller Khan.

Arrangerte ekteskap mellom familier er vanlig. Men noen ekteskap foregår ikke slik. Salg av kvinner som bruder til fremmede menn er et økende problem. Kvinnene blir sett ned på, og behandlet dårlig i landsbyene der de bor.

– Det er et stort problem. Den siste studien vi gjorde i Haryana og Punjab viste at cirka 10 kvinner i hver landsby hadde blitt utsatt for menneskehandel, sier Khan.

– Når en kvinne er kjøpt, blir hun behandlet som søppel, fortsetter Khan.

– Jeg ble solgt til en mann som hadde åtte jenter og fire gutter. Han betalte 6000 rupees (124 dollar) for meg. Etter femten dager ble jeg solgt igjen, for 10.000 rupees (205 dollar) til mannen jeg er med nå, forteller en kvinne til Al Jazeera.

SISTE NYTT

Siste nytt