Hopp til innhold

Uønskede jenter skal få eget navn

I den indiske delstaten Maharashtra skal 222 jenter få nytt navn. De heter alle Nakushi, som på det lokale språket marathi betyr «uønsket». I en offentlig seremoni ønsker myndighetene å markere at jentene tvert imot er ønsket.

India og jentedag

Indiske jenter aksjonerer under Den internasjonale jentedagen 24. september.

Foto: SAM PANTHAKY / Afp

Joar Hoel Larsen
Foto: NRK

India har 914 jenter pr 1000 gutt, ifølge den nasjonale folketellingen tidligere i år. Det er en forverring siden 2001.

Landet er rangert som det fjerde farligste i verden for kvinner og jenter, etter Afghanistan, Kongo og Pakistan og foran Somalia.

Etter indisk tradisjon må brudens foreldre betale medgift når hun gifter seg. Og den er betydelig. En jentebaby eller to kan bety ruin for familien når de kommer i gifteferdig alder. Hvilket er svært tidlig.

Jenter er dyre i drift, når man regner på den måten. Mens gutter er direkte inntektsbringende. Derfor vil indiske familier helst ha gutter.

Jentene blir «borte»

Indiske aviser skriver åpent om jentene som blir borte.

Det er et følsomt tema, men med 1,2 milliarder innbyggere og 26 millioner nyfødte hvert år, kan det være så mange som 1 million jenter i året.

Det dreier seg om sene aborter, men også om jenter som blir tatt av dage på ukjent vis etter at de er kommet til verden.

India har forsøkt å kriminalisere kjønnsbestemt abort, men mange drar til Thailand og finner ut hvilket kjønn fosteret har. Andre går til de tusenvis av illegale ultralyd-instituttene som eksisterer. Der det er etterspørsel, oppstår det tilbud.

«Uønsket»

Det er på denne bakgrunn man må forsøke å forstå at enkelte foreldre faktisk gir datteren sin navnet Nakushi - eller «Uønsket».

Et stort antall av de uønskede pikebarna har bare forsvunnet. Mens 222 av dem altså faktisk er i live, og skal få nye navn - og ny status - denne uken.

India og la jente leve-kampanje

Indiske kvinner signerer en kampanjeplakat under Døtrenes dag i New Delhi 22. september.

Foto: RAVEENDRAN / Afp

Mumbai er en av verdens største byer med et innbyggertall på nærmere 20 millioner. I Indias rikeste by er forholdstallet mellom jenter og gutter under 7 år verre enn landsgjennomsnittet.

Ifølge folketellingen tidligere i år er det nå bare 874 jenter pr 1000 gutter her. Det er en realitet, men også en nasjonal skam som indiske medier har viet stor oppmerksomhet de siste månedene.

Maharashtra går foran

Som vanlig vil et landsgjennomsnitt lyve. I delstaten Kerala i sør fødes - og vokser det opp - flere jenter enn gutter.

Mumbai ligger i delstaten Maharashtra, som med sine 112 millioner innbyggere
er Indias nest mest folkerike delstat. Og det finnes delstater og enkeltdistrikter som er verre enn Maharashtra .

De 222 jentene med navnet Nakushi kommer fra fattige familier, skriver den indiske avisen The Express. Denne uken skal de få nye navn.

– De skal selv få velge sitt nye navn, sier en talsmann for lokalmyndighetene til avisen.

At nyfødte piker, som verken er registrert eller døpt, blir kalt «Uønsket» har ikke vært offentlig kjent i Maharashtra, men mange må ha visst.

Offisielt ble det oppdaget ved en ren tilfeldighet, da en lege ba om en navneliste på alle barn i et bestemt område. Så startet navneballen å rulle.

SISTE NYTT

Siste nytt