Hopp til innhold

Kvinnene i verdens farligste land: Vi vil ha skole, helsetilbud og lønn

Afghanistan og Kongo er - ikke overraskende - verdens farligste land for kvinner. Men når vi spør kvinnene selv, er det ikke selvmordsbombere eller voldtektsforbrytere som skremmer mest.

Afghanske jenter på skole

Å nekte henne utdanning er noe av det verste. Til tross for voldstrusler fra ekstremister nekter disse jentene ved en canadisk skole i Kandahar, Afghanistan, å gi opp.

Foto: Colin Perkel / Ap

Ekspertene har lenge fortalt oss at Afghanistan og Kongo er livsfarlige for kvinner.

Men når kvinnene i verdens fem farligste land får svare selv, er det ikke en selvmordsbomber på markedet eller systematisk bruk av voldtekt som krigsvåpen de ser som den største trusselen mot sine liv.

Skole, helse, penger

Det er derimot mangel på skolegang, helsetilbud og penger til å brødfø familien som forkorter livene deres og gjør det vanskelig å leve.

Lar vi jentene og kvinnene snakke for seg selv, er dette svarene vi får:

  • - Vi får ikke gå på skolen.
  • - Vi kan ikke gå til legen, fordi vi ikke har noen helsestasjon, eller fordi mennene våre nekter oss å gå.
  • - Vi klarer ikke å skaffe penger nok til familien vår.

Det viser en omfattende undersøkelse fra TrustLaw, en del av stiftelsen til nyhetsorganisasjonen Thomson Reuters i London. De har reist ut med meningsmålinger for å høre kvinnene i de farligste landene selv fortelle.

De aller farligste

På toppen av lista ligger ikke overraskende Afghanistan. Deretter følger Den demokratiske republikken Kongo, Pakistan, India og Somalia.

For å komme fram til disse fem, har TrustLaw spurt 213 anerkjente eksperter på ulike områder fra en rekke land – plukket ut på grunn av sin ekspertise eller arbeid med likestillingstemaer.

Svarene kvinnene selv gir på spørsmål om hva som er de største truslene i livet deres, er problemer som ofte blir oversett eller ikke tatt spesielt alvorlig.

Mangel på videreutdanning virker for eksempel ikke livstruende, men kan være livsfarlig både for en kvinne og for barna hennes. Det er de minst utdannede kvinnene som først bukker under for fattigdom, sykdom og vold – og får et forkortet liv og en for tidlig død.

LES OGSÅ: Arabisk forbud mot å slå kona

Kulturen vinner over loven

I svært mange land verden over får millioner daglig kjenne på kroppen hvor risikabelt det er å bli født kvinne. Myndighetene kan vedta lover og regler, men når kultur og stammetradisjoner ikke stemmer med lovene, er det ofte disse siste som vinner.

Jenter tas ut av skolen, blir brutalt og ødeleggende omskåret, tvunget til å gifte seg alt for tidlig eller nektet å arve eiendommer, uansett hva landets lover sier.

I deler av Sudan, for eksempel, nekter familien jentene å gå ungdomsskole, videregående eller å studere – det er en kjent sak at jenter med utdanning er håpløse å få giftet bort. Under studiene kommer de dessuten i kontakt med gutter, noe som kan bety trøbbel.

Lemlester jentene

Omskjæring av kvinner er slått fast internasjonalt som et brudd på jenters menneskerettigheter. Kjønnslemlestelse kan føre til alvorlige fysiske og psykiske skader og til og med døden.

Likevel anslås det at verdens 140 millioner jenter og kvinner har blitt utsatt for kjønnslemlestelse. Den makabre praksisen er til og med økende i enkelte land.

Mangelen på barselhjelp pleier ikke å skape de store overskriftene. Likevel, på grunn av den verdensomspennende mangelen på jordmødre er det å bli gravid, i realiteten en dødsdom for mange kvinner.

- Graviditet, ikke krig, utgjør den største trusselen for Somalias kvinner, sier det krigsherjedes landets kvinneminister Maryan Qasim.

Statistisk ender hver 14. fødsel med døden for moren i Somalia. I Afghanistan er oddsene enda dårligere.

Ulike for loven

Forskjellsbehandlingen av kvinner og menn er også en trussel. I Pakistan har kvinnene liten, for ikke å si ingen, beskyttelse mot vold og diskriminering. Lovene er i seg selv diskriminerende, viser den omfattende undersøkelsen.

Indisk barnebrud

Laxmi, 14 år, på bryllupsdagen 7. mai 2011.

Foto: Prakash Hatvalne / Ap

I India starter diskrimineringen allerede før fødselen. Det er anslått at inntil 12 millioner jenter har blitt abortert på grunn av sitt kjønn de siste 30 årene.

Til tross for år med kampanjer og forbud mot aborter på bakgrunn av kjønn, beholder inderne det tradisjonelle synet på jenter som en byrde og en kilde til utgifter, mens gutter er verdifulle.

Sånn vil det trolig forbli så lenge det koster dyrt å få jentene gift, og så flytter de hjemmefra og blir arbeidskraft for den nye familien.

Vold i hjemmet

Noen ganger er hjemmet det farligste stedet en kvinne kan oppholde seg, sier Elisabeth Roesch, som jobber med kvinnevold-temaer for flyktningorganisasjonen IRC, International Rescue Committee i USA.

Hver eneste dag blir 1152 kvinner voldtatt i DR Kongo – eller 48 i timen, ifølge en rapport fra The American Journal of Public Health. I Kongo blir voldtekt brukt som et våpen i krig både av Kongos hær og opprørsmilits. I tillegg ser det ut til at vold og voldtekt i hjemmet er et økende problem.

LES OGSÅ: – 121 kvinner voldtatt på tre dager i landsby

LES OGSÅ: Skrekktall om voldtekter i Kongo

I landet øverst på versting-lista, Afghanistan, finnes det ingen lov som gjør voldtekt straffbart. Haiti vedtok en lov mot voldtekt først i 2005.

I Pakistan er voldtekt innen ekteskapet fullt tillatt, mens kvinner som har sex utenfor ekteskapet, blir strengt straffet.

AFGHANISTAN SKATEBOARD

Det finnes selvsagt lyspunkter: Her gjør tøffe afghanske jenter seg klare til 'Go Skateboarding Day' i Kabul i forrige uke.

Foto: SHAH MARAI / Afp

Lys i tunnelen

For ordens skyld: Det er lyspunkter også.

India, Bhutan, Nepal og Pakistan har vedtatt, eller er i ferd med å godkjenne, lover som forbyr vold innen familien. Pakistan har dessuten fått lover som beskytter yrkeskvinner mot seksuell trakasseringen.

Og land som Namibia, Sierra Leone og Nicaragua har etablert spesialenheter i politiet som håndterer voldtektsanmeldelser og familievold.

LES MER: FN oppretter kvinneorganisasjon

LES MER: Festdag for verdens kvinner

SISTE NYTT

Siste nytt