NRK Meny
Normal

Ny Al Qaida-topp kobles til terrorplaner i Norge

Adnan Shukrijumah skal ha tatt over som Al Qaidas nummer tre.

Al Qaida Attack Leader

TERRORLEDER: Adnan Shukrijumah (35) har bodd i USA i over 15 år, og er ifølge FBI en av de øverste lederne i Al-Qaida.

Foto: AP/FBI

FBI mener at Al Qaida-toppen Adnan Shukrijumah (35) er utnevnt som al-Qaidas nummer tre, melder nyhetsbyrået Associated Press (AP) fredag.

Shukrijumah får dermed posisjonen som operasjonell leder for terrornettverket. Det er da kun Al-Qaidas nestkommanderende, Ayman al-Zawahiri, som står mellom Shukrijumah og Osama Bin Laden.

Det har tidligere blitt kjent at Shukrijumah rekrutterte Najbullah Zazi, som ble arrestert mistenkt for å ha planlagt terroraksjoner mot t-banenettverket i New York i fjor.

Overtar for «hjernen bak 11. september»

Shukrijumah har tatt over posisjonen til Khalid Sheikh Mohammed, som blir omtalt som hjernen bak angrepene på World Trade Center og Pentagon i USA i 2001.

FBI-etterforsker Brian LeBlanc sier at Shukrijumah også kan kobles til de angivelige terrorplanene på norsk jord, skriver AP.

– Det har foreløpig ikke lykkes oss å etablere en konkret forbindelse, sier LeBlanc.

– Blitt sin tidligere sjef

Amerikanske myndigheter har jaktet på Shukrijumah siden 2003, men det er først etter arrestasjonene i forbindelse med planlagte angrep i New York og England opplysningene om posisjonen hans i Al-Qaida skal ha kommet fram, skriver TV2.

– Han ser på hvordan man kan angripe USA og andre vestlige land. Han har blitt sin tidligere sjef, sier Brian LeBlanc.

Al-Qaida-toppen skal selv ha bodd 15 år i USA, før han dro til Afghanistan for å trene hellig krig. Han er født i Saudi-Arabia, men har fortsatt familie i USA.

USA har utlyst en dusør på opptil 5 millioner dollar for opplysninger som fører til pågripelse av Shukrijumah.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt