NRK Meny
Normal

Klart for ny regjering i Nederland

Dødt løp mellom sosialdemokratene og de liberale i Nederland. Anti-imigrantparti på tredje.

NETHERLANDS-EU-VOTE NETHERLANDS-EU-VOTE

Lederen for det største anti-innvandringspartiet i Nederland,Geert Wilders, under stemmegivning.

Foto: ED OUDENAARDEN / AFP

Den første valgdagsmålingen etter at valgurnene stengte etter onsdagens valg i Nederland, viste at stemmegivningen har vært jevn.

Ifølge nyhetsbyrået AFP har både Det liberale partiet og sosialdemokratene fått 31 av 150 seter hver i parlamentet.

Et anti-innvandringsparti ender, ifølge målingen, som det tredje største partiet med 23 seter.

Harde forhandlinger

Det offisielle resultatet blir ikke klart før 15. juni, og alt tyder på at resultatet kommer til å føre til tøffe forhandlinger.

På forhånd var det liberale partiet VVD spådd til å bli valgets vinner med opp imot 34 seter, men de foreløpige resultatene tyder på at partiet ligger jevnt med Arbeiderpartiet med 31 seter hver.

Lover regjering 1. juli

Lederen for VVD, Mark Rutte, var forberedt på langdryge forhandlinger, men har allikevel lovet å ha en ny regjering på plass innen 1. juli. Det spørs om partilederen klarer å holde dette løftet, for resultatene fra dagens valg er enda jevnere enn ventet på forhånd.

På en tredjeplass ligger det islamfiendtlige Frihetspartiet, som har doblet sitt antall representanter fra valget i 2006 og ligger an til å få 23 seter.

Trekker seg som formann

Avtroppende statsminister i Nederland Jan Peter Balkenende har trukket seg som formann i Kristeligdemokratene (CDA) på grunn av det dårlige resultatet i
valget onsdag.

Balkenende gir også fra seg sin plass i nasjonalforsamlingen. Ved onsdagens valg fikk CDA 21 av de 150 plassene i nasjonalforsamlingen, ifølge valgdagsmålinger. Det er en tilbakegang på 41 plasser fra valget i 2006.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt