Apple må betale opptil 120 milliarder kroner i straffeskatt

LONDON (NRK): Elektronikkgiganten Apple går på en kjempesmell i Irland, etter at EU-kommisjonen har konkludert med at selskapet fikk ulovlig statsstøtte. Både Irland og Apple vil anke avgjørelsen.

Apples logo

EU mener Irland skal ha en langt større bit av Apples inntekter.

Foto: MICHAELA REHLE / Reuters

Ved å tilby lukrative skatteordninger har Irland tiltrukket seg mange store og viktige arbeidsplasser til særlig hovedstaden Dublin. Men å gi skatteinsentiver til noen, og ikke til alle, er det samme som statsstøtte konkluderte EU-kommisjonen tidligere i år.

Nå kommer regningen: Irland skal kreve inn opptil 13 milliarder euro i straffeskatt, melder nyhetsbyrået Reuters. Dette tilsvarer over 120 milliarder kroner.

Fikk skatterabatt to ganger

EU-lovverket forbyr nemlig medlemsland å gi skattefordeler til bare noen utvalgte selskaper. I følge EU-kommisjonen ga Irland både i 1991 og 2007 betydelig skatterabatt til den amerikanske IT-giganten. En rabatt Apple visste å utnytte seg av ved å kanalisere inntekter ellers i Europa via Irland.

Den irske regjeringen er under dobbelt press i denne saken. I tillegg til EU har også mange av landets innbyggere reagert på at et av verdens mest suksessrike selskaper skal slippe å betale like mye skatt som andre.

Enda Kenny

Boten kan tilføre statsminister Enda Kennys og regjeringen flerfoldige milliarder euro til statskassen, men vil anke boten EU har gitt til Apple.

Foto: Peter Morrison / Ap

Etter finanskrisen i 2008 måtte Irland ha krisehjelp fra både EU og verdensbanken, noe som førte til kraftige kutt i offentlige budsjetter. I tillegg måtte mange arbeidstakere tåle kutt i lønningene for å beholde jobbene sine.

Fortsatt sliter mange irer med å få endene til å møtes etter finanskrisen.

Får følger for flere

Den 130 siders lange rapporten som EU-kommisjonen har arbeidet med i tre år, får trolig følger for flere andre store selskaper som har forhandlet frem kunstige skatteordninger i EU.

EU-OECD-ECONOMY-FILES

EU-kommisjonen vil at Apple skal betale langt mer i skatt og har gitt selskapet en stor bot.

Foto: PHILIPPE HUGUEN / Afp

Så sent som i fjor slo den samme kommisjonen fast at Nederland skulle kreve tilbake skattepenger tilsvarende 30 millioner euro fra kaffegiganten Starbucks, og Luxembourg et tilsvarende beløp fra bilgiganten Fiat.

I følge BBC har EU-kommisjonens undersøkelser blitt møtt med kritikk i USA. Det amerikanske finansdepartementet skal ha kritisert EU for å utnevne seg til en overnasjonal skattemyndighet som blandet seg inn i enkeltlands skatteregler.

Anker

Skatteregningen med renter tilsvarer omlag 120 milliarder norske kroner, og her historisk høy.

Apple har på forhånd varslet at den vil anke en straffeskatt. Det samme har også den irske regjeringen gjort, selv om dette vil tilføre statskassen flerfoldige milliarder euro.

En ankebehandling er ventet å kunne ta opp til to år.

SISTE NYTT

Siste nytt

Unge russiske artister støtter Navalnyj: – Vi må slutte å finne oss i dette

Unge russiske skuespillere og musikere blir utsatt for kraftig kritikk i statlige medier. Det skjer etter at de har støttet opposisjonspolitiker Aleksej Navalnyj i sosiale medier.