Kinoer i brann i Pakistan

Demonstranter satte i dag fyr på to kinoer i den pakistanske byen Peshawar, i protest mot den amerikanske amatørfilmen «Innocence of Muslims».

Brann Peshawar

Rassende demonstranter satte fyr på denne kinoen i Peshawar.

Foto: EBU

Det var ventet at mange titusener vil demonstrere i Pakistan i dag, i protest mot den antiislamske filmen og mot karikaturene av muslimenes profet Muhammed som er blitt publisert i det franske satirebladet Charlie Hebdo.

Pakistanske myndigheter har erklært denne fredagen for en fridag og har oppfordret folk til å vise sin avsky for filmen.

I Peshawar ble flere skadd da demonstrantene stormet en kino. De hadde med seg stokker og slo i stykker møbler og annet inventar, før de stakk den i brann.

En bilfører blitt drept i uroen. En tv-journalist som dekker sammenstøtene i Peshawar, sa til nyhetsbyrået Ap at sjåføren ble drept da politiet i Islamabad skjøt for å spre demonstrantene.

På sykehuset i byen får AFP opplyst at minst 15 personer er skadd.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Rawalpindi

Det er uro også i Rawalpindi.

Foto: B.K. Bangash / Ap

Blokkerer mobiltelefoner

Utenfor hovedstaden Islamabad har demonstranter satt fyr på en bompengestasjon. Det blir også rapportert om uro i Lahore og Karachi.

I Karachi, hvor flere tusen har protestert ute i gatene, ble en politimann drept under en skuddveksling med demonstranter. To andre skal være såret.

Pakistanske myndigheter har blokkert mobilnettet i 15 av de store byene i landet. De gjør dette for å hindre terrorister i å bruke mobiltelefonen til å utløse bomber, blir det opplyst, men mange mistenker at det de egentlig vil oppnå er å hindre konservative muslimer i å organisere demonstrasjoner.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Uro Islamabad

Demonstranter kaster tåregass tilbake på politiet i Islamabad.

Foto: AAMIR QURESHI / Afp

Forbud i Tunisia

I Tunisia har myndighetene forbudt alle demonstrasjoner denne fredagen etter å ha mottatt tips om det var planlagt voldelige protester.

Den franske ambassaden i Tunis

Den franske ambassaden i Tunis holder stengt i dag. Det gjør også de franske skolene i Tunisia.

Foto: Amine Landoulsi / Ap

Det skal blant annet ha blitt oppfordret til angrep i Frankrike som en reaksjon på karikaturene det franske satiremagasinet Charlie Hebdo trykket denne uka.

Den islamske aktivisten Mu'awiyya al-Qahtani har blant annet skrevet på sin nettside: "Er det noen som vill brette opp ermene og bringe tilbake glansen til Mohamed Merah?"

Han viser med dette til 23-åringen som skjøt og drepte sju mennesker i Frankrike, blant andre tre barn ved en jødisk barneskole i Toulouse.

Forventer ro i dag

Forrige uke mistet fire mennesker livet og rundt 30 ble skadd da demonstranter stormet det amerikanske ambassaden i den tunisiske hovedstaden.

Den erfarne lederen for regjeringspartiet Ennahda, Rached Ghannouchi, mener at mange av demonstrantene truer Tunisias frihet og sikkerhet. Han avviser at koalisjonsregjeringen har vært slapp fordi den ikke har arrestert Salafist-lederen Seif Allah Ibn Hussein som er mistenkt for å ha organisert forrige ukes demonstrasjoner.

– Politiet kommer til å jakte på ham, til han blir arrestert. Og nå har politiet lært sin lekse, jeg tror ikke dagen i dag blir en repetisjon av forrige fredag, sa Rached Ghannouchi.

Demonstrasjoner i Indonesia

I den indonesiske hovedstaden Jakarta samlet rundt 50 demonstranter seg utenfor både den franske og den amerikanske ambassaden. De var begge stengt på grunn av frykt for voldelige demonstrasjoner, og ved USAs ambassade ble de 50 møtt av 200 politimenn.

Også nord i landet, i Medan, brente rasende demonstranter det amerikanske flagget utenfor landets konsulat. Fra den østlige byen Surabaya er det rapportert om 200 demonstranter som ropte «knus Amerika, knus Frankrike.»

I Dhaka i Bangladesh ble det fra de 10.000 demonstrantene som hadde møtt opp ropt antiamerikanske og antifranske slagord. Det ble også satt fyr på en dukke som skulle illustrere USAs president Barack Obama.

Spent i Kairo

I den egyptiske hovedstaden Kairo er stemningen spent, etter forrige ukes intense angrep på USAs ambassade.

Landets øverste islamske juridiske myndighet, stormufti Ali Gomaa, har oppfordret sine landsmenn «å følge Muhammeds eksempel» og ikke la seg provosere til hevn.

Stormuftien fordømmer uansett de franske karikaturene så vel som den amerikanske amatørfilmen som latterliggjør islam og den muslimske profeten.

Gomaa sier karikaturene viser hvor polarisert forholdet mellom Vesten og den muslimske verden er blitt, men at det ikke trenger føre til gjengjeldelse.

Han understreker at fornærmelsene mot islam og drapene på fire amerikanere i Libya ikke kan sees isolert fra andre konflikter mellom Vesten og islam, som behandlingen av muslimer på Guantánamo-basen, USAs krig i Irak, droneangrep i Pakistan og Jemen og europeiske høyrepartiers demonisering av muslimer.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt