Hopp til innhold

Håper på fredelig Muhammed-demonstrasjon

– Den amerikanske filmen håner muslimer og vi må få si hva vi mener om det. Men vi har bedt folk ta med seg en rose og håper på en fredelig markering. Det sier Methab Afsar, generalsekretær i Islamsk Råd.

Islamsk råd arrangerer fredag en markering for å fordømme Muhammed-filmen og volden som har oppstått i kjølvannet av den.

Norske muslimer demonstrerer mot Muhammed-film

Videoen «Innocence of Muslims» har ført til demonstrasjoner, opprør og uro i land verden over. Etter at det franske satirebladet Charlie Hebdo publiserte karikaturtegninger at profeten Muhammed, har franske myndigheter forbudt alle demonstrasjoner i Paris av frykt for uro.

I Oslo er det planlagt demonstrasjoner i dag og politiet har vakthold både utenfor den franske ambassaden og den franske skolen i byen.

To markeringer i Oslo

Islamsk råd oppfordrer muslimer til å møte provokasjon og ignoranse med tålmodighet. Men de ønsker også å demonstrere hva de mener og fredag ettermiddag er det tillyst demonstrasjon i Oslo sentrum, med samling på Yongstorget. Både ordfører Fabian Stang og biskop Ole Christian Kvarme deltar.

Samtidig har en radikal gruppe, med blant andre Arfan Bhatti i en lederrolle, planlagt å demonstrere foran den amerikanske ambassaden i Oslo.

– Vi er opptatt av at markeringen skal skje i fredelig former, om det er en eller to steder, er ikke så viktig for oss. Jeg tror nok majoriteten av muslimer vil komme til Yongstorget, sier Afsar.

Han understreker at alle er invitert, uansett hudfarge og religion.

– Filmen håner muslimer

– Denne filmen er islamfiendtlig, den latterliggjør muslimer. Det har man ikke forståelse for i Vesten, sier generalsekretæren i Islamsk Råd.

Islamsk Råd Norge skal ha en markering i dag og det er ventet mange mennesker dit. Alle moskeene i Oslo og omegn deltar.

– Filmen er nedlatende, den håner profeten og den krenker de verdiene som islam er bygget på, det har ingenting med ytringsfrihet å gjøre. Den latterliggjør muslimer og viser dem som primitive dyr, som om vi ligger flere tusen år tilbake i historien.

– Men kan ikke dere bare latterliggjøre denne filmen?

– Vi må vokse vekk fra sandkassementalitet. Dette er mobbing. jeg håper vi kan komme videre og vise hverandre respekt.

– Men det vil jo alltid være noen som vil lage slik filmer, særlig når man får så mye oppmerksomhet, tror du ikke det?

– Jo og dessverre må man regne med at det blir reaksjoner som har et element av vold. Vi i Islamsk Råd Norge har fordømt volden, vi mener at det uislamsk. Men man må få lov til å vise hva man mener om denne håningen og det er det vi skal gjøre i dag, i fred og ro, sier Afsar.

Han håper mange vil delta i ettermiddagens demonstrasjon, både muslimer de som ikke er det. Arrangørene har bedt deltakerne om å ta med seg en rose.

– Det skal ikke bli et rosetog, men det er en symbolikk i det. Hvis man gir en rose til en som kanskje ikke er muslim, så kan man vise at vi bryr oss om hverandre, avslutter Methab Afsar.


AKTUELT NÅ