NRK Meny
Normal

Kina markerer: – Ingen bryr seg om veteraner som meg

Med brask og bram gjennomfører Kina i dag en storstilt markering av at det er 70 år siden japanerne måtte gi tapt og andre verdenskrig tok slutt. Noen opplever seg ufortjent satt i skyggen.

Sun Yibai kjempet for Nasjonalistene i Kina

Sun Yibai mener kommunistene har diktet opp historier som ikke stemmer. Han har levd et liv uten heder og ære for sin innsats mot den japanske okkupasjonsmakten.

Foto: Ng Han Guan / Ap

I en leilighet full av bilder og bøker i Beijing er 97 år gamle Sun Yibai oppgitt over at Kommunistpartiet tar æren for at japanerne ble tvunget i kne.

– Det var ikke Kommunistpartiet som bekjempet Japan, sier Sun til AP.

De største slagene mot japanerne var det nemlig nasjonalistene som tok, under ledelse av Maos erkerival Chiang Kai-shek.

Men fordi kommunistene omsider tvang nasjonalistene på flukt, er det Kommunistpartiet som har makt til å definere landets historie.

Veteraner i militærparaden i Beijing

Veteraner var med i den storstilte markeringen av slutten på andre verdenskrig. Men ikke alle krigsveteranenes innsats er like verdsatt.

Foto: DAMIR SAGOLJ / Reuters

Ingen heder og ære

– Ingen bryr seg om veteraner som meg. Ingen bryr seg. Folk glemmer bare det som har skjedd i fortiden, sier Sun.

Krigsveteranen har aldri mottatt heter og ære. Han og andre nasjonalister ble fengslet og forfulgt, og mange døde i den kommunistiske revolusjonen.

De som overlevde er nå rundt 90 år gamle og lever i skyggen av dagens storstilte markering.

– De er viktige tidsvitner, sier historiker Harald Bøckman til NRK.

Han forklarer at mange fikk en tøff skjebne, og ble fratatt betydelige statsborgerrettigheter.

Sun Yibai kjempet for Nasjonalistene i Kina

Sun Yibai ser gjennom materiale fra sin ungdomstid. Standpunktet han tok som ung har preget hele livet.

Foto: Ng Han Guan / Ap

Stemplet som fiende

En av dem er Lu Chunshan, som bor i en forstad til Beijing. Han har krokete og forvrengte fingre etter å ha blitt tvunget til årevis med hardt arbeid. Det var straffen han fikk for å ha skrevet seg inn som militærkadett for Nasjonalistene i 1942.

Harald Bøckman

Historiker Harald Bøckman mener at Kina i større grad enn tidligere anerkjenner nasjonalistenes innsats under andre verdenskrig.

Foto: Holm, Morten / SCANPIX

De politiske kampanjen på 1950 og 1960-tallet var nådeløse. Han ble stemplet som en «fiende av kommunismen», og ble uthengt foran ropende og kjeftende menneskemengder.

– Du fikk ingen anerkjennelse dersom du ikke gikk i takt med kommunistene. Men de som gjorde som partiet ville, fikk et godt liv, sier Lu.

For tiden gjør at han ikke får noen pensjon, men kun 2.500 kroner i måneden fra en tidligere arbeidsgiver. Det rekker ikke langt.

– Alle er velkomne

Beijings storstilte markering provoserer Taiwan, som ble nasjonalistenes trygge havn, etter å ha tapt borgerkrigen.

– De åtte årene med motstandskamp mot Japan ble utkjempet av Republikken Kinas (Taiwans) ledelse, ved general Chiang Kai-shek, sier Taiwans forsvarsdepartement i en uttalelse, ifølge Reuters.

Kinesiske veteraner hilser

Kinesiske veteraner, som i dag fikk heder og ære i militærparaden, hilser folkemengden.

Foto: POOL / Reuters

Til manges irritasjon har tidligere visepresident Lien Chan reist til Beijing i privat ærend, for å være til stede på markeringen.

– Pensjonerte kampfeller bør støtte den taiwanske regjeringens syn og la være å besøke Kina for å ta del i Kommunistpartiets markering, heter det i uttalelsen.

Kina har likevel et mål om å få Taiwan inn under sine vinger og sier at krigsseieren tilhøer alle, også «taiwanske medborgere».

– Det forstår jeg som en forsonende gest fra Beijing, men også som et tegn på at ideologien i Kina er blitt mye mer nasjonalistisk. Derfor vil all motstand mot Japan under krigen komme i et posititvt lys, nettopp fordi det hjalp nasjonen, sier Bøckman.

Sun Yibai (97) kjempet for Nasjonalistene i Kina

Nasjonalister som Sun Yibai måtte tåle mye motgang etter å ha vært på «feil» side i borgerkrigen.

Foto: Ng Han Guan / Ap
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt