Hopp til innhold

Japan klager til FN

Tokyo er i harnisk over at FNs generalsekretær vil overvære Kinas storstilte markering av Japans nederlag i andre verdenskrig.

FNs generalsekretær Ban Ki-moon

Tokyo er ikke begeistret over FNs generalsekretær Ban Ki-moons planer om å reise til Beijing for å delta på den storstilte markeringen.

Foto: MIGUEL MEDINA / Afp

Talspersonen for Japans regjering, Yoshihide Suga, sier at FN må være nøytral.

Japan har levert en klage til FN fordi generalsekretær Ban Ki-moon har planer om å være til stede på en storslagen militærparade i Beijing, der Kina skal markere at det er 70 år siden andre verdenskrig tok slutt.

Det innebærer også en markering av Japans nederlag.

– Vi ønsker å oppfordre medlemslandene til å se fremover og ikke ha et unødig fokus på enkelte hendelser i fortiden, sier Suga på en pressekonferanse i dag, ifølge Ap.

Putin kommer

Den storstilte markeringen i Beijing skal skje på torsdag. Da skal 12.000 soldater og 500 militære kjøretøy paraderes over Den himmelske freds plass. Nesten 200 fly skal boltre seg på himmelen.

Soldater fra Kinas frigjøringshær marsjerer

Soldater fra Kinas frigjøringshær øver på paraden som 17.august skal markere slutten på andre verdenskrig.

Foto: CHINA STRINGER NETWORK / Reuters

De mest profilerte gjestene er Russlands president Vladimir Putin, Sør-Koreas president Park Geun-hye, og Sør-Afrikas Jacob Zuma.

Utenriksministrene fra Frankrike og Italia kommer, mens USA, Tyskland og Canada kun sender sine ambassadører i Kina.

En del ledere skal ha vært usikre på om de skal delta fordi de er usikre på hva deres deltakelse vil være med på å legitimere, skriver AP.

Japans statsminister Shinzo Abe har ikke tenkt å delta.

– Trangsynt

– Den japanske regjeringens «bekymring» om FNs generalsekretær Ban Ki-moons besøk til Beijing røper hvor trangsynt Shinzo Abes administrasjon er, og hvordan den klamrer seg til feil forståelse av historien, skriver avisen China Daily på lederplass.

Tidligere har Tokyo uttalt at Abe ikke kan komme fordi han har nok å stri med på hjemmebane. I går var det store demonstrasjoner mot hans omstridte lovforslag, som åpner for at japanske soldater tar del i krigsoperasjoner i utlandet.

Men japanske medier mener at styresmaktene er bekymret for det anti-japanske innholdet i markeringen.

– En slik åpen demonstrasjon av misnøye strider mot diplomatisk etikette, og dessuten er Japans bekymring både dårlig fundert og ufornuftig, skriver China Daily.

Ba om unnskyldning

Abe skal ha gitt uttrykk for et ønske om å få møte Kinas presiden Xi Jinping tidlig i september, men samtalen har ikke blitt bekreftet.

Japans tidligere statsminister, Tomiichi Murayama, som i 1995 på Japans vegne ba om unnskyldning for krigen, vil være til stede som privat gjest.

Kina blir stadig mer selvsikker og hevder ofte at Japan ikke viser nok anger for landets invasjon av Kina på 1930-tallet. I Kina er konflikten med nabolandet kjent som «Det kinesiske folkets motstandskrig mot japansk aggresjon» og «Verdenskrigen mot fascisme».

Kinesisk fjernsyn skal denne uken servere mange tv-dramaer om Kinas motstandskamp mot Japan. Slik dannes det nye minner om fortiden.

– Vi blir minnet på krigen mot Japan så ofte at jeg har utviklet en iboende antipati mot Japan, sier den 25 år gamle læreren Cong Yuting, til AP.