Hopp til innhold

Kina i "krig" med Taiwan

Konflikten mellom Taiwan og Kina er gått inn i en farligere fase enn på mange år, skriver NRKs Asia-korrespondent, Ole Torp.

Den kinesiske hær i en oppvisning fra Den himmelske freds plass
Foto: Greg Baker / AP

Kommentar: Ole Torp
Foto: NRK

Kinesiske ledere advarer nå Taiwans president med at det vil få alvorlige konsekvenser, om han leker mer med uavhengighetstanken.

I Shanghai simulerer Kina i dag at det er krig! Med Taiwan.

Da luftvernsirene hylte over Shanghai, i nesten en halv time i morges, var det det største krigsspillet i byen siden 1949, året da folkerepublikken Kina ble etablert.

Forberedes på krig

Det sier sitt om hvor stor betydning kinesiske ledere legger på øvelsen, og hvor symboltungt det skal markeres overfor Taiwan at Kina er klar for alt, også krig om nødvendig.

Luftvernsirenene ble også brukt for å gjøre Shanghais innbyggere mentalt forberedt på hvordan krig høres ut. Taiwans daværende leder Yu Si-Kun sa for tre år siden at dersom det blir krig ville han la rakettene hagle over den kinesiske storbyen.

Farlig uavhengighetstanke

Det er den nåværende presidenten i Taiwan, Chen Shui-Bian, som har agert slik i det siste - at sikkerhetseksperter igjen betegner konflikten mellom Kina og Taiwan som en av de aller farligste her i Asia.

Chen Shui-Bian

Taiwans president, Chen Shui-Bian.

Foto: HO / REUTERS

President Chens uavhengighetstanke er til meget stor irritasjon i Beijing, hvor man mener at Taiwan er en uløselig del av Kina. Slik har makthaverne her tenkt helt siden kommunistene vant den kinesiske borgerkrigen i 1949, og Chan kai-Shek flyktet til øyen, bare180 kilometer fra det kinesiske fastland.

Med dagens våpensystemer er det en svært kort skyteavstand, og en krig over Taiwan-stredet kan bli svært kostbar. Ikke bare for Taiwan, som vil lide under Kinas enorme militære makt, men også hele det sørlige Fastlands-Kinas økonomiske belte som ligger innenfor rekkevidde av Taiwans USA-produserte raketter.

Vil inn i FN

Det som har utløst krisen nå, er at Taiwan sier de vil bli med i FN igjen. Det tolkes som et forsøk på løsrivelse.

- Taiwan er er en nasjon med uavhengig suverenitet og et demokratisk politisk styresett; folkeavstemningen om FN-medlemsskap er et naturlig utslag av vårt demokrati, sier Stan Shi, Taiwans utsending til APEC-møtet i Sidney sist uke.

- Høyt farenivå

Kinas leder, president Hu Jin-Tau, henter frem den sterkeste diplomatiske retorikk når han advarer Taiwan om ikke å gå lenger på uavhengighetsstien.

De neste to år blir en periode "med høyt farenivå" i Taiwan-stredet, sa Hu til USAs president George W. Bush på APEC-møtet.

- President Bush bekreftet for meg at USA står på sin holdning. USA er imot en forandring i Taiwan-stredet, sa Hu etter møtet.

Kineserne appellerer til USA om å snakke Taiwan til rette nå, fordi amerikanerne blant annet er Taipeis største våpenleverandør. Og USA har sagt krystallklart at en folkeavstemning om FN-medlemsskap er et dårlig skjult trekk i spillet om uavhengighet fra Taiwans side.

Vil ha folkeavstemning i mars

President Chen sier han vil ha sin folkeavstemning i mars, selv om han vet det er håpløst: Bare 24 land i verden anerkjenner Taiwan og har diplomatiske bånd til Taipei, mens 170 land har sine ambassader her i Beijing.

En formell FN-søknad fra Taipei har ingen diplomatisk sjanse til å vinne frem. Men det er selve forsøket som er farlig; Beijing oppfatter folkeavstemningen som et skritt mot løsrivelse, som det kalles her.

Den opphetete konflikten kan leses i alle forhold på tvers av stredet – selv i OL-forberedelsene: Beijing krever at den olympiske ild skal fraktes over Taiwan, men at verken øyens nasjonalsang eller nasjonalflagg skal inngå i seremonien – fordi distansen selvsagt regnes som en innenriksrute for fakkelen. 

- Chen er en ussel forræder

Beijing også meget irritert over det store folkemøtet i byen Kaoshiung på Taiwan i dag – der president Chen og hans Demokratisk-progressisve parti har forsøkt å få en million mennesker ut i gatene til støtte for FN-medlemsskapet.

Kinesiske fartøyer skyter mot Taiwan i en øvelse fra 1996

Kinesiske fartøyer skyter mot Taiwan i en øvelse fra 1996.

Foto: AP

Myndighetene på Taiwan bedriver utilslørte splittelsesmanøvre, sier talsmenn for det kinesisk utenriksdepartementet, og president Chen er en provokativ, ussel forræder, et avskum som splitter det kinesiske folk!

Demonstrasjonene i Kaoshiung er en beskjed til Beijing om at Taiwan ikke vil la seg diktere.

Krigsspillet i Shanghai en beskjed til Taipei – om at Kina er klar.

Slik vokter de hverandre, væpnet til tennene, fra hver sin side av Taiwan-stredet. Bare 180 kilometer tvers over.

SISTE NYTT

Siste nytt