Hopp til innhold

Kina forbyr vestlige lærebøker

BEIJING (NRK): Kinas utdanningsminister varsler nå kamp mot vestlige lærebøker på Kinas universiteter. Det gir assosiasjoner til Maos glansdager.

Kinesere som har uteksaminiert fra Fudan universitet

Flere studenter og lærere har reagert på det nye forslaget som vil begrense vestlige lærerbøker. Det kan føre til at studenter som uteksamineres som disse tre får færre lærebøker å forholde seg til.

Foto: ALY SONG / Reuters Creative

Yuan Guiren mener nemlig at landets læresteder er i ferd med å bli infiltrert av utenlandske krefter.

Den nye kampanjen har vakt oppsikt både blant studenter og lærere, etter at kommunistpartiet publiserte nye retningslinjer den 19. januar.

– Vi må forsterke kontrollen med vestlige læremidler, og på ingen måte tillate bøker som omtaler vestlige politiske verdier i våre klasserom, sa Kinas utdanningsminister Yuan Guiren til en gruppe universitetsledere her i Beijing nylig.

Yuan utdypet i en kronikk noen dager senere at Kinas læresteder nå er nøkkelmål for infiltrasjon fra fiendtlige krefter, og han hevdet at «enkelte land» infiltrerer Kina på stadig nye måter.

I et intervju med det statlige nyhetsbyrået Xinhua utdypet han de nye retningslinjene:

– Tillat aldri uttalelser som angriper og skitner til partiets lederskap eller omtaler sosialisme i nedsettende vendinger i våre klasserom. Tillat aldri våre lærere å syte og klage i klasserommet, slik at de overfører sitt negative tankesett på studentene.

Yuan Guiren signerer en utdanningsavtalen med Tysklands Johanna Wanka

Yuan Guiren signerte i oktober i fjor en utdanningsavtalen med Tysklands Johanna Wanka. Bak stod Angela Merkel og Kinas statsminister Li Keqiang.

Foto: TOBIAS SCHWARZ / Afp

– Minner om 1957 og 1966

Men nå tar flere til motmæle, i en debatt som foregår i sjeldent åpent lende i Kinas partikontrollerte avisspalter.

– Nylig har jeg lest på internett at mange sier akademikernes rekker nå må renses, foredles, og korrigeres. Jeg er ikke enig. Dette er mentalitet fra 1957 og 1966, sier leder for Nankai-universitetet i Nanjing, Gong Ke, til partiavisen Folkets Dagblad denne uken.

Nang Ke sikter til Maos «anti-høyre-bevegelse» i 1957 og kulturrevolusjonen i 1966, der millioner av kinesere ble forfulgt, og mange drept, i en klappjakt på Kinas indre politiske fiender.

– Universitetene er ny kamparena

– Høyere utdanning er nå utpekt som kamparena for en ny ideologisk kamp, sier advokat Zhang Xuezhong til avisen New York Times.

Zhang fikk undervisningsforbud i 2013 fordi han ble ansett for å spre gale ideer til studentene.

– Dette er ikke siste steg, det kommer mer, tror Zhang Xuezhong.

Undring blant studenter

Blant mange vanlige kinesiske studenter blir de nye retningslinjene møtt med overraskelse.

Vestlige lærebøker er i dag i utstrakt bruk i fag som økonomi, juss, journalistikk og humaniora.

Tsinghua-universitetets eget forlag her i Beijing utgir oversatte og oppdaterte utgaver av en rekke utenlandske lærebøker.

SISTE NYTT

Siste nytt