Hopp til innhold

Regjeringsdrama i Tyskland: Seehofer avgjør om han trekker seg i løpet av tre dager

Horst Seehofer bekrefter at han har tilbudt å trekke seg som Tysklands innenriksminister og CSU-sjef.

Merkel og Seehofer

KAN TREKKE SEG: Ifølge partikilder har Horst Seehofer tilbudt å trekke seg som innenriksminister og partileder av koalisjonspartiet CSU.

Foto: Odd Andersen / AFP

– Ja, jeg har satt begge stillingene til disposisjon og vil ta en avgjørelse innen tre dager, sier Seehofer ifølge DPA.

Horst Seehofer

KRISEMØTE: Lørdag satt Horst Seehofer og Angela Merkel i krisemøte.

Foto: Michaela Rehle / Reuters

Frem til da sier han at koalisjonspartiet CSU og Merkels parti CDU skal ha møter mandag, og at han håper de kommer til enighet.

Seehofer og Merkel er uenige i håndteringen av asylsøkere ved den tyske grensa. Seehofer kom i konflikt med Merkel blant annet etter å ha sagt at han vil innføre grensekontroll, og truet med å bruke fullmakter han har som minister til å gjøre dette på egen hånd.

Det var kilder i partiet CSU som søndag kveld opplyste at partilederen tilbyr å trekke seg, etter et sju timer langt møte i hans bayerske parti der utfallet av EU-toppmøtet ble drøftet, skriver NTB.

– Han har ingen støtte, sier en partikilde om den mulige avgangen til AFP sent søndag kveld.

Samtidig skal CSUs parlamentariske leder Alexander Dobrindt, ifølge partikilder, nekte å godta partilederens oppsigelse.

Kan bli regjeringskrise

Det er foreløpig ikke kjent hva Seehofers tilbud om oppsigelse vil ha å si for Merkels regjering. CSU kan foreslå en ny kandidat til innenriksminister for forbundskansleren, eventuelt kan partiet bryte det ti år lange samarbeidet med CDU, og samtidig frata Merkels regjering flertallet.

Merkel og Seehofer

UENIGE: Seehofer har blant annet krevd at asylsøkere som alt er registrert i et annet land, skal avvises på grensa, noe Merkel har nektet gå med på. Det har Merkel vært uenig i.

Foto: Michael Sohn / AP

Seehofer har sittet i bare 100 dager som innenriksminister i Merkels koalisjonsregjering. Siden 2008 har han vært leder for CSU.

Søndag 1. juli skal ha vært en selvpålagt frist for Seehofer til å velge om han ville akseptere Merkels avtaler med andre EU-land om å redusere innvandringen til Tyskland, eller til å gå imot Merkel ved å sende hjem asylsøkere som allerede er registrert i andre land på grensen til Tyskland, skriver AFP.

Krisemøte lørdag

Den siste uka har Seehofer også uttrykt misnøye med avtalen Angela Merkel inngikk på EU-toppmøtet natt til fredag. EU-lederne er blant annet enige om å opprette såkalt kontrollerte mottakssentre for migranter – først i Europa, så i Nord-Afrika.

Merkel i CDU-møte

MØTEVIRKSOMHET: Angela Merkel i møte med partiet sent søndag kveld.

Foto: Hannibal Hanschke / Reuters

Merkel har også inngått flere avtaler med en rekke EU-land rask retur av asylsøkere som allerede er registrert i disse landene.

Lørdag kveld møttes Merkel og Seehofer for å diskutere innstrammingene på asylfeltet. Merkels mål var å overbevise CSU-lederen om at hun har gjort nok til å imøtekomme partiets krav om en innstramming i asylpolitikken.

Dersom Seehofer hadde gjort alvor av truslene om å stenge den tyske grensa mot Angela Merkels vilje, ville han ha måttet gå av, og ville samtidig ha trukket CSU ut av regjeringen.

SISTE NYTT

Siste nytt