– Tviler på at president Zuma vil trekke seg slik ANC krever

CAPE TOWN, SØR-AFRIKA (NRK): Ifølge sørafrikanske medier har regjeringspartiet ANC i et møte besluttet å avsette president Jacob Zuma. Men en politisk analytiker sier til NRK at Zuma neppe går uten kamp.

ANC holde en pressekonferanse kl. 13 om president Jacob Zumas fremtid

Kl. 13 holder ANC pressekonferanse for å orientere om president Zumas framtid.

Etter 13 timer avsluttet ANC tirsdag morgen møtet der de diskuterte president Jacob Zumas fremtid.

Det kommer motstridende meldinger om hva som har skjedd på møtet og i etterkant, men klokka 13 norsk tid skal ANC holde en pressekonferanse der resultatet skal offentliggjøres.

Cyril Ramaphosa deltok mandag i et ANC-møte der Zumas fremtid var tema.

MAKTKAMP: ANC-leder Cyril Ramaphosa deltok mandag i et partimøte der president Jacob Zumas fremtid var tema.

Foto: Brenton Geach / AP

Les også: Han kan bli ny president i Sør-Afrika

Les også: Avis: Zuma forbereder sin avgang, men stiller krav

Frist på 48 timer

Jacob Zuma skal ha fått frist for å trekke seg

Jacob Zuma skal ha fått frist for å trekke seg.

– Vi har bestemt oss for å avsette Zuma, men han vet det foreløpig ikke selv, skal en kilde i ANC ha sagt til nyhetsbyrået Reuters. Andre medier melder imidlertid at partiet vil skrive til Zuma og be ham trekke seg som president.

Den sørafrikanske statlige kringkastingen SABC melder at Zuma har fått en frist på 48 timer til å innlevere sin avskjedssøknad.

Det sørafrikanske nettstedet Business live melder at Zuma nekter å gå av umiddelbart, og at han krever å få fortsette i tre måneder til. Dette kravet skal ha blitt avvist av partiets ledelse.

Les også: Skjebneuke for Sør-Afrikas president Jacob Zuma

– Vil nekte å gå

Ralph Mathekga er politisk analytiker i Sør-Afrika

VIL FORTSETTE: Politisk analytiker Ralph Mathekga tviler på at president Zuma vil trekke seg.

Foto: Christine Præsttun / NRK

Den sørafrikanske analytikeren Ralph Mathekga sier til NRK at president Zuma neppe vil gi seg uten kamp.

– Jeg tror at Zuma vil nekte å etterkomme dette kravet fra partiet om å trekke seg. Han har stått i lignende feider før, og alltid nekte å trekke seg. Jeg tror han tenker at han har ingenting å tape på å nekte, sier Methekga.

Han mener at Zuma vil spille på splittelsen i partiet, og at den eneste måten å fjerne ham på er gjennom et mistillitsforslag i parlamentet.

– Men det er ikke garantert at forslaget får flertall. Zuma har fortsatt støttespillere i partiet, og han vet det, påpeker analytikeren.

Sikelela Mjikeliso

Fasadevasker Sikelela Mjikeliso i Cape Town ønsker at president Zuma blir stilt for retten.

Foto: Christine Præsttun / NRK

Et stykke over bakkeplan i Cape Town sier en fasadevasker til NRK at presidenten bør stilles til ansvar for sine handlinger.

– Jeg er opptatt av Zuma blir stilt for retten, sier Sikelela Mjikeliso. Han mener presidenten bør bli dømt til fengsel for korrupsjon.

– Store diskusjoner

SAFRICA-POLITICS/

PRESSET: Sørafrikanske medier at president Jacob Zuma skal ha fått en frist på to døgn til å gå av som landets leder.

Foto: Siphiwe Sibeko / Reuters

Natt til tirsdag skal ANC-leder Cyril Ramaphosa og partisekretær Ace Magashule ha blitt sett på vei inn i Zumas hjem i Pretoria.

– Cyril dro dit for å prate med ham, sier kilden til Reuters og tilføyer at det var store diskusjoner i partiet om Zumas videre fremtid da Ramaphosa kom tilbake.

Ifølge lokale medier skal Zuma ha bedt om å bli sittende i ytterligere tre måneder i bytte mot at han da går frivillig. Det skal ANC ha avslått.

Zuma gikk av som ANC-leder i desember. Hans presidentperiode utløper i 2019, men han har vært under økende press for å gå av og overlate makten til ANC-leder Ramaphosa.

SISTE NYTT

Siste nytt