Hopp til innhold

Kerry med stikk til Trump: Flertall i USA vil overholde Parisavtalen

MARRAKECH (NRK): USAs utenriksminister John Kerry prøvde å roe ned de som er bekymret for Parisavtalen da han talte på klimatoppmøtet i Marokko.

John Kerry

USAs utenriksminister John Kerry på vei ut etter talen sin på klimatoppmøtet i Marrakech.

Foto: Kirsti Haga Honningsøy / NRK

CO₂ i atmosfæren
425,4 ppm
1,5-gradersmålet
+1,13 °C
Les mer  om klima

Flertallet i USA vet at klimaendringer skjer og vi er fast bestemt på å oppfylle våre forpliktelser. Jeg kan fortelle med sikkerhet at USA er på vei til å møte alle de internasjonale målene vi har satt. Jeg tror ikke det kan eller vil bli reversert, sa Kerry.

I talen kom utenriksministeren inn på presidentvalget i USA, og sa at det har ført til at flere føler seg usikre på framtiden.

– Det kan jeg forstå. Selv om jeg ikke kan spå hva politikken blir, er en av tingene jeg har lært at noen saker ser annerledes ut på presidentkontoret, enn på talerstolen under presidentkampanjene.

Usikkerhet

I forkant av talen hadde mange uttrykt sin bekymring for hva som vil skje med avtalen som ble inngått i Paris, når Donald Trump tar over som president i USA.

Usikkerheten rundt Trumps klimapolitikk fikk mer enn 360 selskaper og investorer, til å legge frem et åpent brev på klimamøtet, kort tid før Kerrys innlegg.

I brevet advarer de Trump mot å bryte Parisavtalen.

Cicero: To ting på en gang

Steffen Kallbekken

Forskningsleder Steffen Kallbekken i Cicero.

Foto: Kirsti Haga Honningsøy / NRK

John Kerry forsøkte å gjøre to ting på en gang, sier Steffen Kallbekken i Cicero etter å ha hørt talen i Marokko.

– Han maler et bilde av utsoppelig forandring. Det er sterk internasjonal støtte til Parisavtalen og bedrifter verden rundt jobber for en klimavennlig endring som ingen politikk kan stoppe. Samtidig forsøkte Kerry å vise tydelig hvor alvorlig klimaendringen er, hvilke muligheter det ligger i omstillingen til et lavutslippssamfunn og hvor dumt det ikke er å handle nå, sier Kallbekken til NRK.

Kerry var også tydelig på at Parisavtalen ikke sikrer tilstrekkelig endring.

– Det er avgjørende å øke klimainnsatsen over tid. Han understreket at Parisavtalen ikke setter et tak for vår innsats, men danner et fundament. Etter all jubelen i Paris i fjor er dette et svært viktig poeng. Jobben med å begrense klimaendringene er ikke fullført nå – vi har bare begynt på jobben, sier Kallbekken.

Mer samlet

I talen hevdet Kerry at verdenssamfunnet står mer samlet enn noen gang før. Meningsmålinger har vist at et flertall av befolkningen i USA støtter klimaavtalen som ble vedtatt i Paris i fjor.

– På et punkt kommer det til å gå opp for den sterkeste kritikeren at noe er i ferd med å skje. Her ved «COP 22 » kan ingen fornekte framgangen vi har gjort. Framgangen var hard å forestille seg for få år siden. Men nå er det globale samfunnet mer samlet enn noen gang.

Utenriksministeren kalte Parisavtalen et rammeverk som er «bygget for å vare».

– Innsatsen for å bekjempe klimaendringene vil fortsette, sa Kerry.

Han poengterte at prisen på fornybar energi blir stadig lavere, noe som gjør det lettere å legge om økonomien i klimavennlig retning.

Bekymrede klimautsendinger

Tirsdag møtte NRK flere unge amerikanske klimautsendinger på klimatoppmøtet, som er bekymret for hvordan klimapolitikken vil se ut når Donald Trump blir ny president i USA.

Trump har tidligere uttalt at «kansellere» klimaavtalen som ble undertegnet i Paris, og at han vil kutte støtten til viktige klimatiltak.

Aneesa Khan sier Trump sin politikk er ikke-eksisterende, og at det nå er ekstra viktig at alle land som har forpliktet seg til å stille opp bidrar.

– Det som er viktig nå er at andre land hever ambisjonene enda mer slik at vi når klimamålene, sier Aneesa Khan til NRK.

SISTE NYTT

Siste nytt