Hopp til innhold

Mens klimatoppene flyr, reiser Matilde med tog i 92 timer

MARRAKECH (NRK): Matilde Clemetsen tar den tungvinte og grønne veien til klimaforhandlingene i Marokko. – Når jeg skal sitte dag inn og ut for å snakke om klimagasskutt, hadde det føltes motsigende om jeg skulle fly fram og tilbake, sier hun.

Matilde Clemetsen

Matilde Clemetsen i Spire har sittet på tog i 54 timer i strekk, i løpet av sin fire dager lange reise fra Oslo til Marrakech. Flyturen fra Oslo til Marrakech er på 3442 kilometer, noe som tilsvarer et utslipp på cirka 690 kilo CO2-ekvivalenter per person.

Foto: Kirsti Haga Honningsøy / NRK

CO₂ i atmosfæren
422,8 ppm
1,5-gradersmålet
+1,12 °C
Les mer  om klima

20.000 utsendinger fra hele verden deltar på klimaforhandlingene i Marokko som varer i en liten uke til. Her diskuterer de hvordan Parisavtalen skal følges opp og hvordan ratifiserte land skal bli lavutslipps-land.

Men flertallet av de klimaengasjerte utsendingene og toppledere har valgt den minst klimasmarte måten å reise til toppmøtet på. De flyr.

Fly blir trukket fram som en versting blant transportmidler. Matilde Clemetsen (23) i miljøorganisasjonen Spire har valgt å ta toget fra Oslo til Marrakech. Det hadde føltes merkelig å slippe ut en mengde klimagasser i forkant av et klimatoppmøte, sier hun.

– Jeg kunne ikke stå inne for å fly ned til klimaforhandlingene for så å sitte dag inn og ut å snakke om klimagasskutt, og kreve at land må øke sine forpliktelser, sier Clemetsen til NRK.

«Reisen så langt har vært et lite eventyr, men jeg er likevel usikker på om jeg kunne gjort dette igjen». – Matilde Clemetsens egne notater fra togreisen.

Vil vise hvordan det går an å reise med lavest mulig utslipp.

– Dobbeltmoralsk

Deltakere på klimakonferansen skal stille strenge krav til politikere, bransjer og selskaper. Men med så mange deltakere som reiser med fly fra hele verden til toppmøtet, er det vanskelig å ignorere dobbeltmoralen, mener Clemetsen.

– Jeg sier ikke at alle må ta toget hvis de skal reise lange avstander, men vi må erkjenne at det ikke er enkelt å velge de grønne alternativene for transport, sier hun.

Til klimatoppmøtet i København i 2009 valgte de fleste av miljøverndepartementets rundt 30 deltakere å fly, selv om det gikk tog. I fjor tok et hundretalls norske personer et eget klimatog som var satt opp fra Oslo til Paris.

Ingen fra Klima- og miljødepartementets 19 utsendinger reiser med tog i år til klimaforhandlingene i Marrakech, opplyser departementet til NRK.

Heller ingen andre enn Matilde Clemetsen fra den norske delegasjonen har valgt alternativ tranport til klimaforhandlingene.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Togbilde

Matilde Clemetsen nærmet seg med dette bildet Madrid i Spania.

Foto: Matilde Clemetsen

80 prosent lavere utslipp

Flyturen fra Oslo til Marrakech er 3442 kilometer, noe som tilsvarer et utslipp på cirka 690 kilo CO2-ekvivalenter per person, ifølge modellene Senter for klimaforskning, Cicero bruker for utregning. Togreisen er cirka 4300 kilometer lang, og basert på utslipp fra tog, er det cirka 100 kilo CO2-ekvivalenter per person.

Det betyr at Clemetsens togreise har rundt 80 prosent lavere utslipp enn flyreisen til samme sted.

– Da kunne jeg reist samme strekning seks ganger på samme karbonbudsjett som flyreisen, sier hun.

Med togturen ønsker Clemetsen å vise at det ikke er enkelt å velge de mer miljøvennlige alternativene for transport og at det ikke gjøres nok for å tilby dette.

Å ta toget til klimaforhandlingene koster mer enn dobbelt så mye som flybilletten. I tillegg er reisen mer tidkrevende, sier Clemetsen.

– Det satses ikke nok på de løsningene verden sårt trenger. Det legges ikke opp til en fremtid med kutt i klimagasser, sier hun.

«Jeg har kjent på kroppen hvor kronglete og vanskelig det kan være å prøve å reise med tog over lengre avstander. Det er en kamp å velge de miljøvennlige alternativene». – Matilde Clemetsens egne notater fra togturen

– Flyr fordi det er enklest

Johanne Sæther Houge

Johanne Sæther Houge i Naturvernforbundet.

Foto: Kirsti Haga Honningsøy / NRK

Klimarådgiver Johanne Sæther Houge i Naturvernforbundet er en av flere tusen utsendinger som tar flyet frem og tilbake til klimaforhandlingene.

– Det er litt vanskelig å komme seg hit uten å fly. Jeg hadde ikke fire dager til å reise med tog, så da ble det sånn. Jeg kommer reisende med en liten gutt og hans pappa, så da ble det enda vanskeligere å reise gjennom hele Europa, sier Sæther Houge.

Men ser du dobbeltmoralen?

– Jeg ser det kjempegodt. Man får jo ofte høre: Do you walk the talk? Men da glemmer man litt det fokuset om at det handler om politiske beslutninger og strukturene bak også. Og da må man faktisk jobbe og presse på for at man får politikere som tar klima på alvor, sier Sæther Houge.

– Grunnen til at vi ikke tar toget hit er at infrastrukturen ikke er god nok til det. Sånn som i Norge, man satser for lite på tog til Europa og tog generelt, legger hun til.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Togbilletter, Matilde Clemetsen

Det tok Matilde Clemetsen fire døgn å reise med tog til Marokko. Vanligvis tar en flytur fra Oslo til Marrakech i underkant av fem timer.

Foto: Kirsti Haga Honningsøy / NRK

En kamp å reise miljøvennlig

Clemetsen tror ikke hun kommer til å bruke så mye tid på tog igjen.

– Det føles som en kamp å velge de miljøvennlige alternativene. Det er liksom ikke lagt opp til at dette skal være mulig. Jeg har kjent på kroppen hvor kronglete og vanskelig det kan være å prøve å reise med tog over lengre avstander.

Clemetsen brukte et døgn lenger på reisen enn planlagt på grunn av togforsinkelser. Hun har blant annet måttet haike og overnatte hos venner i Spania.

– Det kan være litt uforutsigbart å ta tog. Jeg tror mange vil velge miljøvennlig, men jeg kjenner virkelig på meg hvorfor de ikke kan velge de, sier Clemetsen.

Hun tror hun kommer til å få bruk for sin erfaring i samtaler på klimakonferansen.

– Når jeg sier til andre at de burde kutte utslippene, og sier at de bør være så ambisiøse som mulig, vet jeg at jeg kan se på meg selv som et godt eksempel. Og det føles bra, sier Clemetsen.

Her er Matildes rute til Marokko:

Reiserute

SISTE NYTT

Siste nytt