Hopp til innhold

– Erna Solberg er en naturkatastrofe

MARRAKECH (NRK): Norge har sammen med Spania hatt størst vekst i antall CO2-utslipp i Europa. – Nabolandene våre har kuttet klimautslippene drastisk, mens Erna Solberg har fått utslippene til å gå oppover igjen, sier Heikki Holmås (SV).

Erna Solberg (H) / Heikki Holmås (SV)

Heikki Holmås (SV) legger skylden på Solberg regjeringen for at klimagassutslippene økte i 2015.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

CO₂ i atmosfæren
425,4 ppm
1,5-gradersmålet
+1,13 °C
Les mer  om klima

En ny studie som ble publisert på klimakonferansen i Marrakech viste at det har skjedd en utflatning av verdens CO2-utslipp.

Men for Norges del er det liten grunn til å juble over rapporten, mener SV. Tvert imot, Norge er versting i Europa rett etter Spania, sier stortingsrepresentant Heikki Holmås.

Fra 1990 og frem til 2015 har Norge hatt den nest største veksten i utslipp av antall tonn CO2 av de europeiske landene og fra 2014 økte vi utslippene med 1,5 prosent, viser tall rapporten Global Carbon Project har gjort i samarbeid med Cicero Senter for klimaforskning.

– Norge er en Europeisk klimaversting og Erna er en naturkatastrofe. Det er på tide at Norge tar sin del av klimadugnaden, sier Heikki Holmås (SV) som befinner seg på klimaforhandlingene i Marrakech.

Klima- og miljøminister Vidar Helgesen ber Holmås om å se seg i speilet med denne uttalelsen.

– Ettersom Heikki Holmås satt i regjeringen da beslutningen om Knarrfeltet ble tatt, som var den største utslippsøkningen i fjor, kan han jo se seg selv i speilet, Helgesen til NRK.

Nabolandene reduserte utslippene

Kun Spania hadde en større vekst enn Norge i antall tonn Co2 mellom 1990 og 2015. Norge økte sine utslipp med 8 millioner tonn, Spania med 42 millioner tonn.

Av våre naboland har Danmark hatt en nedgang på 19 millioner tonn, Storbritannia 180 millioner tonn, Sverige 15 millioner tonn, Tyskland 253 millioner tonn, Finland 13 millioner tonn.

Disse tallene viser at regjeringen har gjort det motsatte av det de skulle, ifølge Holmås som sier at da de rødgrønne styrte gjorde de halvparten av jobben, legger han til.

– Stortinget ble i 2007 enige om at vi skulle kutte utslippene ned til under 1990-nivå. Fra 2007-2013 så gjorde den rødgrønne halvparten av jobben. Det var bare å levere stafettpinnen videre slik at Høyre kunne fortsette å få ned utslippene. Men det motsatte har skjedd, sier Holmås.

– For lettvint

Vidar Helgesen

– Vekst i uttslipp de siste årene skyldes ikke politikk fra denne regjeringen, sier Vidar Helgesen.

Foto: Kirsti Haga Honningsøy / NRK

Vidar Helgesen sier det blir for lettvint å skylde på nåværende regjering.

– Vekst i uttslipp de siste årene skyldes ikke politikk fra denne regjeringen. Utslipp kommer som resultat av infrastrukturvedtak som fattes lang tid i forveien. Så det er ekstremt lettvint for Heikki Holmås å snakke om det. Hans parti satt i regjering da det viktigste vedtaket bak den viktigste utslippsøkningen i fjor faktisk ble vedtatt, sier Helgesen.

Helgesen sier Norge tar med seg erfaringen om at naboland har hatt utslippsreduksjoner.

– Norge har hatt en økning, så det er et sterkt argument for det regjeringen har foreslått som innretning på 2030. Nemlig å gå sammen med EU om et mye mer forpliktende klimarammeverk enn det vi tidligere har hatt i Norge, sier Helgesen.

Heikki Holmås

– Mens nabolandene våre har kuttet klimautslippene drastisk, har Erna Solberg fått klimagassutslippene til å gå oppover igjen, sier Stortingsrepresentant Heikki Holmås.

Foto: Kirsti Haga Honningsøy / NRK

– Nå snakker ikke Solberg-regjeringen om 2020, men de snakker om 2030 for å nå klimamålene. Mens nabolandene våre har kuttet klimautslippene drastisk, har Erna Solberg fått klimagassutslippene til å gå oppover igjen, sier Holmås.

– Dette gjelder tjue år med norsk klimapolitikk

Steffen Kallbekken

– Vi har lyktes med å bremse utslippsveksten, men ikke fått ned utslippene, sier Steffen Kallbekken i Cicero.

Foto: Kirsti Haga Honningsøy / NRK

Forskningsleder Steffen Kalbekken i Cicero forklarer noen av årsakene til hvorfor Norge ikke har klart å redusere utslippene.

– Norge har hatt en sterk økonomisk vekst, befolkningsvekst, og så har vi ikke hatt klimatiltak som har lykkes godt med å redusere utslippene i Norge. Vi har lyktes med å bremse utslippsveksten, men ikke fått ned utslippene.

– Dette gjelder ikke bare den sittende regjering, eller den forrige. Dette gjelder godt over tjue år med norsk klimapolitikk, sier han.

SISTE NYTT

Siste nytt