Hopp til innhold

Amerikanske klimautsendinger om Trump: Vi er vettskremte

MARRAKECH (NRK): Amerikanske utsendinger på klimatoppmøtet er nedstemte og urolige etter at Donald Trump ble valgt til president i hjemlandet. – Jeg er redd. Men vi må fokusere på at forhandlingene går videre med Barack Obamas politikk i tankene, sier Hana Bracate.

Amerikanske utsendinger på klimatoppmøte

Aneesa Khan og Hana Bracate drar på klimakonferansen i Marrakech på vegne av organisasjonen Earth in Brackets, som jobber med orenkle språket og gjøre alt som har med klima å gjøre tilgjengelig for folk. De sier de er bekymret for hvilke konsekvenser Donald Trump får for klimapolitikken.

Foto: Eivind Molde / NRK

CO₂ i atmosfæren
417.2 ppm
1,5-gradersmålet
+1.01°C
Les mer  om klima

De unge amerikanske klimautsendingene NRK møter på klimatoppmøtet i Marokko er bekymret for framtiden. De frykter hvordan klimapolitikken vil se ut når Donald Trump blir ny president i USA.

Trump vil at USA skal trekke seg fra Parisavtalen og kutte støtten til viktige klimatiltak i landet. Trump har enda ikke uttalt seg om sin plan for klimapolitikk etter at han ble valgt til president.

Aneesa Khan sier Trump sin politikk er ikke-eksisterende, og at det nå er ekstra viktig at alle land som har forpliktet seg til å stille opp bidrar.

– Det som er viktig nå er at andre land hever ambisjonene enda mer slik at vi når klimamålene, sier Khan til NRK.

– Heldigvis er ikke resten av verden klimaskeptikere slik han er. Mange sier det er enden av verden hvis Trump blir president, men klimaaktivister har sagt at det er verdens ende før Trump ble president, sier hun.

– Vettskremt

Khan jobber for organisasjonen Earth of Brackets sammen med Hana Bracate.

Vidar Helgesen

Klima- og miljøminister Vidar Helgesen har inntrykk av at den amerikanske delegasjonen er opptatt av å få Parisavtalen operativ.

Foto: Kirsti Haga Honningsøy / NRK

– Jeg er vettskremt, men jeg er ikke overrasket over at han vil trekke seg ut av Parisavtalen. Trump, kabinettmedlemmene og hans team sitt syn på klima og miljø, og deres tro på klimaendringer, uroer meg. Jeg tror det blir ødeleggende for det globale samfunnet når han kommer til makten, sier Hana Bracate til NRK.

Sara Velander sier hun ikke er i posisjon til å være mest redd.

– Det er folk der ute som ikke har min hudfarge, min inntekt, og jeg tror de er i størst fare. Jeg er ikke redd for meg selv, men for de som har det vanskeligst i samfunnet fra før. Det er vårt ansvar å beskytte disse menneskene, sier Velander.

Helgesen: Stor usikkerhet nå

​Donald Trump sto på dagsordenen da Klima- og miljøminister Vidar Helgesen møtte USAs sjefsforhandler Jonathan Persing.

– Det er svært stor usikkerhet om hva som vil komme. Vi vet at Trump har sagt mye om klimaendringene som vi er dypt uenig i. Han har truet med å trekke ut av Parisavtalen. Skulle han gjøre alvor av det, er det svært alvorlig, sier Helgesen til NRK.

– Nå må vi gjøre jobben vi kom til Marrakech for å gjøre. Få i gang maskineriet i Parisavtalen, slik at den kan bli operativ. Det er også den amerikanske delegasjonen her også opptatt av, sier Helgesen.

Onsdag kommer USAs utenriksminister John Kerry til klimatoppmøtet i Marrakech for å holde en klimatale.

SISTE NYTT

Siste nytt