Hopp til innhold

Kardinaler krever skandalefri pave

Når kardinaler fra alle verdens hjørner nå samles i Roma for å velge en ny pave, ønsker mange å rydde opp i anklagene om korrupsjon, nepotisme og kameraderi i Vatikanet.

Kardinalene i Vatikanet forbereder seg på pave-valget

I dag har 103 av de totalt 115 kardinalene som skal stemme over ny pave møttes i Vatikanet.

Foto: Ap

I dag deltok 103 av de 115 stemmeberettigede kardinalene på et åpningsmøte der de skal bli enige om når Konklavet, som velger den nye paven, skal begynne.

Håpet er at en ny pave skal være på plass før påske, og flere italienske medier nevner 11. mars som en mulig startdato for konklavet.

Den amerikanske kardinalen Roger Mahony skrev i en Twitter-melding i helgen at prosessen kan være fullført i løpet av to uker.

Må rydde opp

Etter de såkalte «Vatileaks» i fjor der tidligere pave Benedikt XVIs hovmester, Paolo Gabriele, ble arrestert for å ha lekket dokumenter som avslørte korrupsjon i Vatikanet, har mange kardinaler nå krevet en gjennomgang av tingenes tilstand i verdens minste stat.

Spesielt skal de amerikanske kardinalene være veldig interessert i å komme til bunns i Vatikanets dysfunksjon, etter at Vatikanets representant i Washington, erkebiskop Carlo Maria Vigano skrev til paven i fjor om sine korrupsjonsavsløringer og det han mente var en utstrakt form av nepotisme i Vatikanet, skriver nyhetsbyrået AP.

Hvem som blir den nye åndelig leder for verdens 1,2 milliarder katolikker regnes av mange som et åpent spørsmål.

– Kardinalene må se etter en mer politisk og handlekraftig mann til å ta over. Og ettersom de alle ble oppnevnt av konservative, vil de trolig velge en annen konservativ, mener professor James Walston ved Det amerikanske universitet i Roma.

Milano-kardinalen Angelo Scola er Italias favoritt, men det er aktuelle kandidater fra mange verdenshjørner. Kardinalene må også ta stilling til hvor konservativ eller nytenkende den nye paven skal være.

Benedikt oppfordret til samhold i kirken før han gikk av. Og han har lovet å vise «betingelsesløs ærbødighet og lydighet» for den nye paven.

Uklart

– Da Johannes Paul II døde i 2005, hadde alle tenkt på en etterfølger i månedsvis, og konklavet ble kort, sier en tidligere kardinal til AFP.

– Denne gangen har pavens usedvanlige valg om å gå av kullkastet alle beregninger, fremholder han.

En kardinal som nå helt klart er ute av dansen, er briten Keith O'Brien, som søndag innrømmet «upassende oppførsel» overfor flere prester. Det er bare én av flere vanskelige saker som har dukket opp etter at Benedikt kunngjorde at han blir den første paven på nesten 600 år som abdiserer.

SISTE NYTT

Siste nytt