Kardinal som beskyttet pedofile vil være med på pavevalget

Den amerikanske kardinalen Roger Mahony har beskyttet flere titalls prester som har begått overgrep. Nå krever han sin rett til å være med på valget av ny pave.

Den amerikanske kardinalen Roger Mahony

Den amerikanske kardinalen Roger Mahony under en messe askeonsdag 6. februar 2008, før han ble fratatt sine oppgaver i den katolske kirken.

Foto: Nick Ut / AP

Presset øker nå både i USA og i Italia for at kardinal Roger Mahony skal holdes borte fra konklavet som skal møtes i mars for å velge ny pave etter Benedikt XVI.

Mahony er en av de 117 kardinalene under 80 år som skal møtes i Vatikanet i mars for å velge en ny pave.

Kardinal Mahony ble i januar i år fratatt alle sine oppgaver i sitt bispedømme i Los Angeles for sin rolle i overgrepssakene i den katolske kirken.

Det skjedde etter at Los Angeles Times 22. januar publiserte dokumenter som viser at kardinal Roger Mahony i 1980-årene deltok i diskusjoner om hvordan man skulle dekke over anklager mot katolske prester om overgrep.

Anklager mot over 120 prester

Fra hjemmesiden til Catholics United

Fra hjemmesiden til Catholics United der folk blir bedt om å skrive under et opprop med teksten «Hold deg hjemme, Cardinal Mahony».

Foto: Faksimile

I januar i år påla en domstol i Los Angeles den katolske kirken å frigjøre personalpapirene til over 120 prester som er anklaget for seksuelle overgrep.

Papirene viser at Mahony og andre ledende menn i innen erkebispedømmet i storbyen manøvrerte i det skjulte for å beskytte de anklagede prestene og forsvare kirken mens de holdt skandalen skjult for publikum.

Etter at det ble kjent fratok hans etterfølger som erkebiskop av Los Angeles, Jose Gomez, Mahony for alle offentlige og administrative plikter i erkebispedømmet.

Det skjedde 31. januar i år, men Mahony beholder likevel sin kardinaltittel, og dermed også retten til å delta i konklavet som skal velge den nye paven.

Aksjon mot kardinalen

En amerikansk gruppe som kaller seg Catholics United har startet en aksjon for at Mahony skal holde seg borte fra konklavet.

Gruppen har en egen nettside der folk blir bedt om å skrive under et opprop med teksten «Hold deg hjemme, Cardinal Mahony».

– Hvis en kardinal blir fratatt alle offentlige plikter i sitt bispedømme, hvorfor skal han belønnes ved å få lov til å stemme på en ny pave, spør gruppen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Demonstrasjon mot den katolske kirken

Overgrepsofre og deres støttespillere demonstrerte 1. februar i år utenfor katedralen i Los Angeles.

Foto: FREDERIC J. BROWN / Afp

Forsvarer seg på bloggen sin

Mahony selv har forsvart seg både direkte og indirekte på sin egen blogg, der han skriver om de mange ydmykelsene som Jesus måtte gjennomgå.

Se kardinal Roger Mahonys blogg her

– Gitt alle stormene som har omgitt meg og erkebispedømmet i Los Angeles i det siste, så har Guds kjærlighet endelig hjulpet meg til å forstå: Jeg er kalt til å tjene Jesus i ydmykhet. I stedet er jeg kalt til å bli ydmyket, vanæret og avvist av mange, skriver Mahony.

Flere kardinaler omtales som «pinlige»

talienske aviser har de siste dagene hatt flere historier om kardinaler som det vil være «pinlig» for Vatikanet om deltar i pavevalget.

I tillegg til kardinal Roger Mahony er dette noen av kardinalene som omtales.

  • Irske Sean Brady, som er anklaget for å skjule seksuelle overgrep.
  • Belgiske Godfried Danneels. Hans kontorer ble ransaket av belgisk politi i 2010 i forbindelse med en etterforskning av pedofile prester.
  • Amerikanske Justin Rigali som trakk seg som erkebiskop av Philadelphia etter at en storjury anklaget ham for å ha latt prester som hadde troverdige overgrep mot seg, beholde jobben.

– Rett og plikt til å delta

En av Vatikanets fremste eksperter på katolske lover, kardinal Velasio De Paolis, sier til nyhetsbyrået Ap at med mindre det er noen kanoniske hindringer så har Mahony både rett og plikt til å delta i konklavet.

Erkebiskop Jose H. Gomez

Erkebiskop Jose H. Gomez fratok 31. januar i år kardinal Roger Mahony fra alle hans gjenværende plikter.

Foto: Reed Saxon / Ap

Han sa at noen kan overtale ham til ikke å komme, men De Paolis insisterte på at han ikke foreslo at noen burde overtale ham.

Biskop Charles Scicluna, en av Vatikanets tidligere aktorer i overgrepssaker sier at det er opp til Mahonys samvittighet om han bestemmer seg for å komme eller bli hjemme.

– Det finnes ingen enkel løsning for ham, sier Scicluna til den Roma-avisen La Repubblica.

Viseprefekten i Vatikanets bibliotek, historikeren Ambrogio Piazzoni, sier at det ikke har skjedd tidligere at en kardinal har uteblitt fra et konklav fordi kardinalen har vært innblandet i en skandale.

– Uansett må en beslutning om ikke å delta bli godkjent av hele kardinalkollegiet siden en kardinals viktigste oppgave er å være med på å velge en ny pave, sier Piazzoni.

SISTE NYTT

Siste nytt