NRK Meny
Normal

– Mangel på kontakt er dårlig nytt

Ingen får kontakt med det norskeide skipet som ble kapret av pirater fredag.

Video nsps_upload_2010_3_6_20_33_13_162.jpg

NETT-TV: Eieren og driftsopperatøren til den kaprede norske kjemikalietankeren UBT Ocean er bekymret over mangelen på kontakt med skipet. (KLIKK PÅ BILDET FOR Å SE VIDEO).

Operatørene for det norskeide skipet UBT Ocean, som fredag ble kapret utenfor Madagaskar, forsøker forgjeves å få kontakt med kaprerne. Skipet er på vei mot Somalias kyst.

Ved 16-tiden lørdag hadde Ship Management Associates, som har ansvaret for den løpende håndteringen av kapringen, ikke oppnådd kontakt med skipet.

– Kaprerne svarer rett og slett ikke på våre anrop, sier Edward Ion i Helix Media. Han mener det er svært bekymringsfullt at man ikke har klart å opprette kontakt med noen på skipet.

Ion har informasjonsansvaret for driftsselskapet Nautictank i Singapore. Nautictank har driftsansvaret for skipet som tilhører selskapet Brøvigtank i Farsund.

Les også: Kapret skip på vei mot Somalia

– Etter at kontakten ble brutt for 15 timer siden (klokken 17.30 norsk tid fredag) har vi ikke hørt noen ting. Det er dårlig nytt, og det bekymrer oss. Det er alltid dårlig nytt ikke å få kontakt med et skip på så mange timer, men gitt situasjonen og at vi ikke vet hvem kaprerne er eller hva de vil, så forverrer dette bildet, sier Ion til NRK.no.

Jobber bredt

Ion forteller at man nå jobber etter to løp; kontakt med anti-pirat agenter og myndigheter på den ene siden, og støtte og kontinuerlig informasjon til familiene til mannskapet på 21 på den andre.

Informasjonen er imidlertid begrenset. Det eneste man vet sikkert er at skipet er på vei nordover, sannsynligvis mot Somalia.

Svenn O. Pedersen

– Det er for tidlig å spekulere i noe som helst, men jeg ønsker å presisere at det vil bli lagt vekt på å få oversikt over situasjonen og ivareta mannskapenes sikkerhet best mulig. Vi vet per nå ikke om det har vært løsnet skudd eller om noen er skadd. Vi vet kort og godt ingenting, ut over at kaprere har tatt kontrollen. Vi har ikke mottatt noen krav og må bare avvente utviklingen, sier Svenn O. Pedersen, daglig leder i Brøvigtank AS i Farsund, til NRK.

Langt unna piratenes kjerneområder

Kjemikalieskipet UBT Ocean ble bordet av pirater tidlig fredag morgen. Det har et burmesisk mannskap på 21. Tankeren tilhører Brøvigtank i Farsund og drives kommersielt og teknisk fra Singapore.

Skipets driftsselskap Nautictank hadde en stund kontakt med skipet, men denne kontakten ble brutt. UBT Ocean kom fra Fujairah i De forente arabiske emirater og var på vei til Dar-es-Salaam i Tanzania.

Skipet seiler under Singapore-flagg.

Da skipet ble tatt befant det seg langt unna områder der de somaliske kaprerne vanligvis opererer.

Området har vært betraktet som et temmelig trygt område, langt sør for sonen hvor de fleste kapringene skjer. Skipene i området er også under militære patruljefartøyers oppsyn. Men piratene beveger seg stadig lengre sørover og østover fra Afrikas Horn.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt