Hopp til innhold

Kan kjøle ned reaktorene på fredag

Én uke etter at jordskjelvet og den etterfølgende tsunamien utløste alarmen ved kjernekraftverkene i Japan, kan det endelig ha kommet gode nyheter.

Ødeleggelsene ved reaktor 3 og 4

Dette bildet viser ødeleggelsene ved reaktor 3 og 4 ved Fukushima-kraftverket nord for Tokyo, Japan.

Foto: TEPCO / Afp

Torsdag ettermiddag kom det noe som minner om gode nyheter, da arbeiderne ved kjernekraftverket kunne opplyse om at de har klart å legge en strømkabel inn til pumpene som skal kjøle ned reaktorene.

Men det vil ikke bli klart før i morgen om man får elektrisitet gjennom kablene. Og da gjenstår det å se om pumpene fremdeles virker.

Det er som om Japan blir stukket med en gigantisk kniv. Og landet blør fremdeles, for dødstallene stiger stadig.

Tomohiko Taniguchi / BBC

– Ikke verre i dag

Enn så lenge foretar redningsarbeiderne helikopterturene med vannbomber over kjernekraftverket. Vannbombingen vil fortsette på fredag, etter at det har vist seg effektivt i dag, ifølge BBC.

Forsøkene med å dusje sjøvann over Fukushima-anlegget er ganske sannsylig aldri forsøkt ved et atomanlegg tidligere. Vannet er ikke ment for selve reaktorene. Reaktorene er innesluttet i et system som virker å ha holdt tett, med unntak av en mulig sprekk i reaktor nummer tre.

Målet for vannet er avkjølingstanker på oversiden av reaktorene, der det ligger brukte brenselsstaver. I tankene i bygning tre og fire, og muligens i flere, er det helt sikkert mangel på vann, og kanskje er det helt tørre.

Det betyr at brenselsstavene blir varme, og det øker sjansen for at radioaktive substanser blir frigjort. Det utsetter også arbeiderne for stråling fra disse stavene.

FNs atomovervåkingsorgan, Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA), mener situasjonen ved det ødelagte atomkraftverket i Fukushima fortsetter å være svært alvorlig, men at den ikke ble verre i dag.

– Atomkraftverkets reaktor nummer fire er fortsatt en stor sikkerhetsbekymring, ifølge Graham Andrew, en framtredende representant for IAEA.

– Og det er fremdeles mulig at det kan bli verre, legger han til.

Video: Problemene står i kø

Video Problemene i kø i Fukishima

Klikk på bildet for å lære om problemene ved Fukushima. Reporter: Martin Fjørtoft.

To store kjernekraft-hendelser

Det har vært to store reaktor-hendelser i den sivile kjernekraftens historie: Three Mile Island i USA og Tsjernobyl i det tidligere Sovjetunionen. Den ene hendelsen ble begrenset uten personskader, mens i Tsjernobyl utviklet det seg til en katastrofe.

Dette er de to største hendelsene i kommersiell kjernekraft i 32 land, ifølge World Nuclear Association (WNA).

WNA er en internasjonal organisasjon som promoterer atomkraft, og dets medlemmer står for 95 prosent av verdens atomkraft utenfor USA. Ifølge FN er WNA en uavhengig, nonprofit-organisasjon som primært finansieres gjennom bidrag fra medlemmene. Det er ukjent hva pengene som kommer inn brukes til.

Januar: «Alle japanske atomkraftverk er trygge»

I januar i år kom WNA med en uttalelse der det slås fast at alle japanske kjernekraftverk er laget for å tåle jordskjelv, og at de i tilfelle store jordforskyvninger automatisk skal stenges.

«Utenforliggende hendelser skal ikke kunne true sikkerheten ved kraftverkene, og på grunn av hyppigheten og størrelsen på jordskjelv i Japan er det lagt særlig vekt på slike forhold», står det i uttalelsen fra WNA.

Etter jordskjelvet med en styrke på 8,9 og den etterfølgende tsunamien fredag 11. mars, startet som ventet de dieseldrevne nødgeneratorene opp da reaktorene automatisk begynte å stenges etter jordforskyvningen. Men etter én time stanset dieselgeneratorene, slik at viktige kjølefunksjoner ved kjernekraftverket ikke ble utført.

Har ikke tid til å kritisere

– Vi er nå svært nervøse på grunn av denne Tsjernobyl-lignende situasjonen, sier Tomohiko Taniguchi, som tidligere har vært talsmann for regjeringen i Japan.

Taniguchi er i dag professor ved Keio-universitetet. Han sier til BBC at regjeringen i dag ikke har forstått hvor farlig situasjonen er, og at den eneste grunnen til at det ikke har kommet mer kritikk er fordi japanerne er for opptatt med å sikre seg selv og sine.

– Det er ikke tid til å kritisere den japanske regjeringen, for det er så mange mye, mye viktigere ting å gjøre, sier Taniguchi, og legger til:

– Det er som om Japan blir stukket med en gigantisk kniv. Og landet blør fremdeles, for dødstallene stiger stadig.

Video: Med helikopter over Fukushima

Video De siste bildene fra Fukushima kjernekraftverk

Disse bildene ble torsdag offentligjort av TEPCO, og skal være tatt 16. mars. Med videoen er en engelsk forklaring på hva som er skadet på reaktorene.

Kritikk av de amerikanske reaktorene

Fem av de seks reaktorene ved Fukushima er laget av General Electric (GE) i USA på 1960-tallet, og installert i Japan på 1970-tallet. Nå dukker også kritikken av de såkalte Mark 1 BWR-modellene (Boiling Water Reactor) opp.

Allerede på 1970-tallet ble det påpekt at sikkerhetsskjoldene av betong rundt reaktorene var sårbare for eksplosjoner som følge av dannelse av hydrogengass dersom reaktorene ble for varme.

En av ingeniørene som lagde Mark 1-modelle forteller til amerikanske ABC News at det ikke ble tatt hensyn til alle problemene som kunne oppstå dersom det skulle bli problemer med kjølesystemet. I 1975 sluttet ingeniør Dale Bridenbaugh i GE som følge av at problemet ikke ble tatt på alvor.

Dannelse av hydrogen er trolig grunnen til eksplosjoner ved fire av Fukushima-reaktorene, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Sikret Mark 1-modellene på 1980-tallet

Det finnes i dag 32 Mark 1-installasjoner rundt om i verden, hvorav 23 befinner seg i USA, opplyser GE.

Den amerikanske atomenergiovervåkeren NRC (Nuclear Regulatory Commission) beordret alle operatører i USA om å styrke sikkerheten rundt Mark 1-modellene på 1980-tallet, og delte denne informasjonen med alle kunder i utlandet.

– Men jeg kan ikke si helt sikkert om oppfordringen ble fulgt over alt, sier GE-talsmann Michael Tetuan til AFP. Men han sier han er ganske sikker på at alle Mark 1-modellene ved Fukushima ble ytterligere sikret, i henhold til japansk lov.

Kjøletanker utenfor sikkerhetsskjoldet

Et annet aspekt ved designet av Mark 1-modellene er at kjøletankene, der det ligger svært radioaktive, brukte brenselsstaver. De er plassert utenfor beskyttelsen fra sikkerhetsskjoldet.

Disse tankene volder nå stor bekymring i Fukushima, siden pumpene som skal sirkulere og fylle opp vannet som kjøler ned brenselsstavene stanset da tsunamien kom til land etter jordskjelvet.

– Minst to av disse tankene med brukte brenselsstaver har tatt fyr og slipper stråling ut i atmosfæren, sier Edwin Lyman, fysiker og ekspert på utformingen av kjernekraftverk ved organisasjonen Union of Concerned Scientists (UCS).

Fredag kommer forhåpentligvis svaret at pumpene kommer i gang igjen, slik at en større katastrofe kan bli unngått.

SISTE NYTT

Siste nytt