Kan Donald Trump bare bli sittende?

Han har sagt det, han har truet med det og mange tror på det, men kan Donald Trump fortsette som USAs president selv om han taper valget 3. november?

Donald Trump i Jacksonville

Donald Trump har utfordret det politiske systemet gjennom hele sin presidentperiode. Også etter at han kanskje ikke er president.

Foto: TOM BRENNER / Reuters

Gjennomsnitt meningsmålinger

Oppdatert 28.10.2020
 • Biden

  51,7 %
 • Trump

  43,1 %

Ingen mening

5,2 %Kilde: fivethirtyeight

Se for deg følgende: Presidentvalget i USA er ferdig og stemmene er talt opp, det vil si de som er avgitt på valgdagen. Resultatet er jevnt, men Donald Trump leder knapt. Så knapt at poststemmene, som ikke er klare, kan vippe resultatet.

På valgnatten annonserer Trump seg som seierherre og Joe Biden nekter å gratulere ham siden alle stemmene ikke er talt opp. For i løpet av de kommende dagene forandrer resultatet seg i noen viktige delstater og Biden får mer enn 270 valgmenn og dermed flertallet av de avgjørende valgmannsstemmene. Og det endelige resultatet viser at det er Joe Biden som blir USAs neste president.

 • Hva skjer da?
 • Vil Donald Trump akseptere dette og erkjenne valgnederlaget?
 • Og omvendt, vil Joe Biden la være å trekke seg hvis han taper?
 • Kan de bare nekte?

Ritualer

Den amerikanske valgloven er nemlig bare krystallklar på en ting, når det gjelde dette. Den valgte presidenten skal ha avlagt eden sin og være på plass 79 dager etter valgdagen.

– Loven er klar. Etter klokken 12 den 20. januar er ikke Donald Trump president, hvis han ikke har blitt gjenvalgt, men det står ikke noe om hva som skjer hvis man har et utydelig valgresultat og to som mener de har vunnet, sier førsteamanuensis ved UIO Sofie Høgestøl.

Alt før dette er stort sett basert på tradisjon og sedvane.

For ritualene etter valgresultatet har stort sett vært, nettopp det, ritualer.

– Man har ikke hatt noen lignende tilfeller og har ikke testet dette tidligere, og vi vet ikke hva som skjer hvis begge partier mener de har vunnet valget og ingen av de to kandidatene har trukket seg, sier Høgestøl.

– For dette er en blanding av hard jus og politisk kutyme, sier hun, og alt kan bli avgjort av den amerikanske høyesteretten. En rett som nå mangler ett medlem etter at Ruth Bader Ginsburg døde forrige uke.

Systemet er ikke sikkert

En som har tenkt disse tankene en stund er Lawrence Douglas. Han har skrevet boka «Will he go», der han går gjennom mulige scenarioer hvis Donald Trump ikke vil gi fra seg makten etter valget 3. november.

– Jeg fikk ideen til boka for fire år siden, sier jusprofessor ved Amherst College.

Under en presidentdebatt mellom demokratenes Hillary Clinton og Donald Trump, svarte Trump at han ikke ville garantere at han kom til å godta valgresultatet hvis han tapte. Utsagnet skapte sjokkbølger i amerikanske medier.

– Jeg tenkte at det er en farlig ting å si for en presidentkandidat. Hva vil skje hvis han mener det, sier Lawrence Douglas til NRK.

Nå er dette blitt vanlig og president Trump gjentar liknende påstander stadig vekk. Det er noen som gjør Douglas svært bekymret for det amerikanske demokratiet. Han minner om hvor skjørt det demokratiske systemet er: Det finnes lover og regler om valg og maktovertakelse, men det er også er bygd opp av antakelser og normer.

– Demokrati er skjørt. Vi ser ofte at land som går fra autoritære stater til demokrati, feirer det første valget med begeistring og høy oppslutning. Det andre demokratiske valget er vanskeligere. USA er ikke den situasjonen, men like fullt: For at et demokrati skal fungere, må politikerne respektere normer, som det å akseptere valgnederlag.

– Demokratier fungerer bare når folk er informert. Man kan bare ta informerte valg når en har tilgang til solid informasjon. Trumps utallige angrep på mediene undergraver tilliten til institusjoner som er helt nødvendige for at et demokrati skal fungere.

Det kan virke som systemet vi har ikke kan sikre en fredelig maktovertakelse. Det er regler om datoer og så videre, men loven gir oss ikke mye hjelp hvis det er tvil om valgresultatet eller vi har en president som nekter å gå av. Dette er den normative delen av systemet vårt.

Og Trump er ikke kjent for å følge normer.

– Dette handler ikke så mye om hvorvidt Trump vil barrikadere seg i Det hvite hus, det handler om det ufattelige kaoset mellom valget og 20. januar.

Stor usikkerhet

PennsylvaniaAnt. valgmenn20

Siste meningsmålinger

 • Biden 50,2%
 • Trump 45,1%
Ingen mening4,8%
 • Hjemstaten til Joe Biden
 • Høy arbeidsløshet og stor andel hvite
 • Tradisjonelt demokratisk som Trump vant i 2016
Viser hvor staten Pennsylvania ligger, nordøst i USA.

Resultat 2016

 • Clinton47,5%
 • Trump48,2%

Vinner tidligere valg

 1. 2012 Demokratene
 2. 2008 Demokratene
 3. 2004 Demokratene
 4. 2000 Demokratene

Hva hvis det er uenighet om resultatet fra den viktige vippestaten Pennsylvania skal strykes eller ikke. Fordi det er så mye usikkerhet om de siste avgjørende poststemmene kan godkjennes eller ikke. Skal flertallet for antallet valgmenn fortsatt være 270, eller skal valgmennene fra Pennsylvania strykes, og flertallet settes til 260.

Ingen vet.

Men mange har spekulert.

Og Donald Trump har vært klar.

Han sa det allerede i forrige valgkamp.

– Jeg vil anerkjenne valgresultatet (pause) hvis jeg vinner, sa han med et bredt smil på et valgmøte i Delaware bare dager før valgdagen i 2016.

Joe Biden

Joe Biden kan tape valget på valgdagen, men vinne flere dager etter. Det bekymrer mange.

Foto: JONATHAN ERNST / Reuters

Og han har gjentatt det samme budskapet flere ganger siden, men da uten smilet. Sist fra Det hvite hus.

Så er jo det store spørsmålet om han faktisk kan. Det er her de lærde strider, skriver og tenker høyt.

For han har vist før at han vil utfordre systemet, men han har i mindre grad brutt med det. Han kritiserte spesialetterforsker Robert Mueller, men sparket ham ikke. Han beskyldte sine meningsmotstandere for landssvik, men fengslet dem ikke.

Ingen despot

Det amerikanske nettstedet The Atlantic har sett på ulike scenarioer og nøstet opp i forskjellige forståsegpåeres meninger.

De peker blant annet på at hvis Trump er så ond som mange av hans meningsmotstandere skal ha det til, så hadde han ikke risikerte å tape valget i det hele tatt. Men fikset valgseier som en ekte despot.

Douglas vil heller ikke kalle Trump noen klassisk autoritær leder, men sier det «ikke er noen tvil om at han har autoritære impulser»: Han benåder kriminelle og gjør dem til allierte, og utnevner lojale medarbeidere som er mer dedikert til Trump enn til nasjonen. Det er et kjennemerke på autoritære ledere.

Douglas tror likevel Trump vil måtte gå av på fredelig vis hvis Biden vinner med stor margin.

– Hvis Trump taper stort og tydelig, kan dette gå bra. Han vil fortsatt klage og rope på valgfusk, men muligheten han har til å skape kaos vil være langt mindre. Så det er det beste håpet vi har for et sunt demokrati denne høsten.

Det er ikke slik demokratier er ment å fungere: At en må vinne 60–40 for å bli anerkjent.

For Douglas mener hele USAs valgsystem, der valgmenn fra de ulike delstatene gir sin stemme, basert på valgresultatet, til presidentkandidatene, er dysfunksjonelt. En av grunnene er at det ikke reflekterer det amerikanske folkets faktiske stemmer.

I 2016 vant Hillary Clinton nesten tre millioner flere stemmer enn Trump. På grunn av valgmannssystemet, tapte hun likevel valget. Douglas tror ikke det er tvil om at demokratene igjen vil få flest stemmer.

At pandemien gjør det nødvendig for mange å stemme via posten, hjelper ikke, sier Douglas.

– Selv uten en pandemi ville valget blitt vanskelig. Nå vet vi det kommer til å bli kaotisk.

– Trump har allerede forberedt sine tilhengere på valgfusk. Det kommer til å bli noen uregelmessigheter, valglokaler som stenger for tidlig eller sent, millioner av stemmer i posten. Selv harmløse feil vil gi vann på mølla til Trumps konspirasjonsteorier. I et så polarisert USA er dette veldig skummelt. Trump har forberedt millioner av tilhengere til å tro bare på det han sier om USAs valgsystem. Det er millioner av tungt bevæpnede amerikanere der ute. Det er en farlig situasjon.

SISTE NYTT

Siste nytt