Hopp til innhold

Norske soldater fikk psykiske problemer av malariamedisin

Forsvaret og organisasjoner har kuttet ut malariamedisinen Lariam fordi den kan gi psykose. Likevel anbefaler Folkehelseinstituttet medisinen til turister.

Lariam - malaria-medisin

Forsvaret og organisasjoner har helt gått bort fra malariamedisinen Lariam, som likevel ble tatt av 4000 nordmenn i fjor.

Foto: Lynau, Jan Petter / VG

Stig Steinkjær

Stig Steinkjær ble ufør etter å ha brukt malariamedisinen.

Foto: Marit Fonn/Sykepleien

Norske soldater som tjenestegjorde i Tsjad fikk angst og søvnproblemer av medisinen de fikk for å beskytte seg mot malaria.

– Vi fikk bare beskjed om å spise tablettene, fordi man ville sjekke ut om vi fikk psykoserbivirkninger av medikamentet, sier Stig Steinkjær som var på FN-oppdrag i Sudan 2005.

Han testet Lariam før avreise, men ble alvorlig syk og er i dag ufør.

– På et blunk hadde jeg mistet hørselen og hadde vanvittig øresus og svimmelhet, forteller Steinkjær til NRK.

Mareritt og angst

Fem år etter skulle Forsvaret til Afrika igjen, men en undersøkelse som ble gjort av de norske soldatene som ble sendt til Tsjad i 2010 har ført til at Forsvaret nå har byttet medisin.

– Det var psykiske bivirkninger, gjentakende mareritt, dårlig søvn og sånne ting, forteller overlege i Forsvarets sanitet Olaf Scheel til NRK.

Av 92 soldater fikk 70 prosent bivirkninger av Lariam. I tillegg til problemer med nattesøvnen, opplevde de også nedstemthet, angst og depresjoner.

– Psykiske bivirkninger er ikke bra for noen og dårlig søvn er ikke bra for en soldat. En soldat skal være uthvilt og kampklar, sier Scheel.

Misjonærer fraråder

Espen Ottosen, NMS

Espen Ottosen i Norsk luthersk misjonssamband sier misjonærene har gått bort fra medisinen.

Foto: Reidar Westberg / NRK

Det er ikke bare Forsvaret som skyr medikamentet. Også mange organisasjoner og misjonærer har gått bort fra Lariam, forteller Espen Ottosen i Norsk luthersk misjonssamband.

– Det handler om at mennesker blir paranoide og får psykose. Jeg har selv flydd med en mann som skulle hente sin kone som hadde gått helt psykisk ned for telling, sier Ottosen til NRK.

– Det er veldig sterke historier som gjør at vi som organisasjon fraråder bruk av Lariam.

Mangler alternativer

Selv om de som har sitt virke i malariautsatte områder har gått bort fra medisinen, fikk likevel 4000 vanlige reisende nordmenn foreskrevet medisinen i fjor.

Folkehelseinstituttet mener frykten for medikamentet er overdrevet og anbefaler den fortsatt til reisende.

– Det er bare noen få medikamenter å velge mellom og det er viktig å beholde Lariam. Noen ganger er det det beste medikamentet, sier overlege Kristine Mørch som har vært med på å skrive anbefalingene til Folkehelseinstituttet.

Legemiddelfirmaet Roche som produserer Lariam, har ikke ønsket å kommentere saken.

SISTE NYTT

Siste nytt