NRK Meny
Normal

To personer dømt til døden i Iran for å ha drukket alkohol

Iranske myndigheter har dømt to personer til døden for å ha drukket alkohol. Det er tredje gang personene blir tatt i å drikke, og denne gangen er de dømt til lovens strengeste straff.

Iranske myndigheter har ikke identifisert personene ved navn, men sier at de vil dømme de to til døden, ifølge nyhetsbyrået Ritzau.

Straffen for de to første gangene var 80 piskeslag, men nå ser myndighetene seg nødt til å gå strengere til verks for å straffe personene.

Ifølge Hassan Shariati som representerer domstolen i provinsen Khorasan e-Razavi, er dødsdommene stadfestet av landets høyesterett.

LES OGSÅ: Iran forbyr slips - igjen

Store protester

Dødsstraff er vanligvis brukt på mer alvorlige forseelser, og dommen har fått menneskerettighetsorganisasjonen Amnesty til å reagere.

– Inntak av alkohol kan ikke på noe vis klassifiseres som noen av de mest alvorlige forbrytelsene, som er minimumsstandarden man internasjonalt har blitt enige om å bruke i landene som fortsatt praktiserer dødsstraff, sier Ann Harrison fra Amnesty, ifølge Ritzau.

Ifølge den iranske tolkningen av sharialovene, er det vanlig å piske folk som blir tatt for å drikke. Men blir de tatt te ganger, kan de etter loven dømmes til dødsstraff. Dette kan imidlertid endres hvis de dømte angrer sine handlinger.

Smugles store mengder alkohol inn i landet

Til tross for strenge straffer smugles det store mengder alkohol inn i Iran. Det kommer jevnlig meldinger om at folk er blitt syke etter å ha drukket hjemmelaget sprit.

I Iran har kun landets mindretall av kristne lov til å nyte alkohol.

Iran er det landet i verden som henretter flest mennesker hvert år i forhold til folketallet. I 2009 henrettet Iran 388 mennesker, de fleste ved henging, ifølge Amnesty International. Det var nest flest i verden, etter Kina.

LES OGSÅ: – Michaels Jacksons død ødela den grønne våren

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt