Hopp til innhold

Iran forbyr slips - igjen

Etter den islamske revolusjonen i 1979, ble slips forbudt i Iran – fordi man mente det var et symbol på vestlig dekadense. Forbudet brytes stadig, men denne uken slo moralpolitiet til mot forretninger i Teheran.

Butikk i Iran

Iranske klesbutikker har fått påbud om å legge vekk slipsene.

Foto: MORTEZA NIKOUBAZL / Reuters

De siste årene har det iranske moralpolitiet på sommerstid hatt kampanjer for å påse at iranerne kler seg anstendig, altså i tråd med religiøse regler.

I fjor var det smykker for menn og trange T-skjorter som var utpekt mål. I år er det slipset.

Ingen slipstvang

De islamske lærde mener slips er et vestlig plagg som har en ødeleggende virkning på det islamistiske samfunnet. Det samme gjelder sløyfe og halstørkle.

Selv om slips formelt har vært forbudt siden 1979, har det de siste årene vært en økning i bruken, særlig i forbindelse med bryllup og begravelser.

Irans president Mahoud

Irans president Mahmoud Ahmadinejad og hans ministre kan bruke dress, men slipset er forbudt.

Foto: Vahid Salemi / Ap

Det lille stoffplagget kom tilbake i butikker og markedsboder under perioden til reformpresidenten Mohammed Khatami (1997-2005), som opphevet eller så gjennom fingrene med de mange religiøse forordningene og restriksjonene som var innført.

Iranske forretningsmenn bruker nå slips til å supplere dressantrekket og enkelte av universitetene har også tillatt slipsbruk blant studentene. De man aldri ser med slips om halsen, er offentlige tjenestemenn eller ministre.

Bad om slipsfjerning

Nå kan det synes om at kampen mot slipset i all sin bredde gjenopptas.

Denne uken oppsøkte iranske politimenn klesbutikker og markedsboder og bad innehaverne fjerne alle slipsene som de hadde til salg. Hvis de ikke respekterte forbudet, ville butikken bli stengt, forteller butikkeiere til nyhetsbyrået Isna.

Lederen for interesseorganisasjonen for den iranske klesbransjen, Javad Doroodian, sier at sammenslutningen til og med er bedt om å bytte logo, fordi den inneholdt et bilde av et slips.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Butikk i Teheran

Et sjeldent glimt inn i Teherans butikkverden. Alle kvinner bærer hodeplagg, men mange forsøker å tøye grensene for hvor mye hår som kan være synlig.

Foto: Vahid Salemi / Ap

«Bad hijab»

Kvinnelige påkledning er alltid mål for sommerkampanjen.

Ifølge reglene skal iranske kvinner bære hodeplagg som dekker alt av hår samt en utenpåkappe som går nedenfor knærne og som skjuler kroppens konturer. Bar hud er forbudt å vise og mye sminke og neglelakk er heller ikke lov.

De siste årene har imidlertidg hijaben sklidd lenger og lenger bak på mange kvinners hode, som en stille protest mot regimet og deres strenge regler. Det vil si at kvinnene dekker kun halve håret, de modigste kun med et lett tørkle.

Butikkvindu i Teheran

Den ene av disse kvinnene er iført korrekt hijab. Hva reglene sier om vestlige merkesolbriller, vites ikke.

Foto: MORTEZA NIKOUBAZL / Reuters

I går slo politiet mot en internasjonal matmesse som ble holdt i Teheran, med deltakere fra både Tyskland, Østerrike, Franrike, Italia, Spania, Tyrkia, Kina og Sør-Korea.

80 stander ble stengt fordi kvinnene ikke overholdt reglene for anstendig påkledning. Det er uklart om det bare var iranske kvinner som var målet for aksjonen, eller om også de internasjonale ble tatt.

For kleskodeksen i Iran gjelder alle, uavhengig av nasjonalitet eller religion. Også utenlandske statsborgere plikter å respektere reglene.

Politisjef Esmail Ahmadi Moqadam sier til avisen Mardomsalari at de deltakende kvinnene på forhånd hadde blitt advart, men at de ikke tok det alvorlig. Det var årsaken til at politiet grep inn.

Nyhetsbyrået AFP har ikke klart å bringe på det rene om kvinnene ble arrestert eller kun bøtelagt.

Den offisielle straffen for brudd på klesreglene er fra 10 dager til 2 måneder i fengsel, for begge kjønn.

Vanligvis blir kvinnene tatt med til en politistasjon hvor de blir ilagt en bot, får en forelesning om rett og galt og må signere et dokument som sier at de i fremtiden vil kle seg i henhold til reglene.

Sommerklær ingen unnskyldning

Under oppmykningsperioden fra 1997 til til 2005, kunne man se fargerike hodetørklær dyttet langt bak på hodet og lyse klær i stedet for mørke klær. Jakkene og kåpene ble kortere og mer tettsittende. Yngre kvinner med trange bukser og høyere hæler på yngre kvinner ble et vanlig syn i de store byene.

Siden har det blitt strammet inn igjen, med årlige kampanjer til fremme av den offentlige moral. Og det er oppnevnt et eget moralpolitiet som har som oppgave å passe på sine landsmenns adferd, selv om også vanlig politi kan gripe inn.

De offentlige tjenestemennene kjører rundt i varebilder merket med «Social emergency», og er spesielt synlig torsdag- og fredagskveldene. De er også synlig på kjøpesentre og tilsvarende steder hvor mye folk samles, og de har rett til å stanse biler for å undersøke.

Og det er ikke bare påkledningen som er under lupen, moralpolitiet passer også på at ugifte menn og kvinner ikke oppholder seg sammen.

Myndighetenes hensikt er å bevare verdiene fra den islamske revolusjonen i 1979 mot «moralødeleggende vestlig innflytelse».

Også leketøy går under moralpolitiets ansvarsområde. I januar ble en rekke leketøysforretninger stengt fordi de solgte Barbie-dukker, som ble klassifisert som «tegn på vestlig kultur».

Leketøysbutikk i Teheran

En kvinnelig innehaver av en leketøysbutikk i Teheran rydder i hyllene, etter myndighetenes aksjon mot leketøysbutikker som solgte vestlige leker.

Foto: Vahid Salemi / Ap

SISTE NYTT

Siste nytt