Kameraten ble drept: – Han stilte alltid opp for andre

KØBENHAVN (NRK): Ariel Skop er sjokkert etter at kameraten Dan Uzan (37) ble drept da han holdt vakt utenfor synagogen i København natt til søndag. Han minnes en snill og hjelpsom mann.

Ariel Skop blir intervjuet utenfor synagogen i København

SJOKKERT: – Han var en fin fyr, sier Ariel Skop om sin kamerat Dan Uzan, som ble drept utenfor synagogen i København. Nå ber han jøder i Danmark ikke bli skremt til å gå under jorden.

Foto: Su Thet Mon / NRK

– Han var en fin fyr. Han passet alltid på de andre, var alltid vennlig og hjalp folk når de trengte det, sier Ariel Skop.

Dan Uzan ble terroristens siste offer. Han var et aktivt og mangeårig medlem av den jødiske menigheten og holdt sammen med to politibetjenter vakt ved inngangen til synagogen i København.

På innsiden foregikk en jødisk konfirmasjonsfeiring med rundt 80 gjester. Uzan hadde ansvar for adgangskontrollen.

– Han stilte alltid opp, sier Skop.

Han kjente Uzan godt gjennom flere år.

Folk holder rundt hverandre og legger ned blomster utenfor synagogen i København

SORG: Mange københavnere har oppsøkt åstedene dagen derpå. En sørgmodig stemning preger stedene, og folk holder rundt hverandre og legger ned blomster.

Foto: Su Thet Mon / NRK

Sørger sammen

Uzan er i dag blitt hyllet for å ha hindret en massakre inne i synagogen.

– Jeg tør ikke tenke på hva som hadde skjedd hvis gjerningsmannen hadde klart å komme seg inn, sa en sterkt berørt formann i Det Jødiske Samfunn, Dan Rosenberg Asmussen, tidligere søndag.

Søndag har mange lagt blomster og tent lys utenfor synagogen, midt i den danske hovedstaden.

En ung kvinne søker trøst hos venninnen. De holder rundt hverandre. En sørgmodig stemning preger stedet.

Skop er sjokkert over angrepet.

– Det var meget sjokkerende og overraskende. Folk trodde vi var trygge her, men vaktene vet jo godt at noe sånt som dette kan skje. Det er derfor sikkerheten er streng, sier han.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

To kvinner tenner lys og legger ned blomster utenfor synagogen i København

TENNER LYS: Mange har lagt ned blomster og tent lys utenfor synagogen i København i dag.

Foto: FABIAN BIMMER / Reuters

– Må vi gå under jorden?

Nå ber Skop jøder i Danmark ikke la seg skremme til å gå under jorden.

– Hvordan skal vi komme videre? Tør vi å fortsatt komme hit på gudstjenester på lørdager eller å holde fester her lenger? Eller må vi gå under jorden? Jeg synes det er viktig at vi ikke gjør det, men at vi støtter opp om synagogen og det Dan sto for.

Selv kommer han til å fortsette å gå i synagogen.

– Dan sto her og var vakt for oss alle sammen. Selvfølgelig vil jeg komme tilbake hit. Jeg vil komme neste gang det er gudstjeneste her – jeg vil støtte opp om menigheten, og jeg vil hedre Dans minne. Mitt syn på Danmark endrer seg ikke. Det er fortsatt mitt land, sier Skop.

Presidentvalget kort forklart

3. november 2020 velger USA sin neste president. President Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Rekordmange amerikanere stemmer via post i år, og vi vet ikke når resultatet blir klart. Trump sier han ikke stoler på poststemmene. Samtidig mener Demokratene at man skal bruke lenger tid enn vanlig på å telle opp nettopp disse. Mange frykter kaos i ukene etter valget. Hva skjer om Trump ikke aksepterer et nederlag?
Grupper som Proud boys og Antifa har fått mye oppmerksomhet den siste tiden. Den ekstremistiske hatgruppen Proud boys jublet da president Donald Trump sa «stand back and stand by» i den første presidentdebatten. Samtidig forbereder Boogaloo bois seg på borgerkrig, mens medlemmer av Antifa på venstresiden er villige til å bruke vold i kampen mot rasister og fascister. Kan valget utløse en krig mellom disse gruppene? Og er de farlige?
3. november 2020 velger amerikanerne sin neste president. Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Ved forrige presidentvalg vant Trump til tross for at Hillary Clinton fikk flest stemmer. Hvordan kan det skje? Her er to ting du må vite for å forstå USA-valget.

SISTE NYTT

Siste nytt