Hopp til innhold

Journalistikkens James Bond avslører 34 korrupte dommere i Vest-Afrika

NAIROBI (NRK): Maskemannen fra Ghana skremmer landets makthaverne, forbløffer publikum, begeistrer Obama og imponerer kollegaer over hele verden.

Anas Aremeyaw Anas har avslørt 34 korrupte dommere i Ghana

Alltid med maske og alltid på jakt etter korrupte maktmennesker. Anas Aremeyaw Anas blir kalt journalistikkens James Bond.

Foto: Privat

Han viser aldri ansiktet i offentlighet og sover sjelden flere netter i samme seng. Han er flyktig og farlig for ofrene, grundig og grusom i sine avsløringer.

Anas Aremeyaw Anas er alltid på de svakeste side og kalles journalistikkens James Bond. Men han opptrer mer som Fantomet.

Mannen med 1000 ansikter

– Beklager masken. Hvis jeg viser dere ansiktet, vil onde menn komme etter meg, sier Anas fra det vestafrikanske landet, Ghana.

Ingen i den fullsatte salen på arrangementet organisert av TED-stiftelsen tviler på det.

Han har mange nok fiender etter å ha avslørt korrupte politifolk og politikere, kinesiske sexslavehandlere, heksedoktorer som selger avkappede menneskelemmer og skandaler i matindustrien, for å nevne noen grupper.

Beundret av verdens mektigste mann

Men han beundres i Ghanas gater og i Det hvite hus.

– Modige journalister som Anas Aremeyaw Anas, som risikerer livet for å få fram sannheten, sa USAs president Barack Obama i talen til Ghanas parlament da han besøkte landet i 2009.

Han lar seg en sjelden gang intervjue, og har opptrådt for publikum på noen få av de mange arrangementene der han mottar høyt hengende priser for strålende journalistikk.

Når han viser seg fram er det ofte med en bøttehatt på hodet. Ned fra hatten henger det ledningssvas eller tjukt heklehåndkle ned foran ansiktet.

Anas Aremeyaw Anas på en møte i Tamale i Ghana i fjor

Når han viser seg offentlig og deltar i møter har han alltid på seg maske for å beskytte sin egen identitet.

Foto: Privat

Undercover

At Anas er journalist er det ingen de han vil avsløre som vet, før de ser resultatet i form av en artikkelserie, eller en dokumentarfilm. Han bruker skjult kamera og kan arbeide med en sak i to år.

Han svingte moppen som vaktmesteren på bordellet da han avslørte to ringer av sexslave-selgere, den ene kinesisk. Han var den dopede rastafari-mannen på lukket avdeling som avslørte grove overgrep mot pasienter. Han var fangen på nobo-cella som filmet overgrepene i Accras fengsler. Han var oljesjeiken og den barmfagre investoren med røde lepper og høyhælte sko. Han gjør det for å skape et bedre samfunn.

Telling, shaming, jailing

Hva er vitsen med journalistikk, om det ikke gagner samfunnet?

Anas vil at journalistikken skal gi resultater, og ofte ender det med at noen havner i fengsel.

– Min journalistikk er basert på tre grunnleggende prinsipper, Bevise, plassere skammen og få skurkene fengslet.

I mai kom dokumentarfilmen om Anas Aremeyaw Anas, «The Chameleon». Der beskrives han som journalistikkens svar på James Bond.

Denne uka kom en ny dokumentar. Det tok 2 år å lage «Ghana In The Eyes of God» der dommere tas med buksene nede.

Tre av de 500 filmede timene vises nå på kino, gratis. Det publikum få se skal være dommere som mottar penger og sex i bytte mot lavere straffer, publikum både hånlo og ble fortvilet over landets betrodde menn i parykker. Anas sendte bevismaterialet mot 34 kappekledde over til presidenten.

BBC kaller maskemannen en gåte. Punktum, men ikke finale. Dette slutter ikke, sier Anas.

Fordi det onde menn ødelegger, må gode menn bygge opp igjen.

SISTE NYTT

Siste nytt