NRK Meny
Normal

Jordskjelvofre venter på hjelp

Tusener av skadde mennesker venter på hjelp etter det massive jordskjelvet i den nordvestlige delen av Kina. Samtidig er det kaldt på det tibetanske platået.

Jordskjelv i Kina

En mann blir berget ut av ruinene etter jordskjelvet i Qinghai-provinsen i Kina. Minst 617 er registrert døde, mens mange hundre ligger under sammenraste hus.

Foto: Wang Qiang / REUTERS

– Det er skadde i gatene overalt, mange mennesker blør fra hodeskader, sier den lokale talsmannen Zhuohuaxia til nyhetsbyrået Xinhua.

De første bildene fra landsbyen Jiegu viser store hauger med murstein og murblokker der det tidligere sto bygninger. 85 prosent av landsbyen er lagt i ruiner. Også det større kommunesenteret Yushu i fylket med samme navn er hardt rammet.

Både boliger, skoler og tibetanske klostre raste sammen under skjelvet i Qinghai-provinsen onsdag morgen.

Skjelvet målte 6,9.

Se video: Redder ut overlevende

Video Redder ut overlevende i Kina

Klikk på bildet for å se video.

En kolonne med lastebiler med mat, telt og redningsmannskaper fikk tatt seg frem i snøen langs den lange, svingete veien til det avsidesliggende området høyt oppe på fjellplatået, der mange av ofrene måtte tilbringe en iskald natt ute. Temperaturen viste null grader.

Yuhsu-fylket ligger på 4000 meters høyde over havet på det tibetanske platået.

617 døde

Tidlig torsdag var dødstallet kommet opp i 617, over 10.000 skal være skadet.

Redningsmannskapene har lyktes i å få ut 900 personer i live fra ruinene, men det ligger fortsatt svært mange igjen.

Blant de døde er over 50 elever ved en barneskole som raste sammen. Ytterligere 40 barn, som lever, er innesperret i ruinene og som har liten sjanse til å overleve hvis de ikke får kommet seg ut.

Mange av byens andre innbyggerne har desperat behov for medisinsk hjelp. Byens største sykehus ble ødelagt i skjelvet, og man begynner å gå tom for det meste.

– Det største problemet nå er at vi mangler telt, vi mangler medisinsk utstyr, medisiner og legepersonale, sier talsmannen Zhuohuaxia.

Også elektrisitetsforsyningen er brutt.

Redningsinnsatsen blir hemmet av det iskalde været, høyden på platået og ødelagte veier og telekommunikasjoner. Mange steder er veiene sperret av ras.

- Redningsmannskapene jobber med bare hendene og jernstenger mens de venter på tyngre utstyr som kan løfte opp husene som har rast sammen. De har derfor problemer med å nå alle de som ligger fastklemt, rapporterer NRKs Asia-korrespondent Ole Torp.

President Hu Jintao har bedt om en omfattende redningsoperasjon for å redde så mange mennesker som mulig. Foruten soldater og redningsarbeidere sender myndighetene 5.000 telt, 50.000 frakker og 50.000 tepper. Han har stilt foreløpig et beløp tilsvarende 170 millioner kroner til disposisjon for krisehjelp.

Kommer ikke frem

- Kinesiske myndigheter har sendt inn 5000-6000 soldater som er trent i sivile katastrofeoperasjoner. Men problemet er altså at det rammede området ligger i et grovt dårlig terreng, med få veier og de veiene som er der, er for en stor del ødelagt, forteller Torp.

Jordskjelv Kina

Ødeleggelsene etter jordskjelvet i Qinghai-provinsen i Kina er enorme.

Foto: AP

- Ødelagt er også den lokale flyplassen i Yuhsu-fylket. Dette blir som en propp i systemet.

- Både det fysiske hjelpeustyret, som skal brukes til å rydde unna for å berge mennesker og det medisinske utstyret, som telt, førstehjelpsutstyr og vann, hoper seg opp i provinshovedstaden Xining, som ligger 800 kilometer fra katastrofeområdet.

- Derfra tar det minst 12 timer å kjøre til episenteret, sier Torp.

Mange land har tilbudt Kina hjelp. Men foruten problemene med å få distribuert utstyret, sliter også også enkelte grupper av redningsarbeidere med pustevansker i den tynne luften i høyden.

Se video: Store utfordringer for Røde Kors

Video REPRISE-KINA-BRENDE-150410_MXF_Innboks.MP4

Børge Brede, Generalsekretær Norges Røde kors

Området hvor jordskjelvet fant sted, er et tynt befolket, høytliggende platå langs Tibets nordgrense. Mange av innbyggerne er småbønder og gjetere. Det ligger også flere tibetanske klostre der. Fylket Yushu har vel 80.000 innbyggere.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt