Hopp til innhold

Jobb og miljø skal lokke velgerne

Det nykomponerte rødgrønne alternativet sliter på meningsmålingene foran valget i Sverige. Nå håper de at løfter om flere arbeidsplasser og tøff miljøsatsing skal gjøre susen.

Mona Sahlin og det rødgrønne alternativet i Sverige

Maria Wetterstrand, Lars Ohly, Mona Sahlin og Peter Eriksson på pressekonferansen som presenterte den rødgrønna valgplattformen.

Foto: SVT

Trekløveret Mona Sahlin (Socialdemokraterna), Maria Wetterstrand og Lars Ohly la i dag frem partienes felles valgmanifest, eller det som skal bli en mulig regjeringsplattform hvis de står igjen som en trehodet seierherre etter valget 19. september.

Dårlige enn dårligst

Foreløpig sliter de; på to nye meningsmålinger ligger de rundt 4 prosent bak den blågrønne konkurrenten. På enkelte av målingene, som dagens for Aftonbladet, får Socialdemokraterna en historisk lav oppslutning på 27,3 prosent - det er åtte prosentpoeng under valgresultatet i 2006, som de gikk av på.

Nå håper de at løfter om jobber og bedre velferd skal lokke velgerne på områder som tradisjonelt har vært Socialdemokraternas og Vänsterpartiets sterkeste kort. Og at Miljöpartiets engasjement og krav om et mer miljøvennlig samfunn vil treffe tidsånden hos velgerne.

Arbeidsledigheten i Sverige er på 8,5 prosent og ungdomsledigheten rundt 20 prosent.

Løftene:

Det var en lang og omfattende liste som ble lagt frem i dag, her er noen hovedpunktene:

  • 100.000 flere tiltak- og utdanningsplasser. Forlenge redusert arbeidsgiveravgift for unge.
  • Senke arbeidsgiveravgiften for småbedrifter i to år.
  • A-kasse-avgift på 80 kroner måneden. (For å ha rett til arbeidsledighetstrygd, må man være medlem av en arbeidsledighetskasse.
  • Heving av sykepengesatsene igjen. Folk som har fått avslag på å forlenge sykepengeperioden, får rett til ny vurdring.
  • Lov som skal hindre at fast ansatte erstattes av midlertidige ansatte.
  • 12 milliarder kroner til bedre velferdstjenester i kommunene, blant annet til flere ansatte i omsorgs- og pleiesektoren.
  • Bedre økonomisk støtte til aleneforeldre.
  • Senke maksprisen i førskolen (barnehagen) til 900, 600 og 300 kroner. avhengig om familien har 1, 2 eller 3 barn. (Makstakst i dag = 1260 kr.) Dette gjelder barn opp til fire år, etter det er såkalt allmenn førskole gratis.
  • Flere pedagoger i førskolene og flere lærere i skolen.
  • Tilbud om kvelds- og nattåpne barnehager.
  • Gratis tannlege for unge heves fra 19 til 24 år.
  • Skattelette for pensjonister. Vil gi mer enn Alliansen. Vil også utligne skattegapet på sikt mellom lønnstakere og andre grupper, som sykmeldte og personer på attføring.
  • Heving av studiestøtten til studenter (om økonomien tillater).
  • Videreføre skattefradraget på oppussing og ombygging av boliger.
    Ingen boligskatt for husholdninger som gjennomfører ENØK-tiltak som reduserer energiforbruket med 30 prosent eller mer.
    Storsatsing på tog.
  • Økt bistand til verdens fattige (1 pst av BNI = samme som Alliansen)

Pengene bestemmer

Mona Sahlin

Mona Sahlin

Foto: SVT

Socialdemokraternas leder, Mona Sahlin, som førte ordet mest, lot realismen råde og sa de rødgrønne har samme syn som de borgerlige på hva den svenske staten har råd til av reformer. Nemlig tilsvarende 12,8 milliarder svenske kroner.

- Det er ikke der skillet går, sa hun.

- Skillet går på hvordan vi prioriterer. Vår regjeringsplattform bygger på likhet, mente hun og understreket at velferd for alle er avhengig av sterke statsfinanser

- Velferd er også det å ha en trygg jobb med en lønn man kan leve av, supplerte Lars Ohly.

Miljöpartiet trakk naturlig nok fram klimatiltakene, og anklaget den sittende regjeringen for ikke å ha noen miljøpolitikk.

- Sverige skal bli et foregangsland, erklærte Maria Wetterstrand.

Blant annet er man enige om å presse EU til å sette mål om å redusere CO2-utslippene med 30 prosent fram til 2020.

Tapte skattene

Politiske kommentatorer mener at Vänsterpartiet tapte skattene. For en mulig rødgrønn regjering lover å beholde en del av skattelettelsene og endringene som den borgerlige regjeringen har gjennomført siden 2006.

Vänsterpartiet er tilhengere av høyere skatter på en rekke felt, og en presset Sahlin forsøkte i det lengste å unngå klart svar på spørsmålet om en mulig ny regjering kom til å heve skattene i kommende periode.

- Med de kunnskaper vi i dag har om den økonomiske utviklingen, kommer vi ikke til å heve skattene enn på de områdene vi har nevnt, måtte hun til slutt svare.

Derimot vant Vänsterpartiet Afghanistan, hvor de fikk presset gjennom at svenske styrker skal starte tilbaketrekningen etter kommende årsskiftet. Miljöpartiet og Socialdemokraterna ønsket å vente ett år.

Og det står svart på hvitt at Sverige kommer til å holde seg unna NATO-medlemskap. Og det blir heller ingen ny folkeavstemning om tilslutning til Euroen, som både Socialdemokraterna og Miljöpartiet egentlig er for.

Statsminister Fredrik Reinfeldt oppsummerte den rødgrønne regjeringsplattformen slik:

- Det går ikke å regjere Sverige på disse 18 sidene.

SISTE NYTT

Siste nytt