Stoltenberg takket Trump for Nato-kritikk

WASHINGTON D.C. (NRK): USAs president Donald Trump har gjentatte ganger kritisert andre Nato-land for ikke å bidra nok. I kveld takket alliansens generalsekretær Jens Stoltenberg Trump for fokuset på byrdefordeling.

Stoltenberg møter Trump

Like etter klokka 21 møttes Stoltenberg og Trump for første gang i Det ovale kontor i Det hvite hus. Stemningen virket avslappet og hyggelig i forkant av møtet. Syria, terrorisme og byrdefordeling internt i Nato stod på agendaen.

– Mange Nato-land har ikke betalt det de skylder, sa Trump på pressekonferansen etter møtet. Han gjentok kravet om at andre Nato land må bruke minst to prosent av BNP på forsvar.

Stoltenberg var på sin side opptatt av at mange Nato-land allerede har begynt å øke sine bevilgninger til forsvarssektoren. Videre sa han at økte forsvarsbudsjetter har vært hans førsteprioritet siden han tiltrådte som alliansens generalsekretær i 2014.

– Det sterke og klare budskapet fra president Trump har vært til stor hjelp, og nå ser vi at ting beveger seg i riktig retning, sa Stoltenberg.

– Jeg spurte også om alle pengene som ikke har blitt betalt de siste årene, og om de pengene kommer tilbake, fulgte Trump opp med.

Trump NATO Donald Trump, Jens Stoltenberg

STORT SETT ENIGE: På pressekonferansen etter møtet var Stoltenberg og Trump begge opptatt av at mange Nato-land må øke sine forsvarsbudsjetter.

Foto: Evan Vucci / AP

Vil ha Nato mer involvert mot terrorisme

USAs president var også opptatt av hva mer Nato kan gjøre for å bekjempe terrorisme rundt om i verden.

– Jeg klaget på dette for lenge siden, de gjorde en forandring, og nå bekjemper de terrorisme, sa Trump, og fortsatte:

– Jeg sa den (alliansen, journ.anm.) var utdatert. Nå er den ikke lenger utdatert. Jeg håper våre Nato-allierte kan ta en større rolle i å hjelpe våre irakiske partnere med å bekjempe ISIS, sa presidenten.

Stoltenberg fulgte oppfordringen fra Trump:

– Vi er enige om at Nato kan og må gjøre mer i den globale kampen mot terrorisme. I denne kampen er det å trene lokale styrker et av de beste våpnene vi har. Nato har erfaringen og utholdenheten som skal til for å utgjøre en forskjell, sa Stoltenberg.

Gjentok Syria-anklager

Trump benyttet også anledningen til igjen å komme med harde utfall mot Syrias president Bashar al-Assad etter angrepet med kjemiske våpen i den opprørskontrollerte byen Khan Sheikhoun nordvest i Syria 4. april.

– Vi takker for støtten fra våre Nato-allierte i fordømmelsen av Assads morderiske angrep med de forferdeligste våpen. De ondskapsfulle drapene på uskyldige sivile med kjemiske våpen, inkludert små og hjelpeløse barn, må kontant bekjempes av alle siviliserte nasjoner, sa Trump.

Dermed fulgte han opp kritikken som hans egen utenriksminister Rex Tillerson framførte i Moskva tidligere i dag. Russland og USA er dypt uenige om Syria-konflikten, og Russland hevder det ikke finnes bevis for at Assad-regimet stod bak det kjemiske angrepet i Khan Sheikhoun.

Stoltenberg understreket på sin at angrep med kjemiske våpen er uakseptabelt, og at mange Nato-land har vist forståelse for at USA svarte på det kjemiske angrepet med å bombe en syrisk flybase.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt