Tillerson: – Forholdet til Russland har nådd et bunnpunkt

Etter flere timelange møter i Moskva var Russlands og USAs utenriksminister enige om i hvert fall én ting: Forholdet mellom de to landene er ikke spesielt godt om dagen.

RUSSIA-US-DIPLOMACY

ANSPENT: USAs utenriksminister Rex Tillerson (til venstre) og Russlands utenriksminister Sergej Lavrov på pressekonferanse i Moskva i kveld.

Foto: ALEXANDER NEMENOV / AFP

– Forholdet mellom våre to land har nådd et bunnpunkt. Slik kan det ikke fortsette, sa USAs utenriksminister Rex Tillerson på en pressekonferanse i Moskva i kveld.

Pressekonferansen fant sted etter at USAs utenriksminister hadde timelange møter med både Russlands utenriksminister Sergej Lavrov og president Vladimir Putin i Kreml tidligere i ettermiddag. Dette var det første offisielle møtet på dette nivået mellom de to landene siden Donald Trump tok over som USAs president i januar.

– Vi er blitt enige om å forbedre kommunikasjonen, både på militært og diplomatisk nivå, sa Tillerson. Han opplyste videre at det vil bli nedsatt en arbeidsgruppe som skal jobbe med å forbedre forholdet mellom de to landene.

Full splid om Syria

Et av de viktigste temaene på dagens møte var de siste ukers opptrapping av konflikten i Syria. Tonen mellom USA og Russland har vært skarp etter at over 80 mennesker ble drept 4. april i et angrep med kjemiske våpen mot den opprørskontrollerte byen Khan Sheikhoun nordvest i Syria. USA mener Syrias president Bashar al-Assad stod bak, og svarte med å sende 59 krysserraketter mot flybasen Shayrat som brukes av det syriske regimet.

Russland støtter på sin side Assad-regimet og hevder syriske opprørere var ansvarlige for at kjemiske våpen rammet sivile i Khan Sheikhoun. På pressekonferansen i dag gjentok de to utenriksministrene sine helt ulike syn på hva som skjedde.

– Bevisene for at regimet stod bak er overbevisende, sa Tillerson.

– Vi er ikke overbevist og vil ha en uavhengig gransking, sa Lavrov.

Ifølge Tillerson var de to likevel enige om noen sentrale punkter vedrørende Syria:

– Vi er enige om at Syria skal være forent og stabilt, og at det ikke skal være en frihavn for terrorister, sa han.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt