Jemens president gir fra seg makten

Jemens president Ali Abdullah Saleh har signert en maktoverføringstale som innebærer at han overlater makten til visepresidenten.

Ali Abdullah Saleh signerer maktoverføringsavtalen

Ali Abdullah Saleh skal nå ha skrevet under avtalen som gjør at han gir fra seg makten i Jemen.

Foto: - / Afp

I avtalen som er framforhandlet av Golfstatenes samarbeidsråd (GCC), ligger det også at Saleh får diplomatisk immunitet og dermed ikke kan stilles for retten.

Saleh ble såret i et angrep mot presidentpalasset i hovedstaden Sana i juni i år, og han skal nå etter planen reise til New York for å få medisinsk behandling.

Beholder tittelen

Avtalen om maktoverføringen ble omsider undertegnet i Saudi-Arabia i ettermiddag med kongen av Saudi-Arabia, representanter for den jemenittiske opposisjonen og utenriksministrene fra golfstatene som vitner.

Han har i flere måneder motsatt seg å godkjenne avtalen som overfører makten til hans nestkommanderende, visepresident Abd-Rabbu Mansour Hadi.

Hadi skal styre landet sammen med opposisjonen fram til det etter planen skal avholdes presidentvalg innen tre måneder.

Saleh, som har sittet ved makten i Jemen i 33 år, beholder den formelle presidenttittelen fram til valget.

– Ingen forskjell for folket

Demonstrantene i Jemen avviser avtalen om maktoverføring som landets president skulle undertegne i Saudi-Arabia.

De skulle aller helst se at Saleh stilles for retten, noe han altså slipper siden avtalen gir ham diplomatisk immunitet.

– At makten skal overføres til visepresidenten, viser at denne avtalen ikke vil gjøre noen forskjell for folket. Dette blir bare et personlig nederlag for Saleh og lite annet, sier midtøstenforsker Jacob Høigilt ved Forskningsstiftelsen Fafo til NTB.

SISTE NYTT

Siste nytt