Hopp til innhold
Urix forklarer

Jeb Bush kjemper i motbakke

WASHINGTON (NRK): Mandag kunngjør Jeb Bush formelt at han vil kjempe for å bli republikanernes kandidat ved presidentvalget neste år. Men det kan bli vanskeligere enn han trodde.

Jeb Bush

SLITER: Veien for å bli USAs neste president synes lang for Jeb Bush, som skal annonsere sitt kandidatur på mandag.

Foto: Jeff Chiu / Ap

– Putin er en bølle, sa Jeb Bush under sitt besøk i Polen denne uka.

Det er andre toner enn broren, president George W. Bush, la an i 2001. Han hevdet å ha sett inn i Putins øyne, fått en følelse av hans sjel og funnet ut at han var til å stole på.

– Putin har endret seg med tiden, forklarte Jeb. Med andre ord, det er ingen motsetning mellom det broren sa og det den kommende presidentkandidaten mener.

Var det galt å invadere Irak?

– Hvis du visste det vi vet nå, ville du invadert Irak, spurte intervjueren Megyn Kelly fra Fox News i mai.

Det var underforstått at Irak faktisk ikke hadde de masseødeleggelsesvåpnene som George W begrunnet invasjonen med i 2003.

– Det ville jeg, sa Jeb Bush.

Dagen etter gikk han ut og sa at han hadde misforstått spørsmålet. Det tok nær en uke og flere bortforklaringer før han endelig bestemte seg.

– Jeg ville ikke ha gått inn i Irak om jeg visste hva vi nå vet, sa Jeb Bush til slutt.

Overmot og penger

– Jeb Bush rammes av sitt overmot, sier kritikerne.

Med mer penger fra næringslivet, et landskjent navn og større stab enn noen av de republikanske konkurrentene, trodde Jeb han ville skremme en del av dem fra å stille.

Han trodde han kunne bruke noen måneder på pengeinnsamling før han med seieren i sikte formelt erklærte sitt kandidatur. Målet var å sikre 100 millioner dollar før kunngjøringen mandag til politiske «aksjonskomiteer», som formelt driver kampanje helt uavhengig av kandidaten de støtter.

Det ser ikke ut til å gå.

Rørlegger som kampanjeleder

Mange rike republikanske donorer tviler nå på at Jeb Bush er den rette til å kjempe mot Hillary Clinton. Krangel og utskiftninger i staben har forsterket inntrykket av at dette kanskje ikke blir noen suksesshistorie.

I begynnelsen av juni fikk kampanjelederen sparken.

Den nye, Danny Diaz, er bare 39 år, utdannet rørlegger og politisk sett lang mindre erfaren enn forgjengeren.

Han bør i hvert fall kunne gi gode råd om hvordan en slukker politiske branner.

Bør enslige mødre skamme seg?

I en bok fra 1995 skrev Jeb Bush at manglende skamfølelse og stigmatisering knyttet til det å føde barn utenfor ekteskap var et samfunnsproblem.

– Mine synspunkter har utviklet seg over tid, men mitt syn på viktigheten av at fedre er involvert i barnas liv har ikke endret seg. Sa Jeb Bush denne uka, i et forsøk på å distansere seg fra seg selv.

Ordet «skam» ble ikke nevnt.

SISTE NYTT

Siste nytt