Hopp til innhold

– Folk føler seg helt maktesløse

Japanerne fortviler ettersom tallet på døde og savnede stiger. Det er kaos i flere byer, det er mat- og vannmangel og kloakksystemene har brutt sammen.

Video Anders Magnus

Nett-TV: Mat- og vannmangel rammer også de som ikke ble direkte berørt av skjelvet og tsunamien. Reporter: Anders Magnus. Foto/redigering: Bi Sheng.

Anders Tvegård i Japan
Foto: NRK
Anders Magnus i Japan
Foto: NRK

NRK har besøkt byene Tsuchiura og Ishioka, som ligger nord for Tokyo i den hardt rammede Miyagi-regionen.

Byene er starten på katastrofeområdet og ligger i randsonen til atomanlegget i Fukushima - som fortsatt vakler.

Mangler strøm og vann

I Tsuchiura er det nå ikke strøm, ikke vann og butikkene er tomme for mat og det er ingen forsyninger på vei. Det står stengt på flere av butikkdørene og folk mangler alt.

Det samme gjelder i byen Ishioka, hvor vannmangelen er total, og toalett- og kloakksystemer er brutt sammen som følge. I Ishioka er det startet en viss utdeling av mat, i motsetning til Tsuchiura.

Video 82a61125-19d3-4a14-aeb1-a6e5ef267fa0.jpg

Nett-TV: Utenriksmedarbeider Anders Tvegård har møtt bekymrede innbyggere i Tokyo.

Befokningen er fortvilet og vet ikke hva de skal gjøre. De føler seg makteløse, spesielt når tallene på antatt omkomne og savnede stadig stiger og stiger.

Også i hovedstaden Tokyo, med 8,5 millioner innbyggere, merkes presset etter mat og vann.

De japanske matvarekjedene aner ikke når varedistribusjonen kommer i gang igjen. Flere matprodusenter har stengt ned fabrikkene, og det er ikke tatt noen beslutning om når produksjonen gjenopptas.

Tomme butikkhyller i Tokyo

Butikkene i Tokyo er i ferd med å gå tom for varer som brød og vann. Ingen vet når varedistribusjonen kommer i gang igjen.

Foto: Eugene Hoshiko / Ap

Øde gater og tomme hyller

Da NRKs team dro fra Tokyo i morges lokal tid, var bykjernen helt tom, og det var knapt et menneske ute.

I det velstående strøket Ginza, hvor gatene med sine eksklusive merkebutikker, restauranter og store shoppingsentre pleier å være stappfulle på en vanlig søndag, er det i dag helt øde, og det råder en rar og avventende stemning.

I forstedene var det noe mer folk ute. De forsøker å få tak i vann, mat og bensin i de lokale butikkene og supermarkedene. Hamstringen ser ut til å ha begynt.

NRK var inne i seks forretninger for å få tak i nok vann. Kanner til bensin og diesel er mer eller mindre utsolgt.

Foreløpig er ikke alle butikkene tømt for alt av varer, og situasjonen varierer fra strøk til strøk.

Vil bare hjelpe

NRKs andre team, reporter Anders Tvegård og fotograf Leif Carlsson, har vært i havnebyen Hiatchi, 2,5 timers kjøretur fra Tokyo.

Byen var ett av mange steder som ble tatt av de enorme bølgene på fredag.

Rundt 20 hus i byen er rett og slett være forsvunnet. Ingen vet foreløpig hvor mange som er savnet. I gatene ligger båter knust til pinneved, møbler og husinventar, alt sammen skylt ut med vannet. Også her er strømmen borte.

Bil og båt strandet i Hiatchi

Båto og bil strandet på land i Hiatchi.

Foto: Anders Tvegård / NRK

Folk er ute i gatene og rydder opp som best de kan uten hjelpemidler.

Båter er slengt inn på land og biler har havnet oppå hverandre i høyden. slike ting får de ikke gjort noe før maskiner settes inn.

Hitatchi er ikke blant de byene som er hardest rammet av tsunamien, og folk her sier de skal komme seg igjennom det. De lider med sine landsmenn som har det enda verre.

Japanerne flest er lukket og ønsker ikke å snakke så mye om hvordan de selv har det eller hva de føler. Men når vi snakker litt med dem, kommer tårene.

I Hitachi snakker vi med en eldre mann som mest av alt ønsket å komme seg ut for å hjelpe, men som naturlig nok ikke har mulighet til det. Fortvilelsen over skjebnen til sine landsmenn er stor over alt.

Også her er det mangel på vann og mat, men nødforsyninger skal være på vei.

Motorveien mellom Tokyo og Hitachi

Motorveiene mellom Tokyo og kysten er stengt for vanlig trafikk. Kun ambulanser, redningsmannskap og media med tillatelse får kjøre.

Foto: Anders Tvegård / NRK

Veiene sprekker

Myndighetene har stengt deler av veinettet for å få hjepen raskere frem.

Motorveiene, hvor NRK har fått tillatelse til å kjøre, er forbeholdt ambulanser og redningspersonell. Ambulanser kommer stadig susende motsatt vei, inn fra kysten og mot Tokyo.

På vei ut til kysten var skadene jordskjelvet har forårsaket på infrastrukturen tydelig.

Veiene, som er trefelts, er full av store sprekker, broer er sunket og kantsteinene har løftet seg flere titalls centimeter over bakken.

Likevel: Den japanske katastrofehåndteringen, er imponerende. Veimannskaper er allerede ute for å reparere, og det er allerede nylagt asfalt på enkelte partier.

Siviltrafikken i Tokyo begynner så vidt å ta seg opp igjen, blant annet fordi deler av kollektivtrafikken fortsatt står og mange fortsatt velger å holde seg hjemme.

Fordi motorveiene er stengt og prioritert til redningsarbeid, er det bilkøer overalt, og trafikken snegler seg sakte avgårde. Men søndag er fridag, og den store utfordringen kommer i morgen når millioner antakelig vil prøve å ta seg frem til arbeidet igjen.

Video Se de enorme ødeleggelsene

Video: Ødeleggelsene har rammet hardt og omfattende.

Flere etterskjelv i dag

Før NRK forlot Tokyo i morgentimene lokal tid, var det flere merkbare etterskjelv.

Veggene på hotellet vaiet, kleshengere klirret og lamper dinglet. Ute i gangene stod rengjøringspersonalet og holdt seg fast i rekkverk som er montert i veggen – nettopp for at man skal holde seg fast under jordskjelv – og forsøkte å forsikre gjestene om at «...det går bra, det går bra».

Myndighetene har økt antallet soldater som skal settes inn i hjelpearbeidet fra 50.000 til 100.000.

Skeptisk til myndighetene

Begge NRKs reportere forteller at det er situasjonen på atomanlegget i Fukushima som mest av alt opptar japanerne akkurat nå. Frykten for hva som kan skje, er rådende og levende.

Myndighetene har opplyst at 160 personer er registrert med stråleskader. 170.000 mennesker er evakuert.

Gatebilde Hitachi

Folk har startet å gjøre gatene fremkommelige.

Foto: Anders Tvegård / NRK

Foreløpig er det ingen panikkstemning; til det er japanerne for disiplinerte. Men befolkningen i Tsuchiura og Ishioka er naturlig nok svært bekymret for hva som kan skje.

Folk utviser stor skepsis til både det som kommer fra myndighetene og media, men velger å tro at man snart får kontroll over den alvorlige situasjonen.

Før vi forlot Tokyo, snakket vi med en gjeng unge mennesker. De sa «vi hører hva de sier, vi tror ikke på det, men vi håper de får rett».

Nye bilder sendes ut

På fjernsynet vises det også stadig nye og spektakulære bilder av hvordan tsunami-bølgene rammet. Noe av det siste er bildene av hvordan tre store skip knuses mot hverandre i vannmassene.

Hele byer og landsbyer er helt borte, og den forferdelige virkeligheten begynner å synke inn hos flertallet av japanerne nå som den første sjokkfasen har lagt seg.

Video Se ødeleggelsene fra luften

Se ødeleggelsene fra luften.

SISTE NYTT

Siste nytt