Hopp til innhold

Leter etter overlevende i gjørma

Redningsarbeidet i Japan pågår for fullt. Nå letes det etter overlevende i gjørma. Enkelte byer er fullstendig ødelagt tsunamien, og hjelpearbeidet er veldig vanskelig.

Det er vanskelig å få oversikt over de enorme ødeleggelsene etter jordskjelvet og tsunamien i Japan. Byer er skylt vekk av bølgene og mange mindre steder er fullstendig utslettet.

I fem av landets provinser er om lag 300.000 mennesker evakuert, ifølge nyhetsbyrået Kyodo. Mange av dem har søkt tilflukt i provisoriske leire i de hardest rammede områdene.

Samtidig meldes det om etterskjelv, noe som øker frykten for nye ødeleggelser.

Det offisielle tallet på omkomne er lørdag kveld 686. 642 mennesker er savnet, men det ventes at disse tallene vil stige. Nyhetsbyrået Kyodo melder at mer enn 1.800 mennesker kan ha omkommet.

I kystbyen Minamisanriku er mellom 9.500 og 10 000 personer ikke gjort rede for. Byen ligger midt i området som er hardest rammet.

Video Landskapet i Japan før og etter tsunami

Kystbyen Minamisanriku før og etter tsunamien.

Gigantisk hjelpeoperasjon

I tillegg til om lag 50.000 japanske redningsarbeidere sender FN og flere andre land spesialtrente mannskaper for å bistå i redningsarbeidet.

– Vi er i ferd med å sende ni eksperter som er blant de mest erfarne vi har til å håndtere katastrofer. De vil bidra med å evaluere behovene og koordinere innsatsen med japanske myndigheter, sier Elisabeth Byrs, talskvinne for FNs kontor for koordinering av humanitære saker (OCHA).

I går lovet Obama Japan all den hjelp landet trenger. Han sa USA sender nok et hangarskip til Japan for å bistå med hjelp der det trengs.

Rikuzentakata begravet i gjørme

Det er ikke mange bygninger som klarte å stå i mot naturkreftene i byen Rikuzentakata da tsunamien traff land.

Foto: Ap

Trenger mat og vann

Leger uten grenser (MSF) er på plass i Sendai med to team. Søndag vil ytterligere tre team flys inn med helikopter til området, som er blant de hardest rammede av det kraftige jordskjelvet og den påfølgende tsunamien fredag, skriver NTB.

Skadene er store, men legene melder at innbyggernes medisinske behov ser ut til å bli ivaretatt.

Selv om den medisinske situasjonen ser ut til å være under kontroll, har befolkningen fortsatt prekære behov.

– Noen steder ser vi hus og bygninger som er fullstendig ødelagte, forteller MSFs koordinator Mikiko Dotsu.

– For øyeblikket er elektrisitetsforsyningen svært dårlig, mens det ikke er tilgang på vann. Folk trenger mat, tepper og vann. Disse behovene er nå større enn de medisinske, sier Dotsu.

– Klarer seg selv

Generalsekretær Børge Brende i Norges Røde Kors sier Japan Røde Kors har handlet raskt. Atten nødhjelpsteam arbeider i de jordskjelv- og tsunamirammede områdene

Brende sier Røde Kors i Norge er klare til å sende både personell og utstyr dersom Japan trenger det, men så langt ser det ut til at Japan klarer seg selv.

– Foreløpig ser det ut som omfanget har vært mindre enn det vi fryktet i utgangspunktet, men fremdeles er ikke konsekvensene av tsunamien kartlagt, sier Brende til NTB.

NORSAR står klare

Video Tsunamien treffer Kamaishi

Tsunamien treffer havnebyen Kamaishi.

Norwegian Search and Rescue Team, NORSAR, er satt i beredskap. følge teamleder Ove Syslak kan de 39 medlemmene reise til Japan når som helst.

Til NTB sier Syslak at UD har garantert for den økonomiske biten, og at en eventuell innsats vil bli satt i verk av UD etter anmodning fra Japan eller FN.

NORSAR med sine 39 medlemmer omfatter både medisinsk personale fra Norsk Luftambulanse, brannfolk fra Oslo Brannvesen og dessuten spesialtrente hundeekvipasjer fra Norske Redningshunder.

Norge klar til å bidra

Utenriksminister Jonas Gahr Støre sier Norge på kort varsel kan sende humanitær hjelp og leteteam med hunder til Japan.

Men Støre sier at det er viktig å ta lærdom av tidligere katastrofer og ikke dynge på med hjelp som det ikke er apparat til å distribuere.

Norske hjelpeorganisasjoner forteller at de står forberedt til å hjelpe, men avventer bistandsforespørsel fra japanske myndigheter.

Lisa Sivertsen, kommunikasjonssjef i CARE tror at hjelpebehovet i de kriserammede områdene i Japan kommer til å være stort og oppfordrer derfor nordmenn til å donere penger til nødhjelpsfond.

Tidligere i dag ble det klart at sjømannskirken blir nå en del av beredskapsteamet ved den norske ambassaden i Tokyo. Ambulerende sjømannsprest i Asia Øst, Rune Birkeland, reiser søndag morgen lokal tid fra Seoul i Sør Korea til Tokyo.


SISTE NYTT

Siste nytt