NRK Meny
Normal

Japan sikter mot månen

Japans romfartsadministrasjon lanserte denne uken planer om en bemannet stasjon på månen innen 2030.

Japansk romsonde
Foto: Illustrasjon: Jaxa / Scanpix/AP

Grunntrekkene i prosjektet ble denne uka lagt fram på en internasjonal konferanse i Tokyo denne uken, skriver nyhetsbyrået AFP.

Planene for den bemannede månebasen er klare, men det er ennå ikke bevilget midler til prosjektet, sier talsmenn for den japanske romfartsadministrasjonen Jaxa.

- Teknisk mulig

– Det er foreløpig uklart om planen lar seg gjennomføre, ettersom det bare kan skje med den japanske regjeringens og det japanske folkets uttrykkelige samtykke. Men teknisk blir det nok mulig om et tiår eller to, sier Jaxa-talsmann Satoki Kurokawa.

Jaxa håper å kunne sende en satelitt i bane rundt månen i løpet av 2007, etterfulgt av ubemannede fartøy som skal lande på månen for å samle mineralprøver.

De håper videre at japanske astronauter kan lande på månen rundt år 2020, og deretter bruke rundt ti år på byggingen av basen.

Ny giv

Japans romfartsprogram led flere tilbakeslag i 2003, med tapet av en romsonde og en observasjonssatelitt, såvel som den mislykkede oppskytingen av en rakett som bar spionsatelitter.

Siden da har japanerne imidlertid gjort en rekke romteknologiske framskritt.

USA, som foreløpig er det eneste landet som har sendt mennesker til månen, planlegger en bemannet ferd til planeten Mars innen år 2020. Den europeiske romfartsorganisasjonen ESA, Kina og India vil alle gjennomføre ubemannede måneferder de neste par årene.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt