Hopp til innhold

Jagland: Jeg har lansert en rekke ideer for statsministeren

I dag møtte Europarådets leder Thorbjørn Jagland representanter for opposisjonen og statsministeren i Ukraina i et forsøk på å løse i den fastlåste situasjonen i landet.

Thorbjørn Jagland møtte Ukrainas statsminister Mykola Azarov

Thorbjørn Jagland møtte i dag Ukrainas statsminister Mykola Azarov i Kiev.

Foto: POOL / Reuters

Thorbjørn Jagland møtte Arsenij Jatsenjuk

Jagland møtte også tidligere finansminister Arsenij Jatsenjuk, som i dag er en av landets tre opposisjonsledere.

Foto: POOL / Reuters

– Vi har lansert en rekke ideer både for statsministeren og for opposisjon, så vil jeg holde kontakten med dem videre, sier Thorbjørn Jagland på telefon fra Kiev til NRK.

Fordømmer volden

I dag kom NATO med kraftig fordømmelse av volden mot demonstranter i Ukraina, noe som fikk Russlands utenriksminister til å tenne på alle pluggene.

– Jeg skjønner ikke hvorfor NATO kommer med slike uttalelser. Vi håper ukrainske myndigheter klarer å roe situasjonen, og vi oppfordrer alle til å ikke blande seg inn, sa Sergei Lavrov i dag.

Men det er nettopp denne volden Jagland har tatt tak i og som han håper skal få partene til og samlet fordømme.

– I mine møter med alle opposisjonslederne og statsministeren og mitt senere møte med utenriksministeren i dag vil jeg forsøke å finne ut om det er mulig å skape en dialog mellom de forskjellige aktørene og forsøke å finne ut hva som har foregått under demonstrasjonene. Det siste er uhyre viktig, sier Jagland.

Banker journalister

I over en uke har demonstranter samlet seg på Uavhengighetsplassen i Kiev i en protest mot at landet ikke ville undertegne en omfattende samarbeidsavtale med EU. I løpet av disse få dagene skal minst 40 journalister og pressefotografer har blitt utsatt for vold av opprørspoliti og betalte bøller.

Dette håper Jagland det vil bli slutt på ganske raskt.

– Jeg tror alle aktører leter etter en mulighet for dialog i et forsøk på å skape tillit og for å finne ut hva som har skjedd knyttet til alle den volden. For det er liten tillit til justis- og påtalemyndigheter i Ukraina kan agere uavhengig. Derfor må vi finne ut hva som har skjedd og bringe dette inn til andre som også opposisjonen har tillit til.

Human Rights House Network har laget en liste over 36 navngitte journalister som så langt skal ha blitt angrepet, men at tallene trolig er mye høyere. Ukrainske aktivister NRK tidligere har vært i kontakt med mener at de kan bevise at opprørspoliti har gått bevist etter demonstranter med batonger og pepperspray.

– I løpet av to dager har vi registrert at mellom 40 og 50 journalister har blitt såret i sammenstøtene, fortalte Tetyana Pechonchyk til NRK i går.

Hun er frilansjournalist og leder av Human rights Information Center i Kiev, som er en del av Human Rights House Network.

Betalte bøller

Et annet problem er betalte bøller eller såkalte «Titushki» som drikker seg fulle og vilkårlig lager bråk i demonstrasjonene og gjør det de kan for å skremme journalister fra å gjøre jobben sin.

Frivillige organisasjoner hevder mydnighetene busser inn bøller som skal skremme journalister.

SE VIDEO: Frivillige organisasjoner hevder ukrainske myndigheter busser inn bøller, kalt tituskji, for å skremme journalister og lage bråk på demonstrasjoner. Foto: Stig Jaarvik.

– Dette er et nytt fenomen som kom hit til Ukraina for ikke så lenge siden. «Titushki» er unge mennesker mellom 18–30 år som er engasjert i sport og som er medlemmer av sportsklubber eller kanskje til og med jobber i politiet, forteller Oksana Romaniuk, som er daglig leder av Institute of Mass Informastion.

– Vi må forsøke å finne et format for dette som også kan bringe inn Europarådets verdensanerkjent ekspertise og folk opposisjonen har tillit til. Dette er helt nødvendig for å komme videre, sier Jagland før han haster videre for å møte utenriksministeren i Ukraina.

Foreløpig har ikke regjeringen i Ukraina imøtekommet demonstrantenes krav. President Viktor Janukovitsj, som er blitt symbolet på Ukrainas nei til EU, reiste tirsdag til Kina til tross for urolighetene i hjemlandet.

SISTE NYTT

Siste nytt