Hopp til innhold

Hevder politiet angriper journalister målrettet

I løpet av få dager skal minst 40 journalister og pressefotografer som dekker demonstrasjonene i Kiev ha blitt utsatt for vold av opprørspolitiet. Menneskerettighetsorganisasjoner mener myndighetene forsøker å kvele debatten.

Ukrainsk politi gikk til brutalt angrep på en fotograf fra Euronews som dekket demonstrasjonen i Kiev søndag.

HER ANGRIPER POLITIET: Fotograf Roman Kupriyanov fra Euronews ble slått til blods av opprørspolitiet da han filmet sammenstøtene mellom demonstranter og politiet i Kiev søndag.

Denys Danko

Deny Danko, som jobber for 1 + 1 Channel, sier til Kiyiv Post at han ble slått mer enn 30 ganger etter å ha holdt fram pressekortet.

Foto: Facebook / Human rights Information Center
Tetyana Pechonchyk

Frilansjournalist Tetyana Pechonchyk og organisasjonen Human rights Information Center mener journalister har blitt ofre for målrettede angrep fra opprørspoliti de siste dagene.

Foto: Privat
Oleksandr Perevoznik

Journalist Oleksandr Perevoznik fra Liga Business Inform hevder han ble slått til blods av politiet.

Foto: Human Rights House Network
Gleb Garanich

Reuters-fotograf Gleb Garanich fortsatte å ta bilder, etter at han ifølge sitt eget nyhetsbyrå skal ha blitt angrepet av opprørspoliti på lørdag.

Foto: STRINGER / Reuters
Ivar Dale

Ivar Dale i Den Norske Helsingforskomité sier han har sett videobevis på opprørspoliti som går en ekstra runde for å slå journalister i hodet med politikølle.

Foto: NHC

Det er mørkt, og stillingskrigen utenfor presidentens kontorer hardner til mellom panserkledt politi og opprørske demonstranter med tørkler foran ansiktene.

Idet noen av oppviglerne begynner å kaste stein, dundrer opprørspolitiet fram og hamrer løs på folkemengden.

Den anerkjente journalisten Denys Danko fra nyhetskanalen 1+1 Channel holder opp sitt eneste vern, et pressekort, og uttaler tydelig: «Jeg er journalist».

«Det gir jeg f*** i», er det siste han hører før han faller blodig til bakken.

– Enhver polititjenestemann som løp forbi meg, slo med med kølla. De sparket meg i hodet, brystet og på hendene, forteller Danko, til Kyiv Post.

– Leier inn pøbler for å skremme journalister

Massedemonstrasjonene mot Ukrainas president og regjering har stort sett vært fredelige, men episoder av vold har også preget bildet. Så langt skal over to hundre demonstranter og politifolk ha blitt skadet.

Også flere journalister, både ukrainske og utenlandske, har fått merke volden. Nå mener ukrainske aktivister å kunne bevise at opprørspolitiet spesielt har rettet batonger og pepperspray mot dem som skal dokumentere hva som foregår for resten av verden.

– I løpet av to dager har vi registrert at mellom 40 og 50 journalister har blitt såret i sammenstøtene, forteller Tetyana Pechonchyk til NRK.

Hun er frilansjournalist og leder av Human rights Information Center i Kiev, som er en del av Human Rights House Network.

Ifølge frivillige organisasjoner blir arbeidsdagen med å rapportere inn det som skjer vanskeligere fordi myndighetene leier inn pøbler, såkalte «titushkier» for å skremme journalister fra å gjøre jobben sin.

– Dette er et nytt fenomen som kom hit til Ukraina for ikke så lenge siden. «Titushki» er unge mennesker mellom 18-30 år som er engasjert i sport og som er medlemmer av sportsklubber eller kanskje til og med jobber i politiet, forteller Oksana Romaniuk, som er daglig leder av Institute of Mass Informastion.

– Slo journalister dobbelt så hardt

De fleste av journalistene skal ha blitt angrepet på lørdag i nærheten av presidentens kontorbygninger, da situasjonen mellom politiet og demonstrantene tilspisset seg.

– De fleste ble slått av opprørspolitiet, men noen av dem ble skadet av brostein og brannbomber som ble kastet av demonstranter. I de sistnevnte tilfellene dreier det seg om ulykker, mens politiet gjorde det med vilje, sier Pechonchyk på telefon fra Ukraina.

Hun forteller om opprørspoliti som slår dobbelt så hardt når de arresterte sier ifra at de er journalister.

– De så at de hadde med seg kameraer, diktafoner og mikroner. Noen av dem som ble angrepet har forklart at politiet ble mer voldsomme da de forklarte at de var journalister, sier Pechonchyk.

Filmet angrepet på seg selv

Human Rights House Network har laget en liste over 36 navngitte journalister som så langt skal ha blitt angrepet. Blant disse er en fotojournalist fra nyhetsbyrået Euronews, som filmet sammenstøtene mellom demonstranter og politiet i Kiev søndag.

I fotografens egen video fra hendelsen, som kan sees øverst i denne artikkelen, ser man opprørspoliti som angriper mannen. Fotografen, Roman Kupriyanov, synker deretter sammen på asfaltet, mens angrepet tilsynelatende fortsetter noen sekunder.

Ifølge Lyon-baserte Euronews skal fotografen ikke ha konfrontert politiet direkte før angrepet.

Kupriyanov skal, i likhet med de fleste andre journalistene som har blitt angrepet, ha fått legehjelp etter kort tid. Ifølge Pechonchyk har ingen av journalistene så langt blitt alvorlig skadet.

– Vil unngå debatt

The Centre for Civil Liberties (CCL), som samarbeider med Human rights Information Center, mener angrepene på journalister tyder på at ukrainske myndigheter er ute etter å stilne kritikerne, fremfor å sørge for sikkerhet.

«Bruken av vold på denne måten er et tegn på at myndighetene ikke vil at deres politikk blir debattert av innbyggerne i Ukraina», skriver organisasjonen på sine hjemmesider.

Ifølge CCL har rundt 200 personer ringt organisasjons hjelpetelefon i løpet av helga. 75 av samtalene dreide seg arrestasjoner og beretninger om vold fra politiet.

Dette kommer i tillegg til søndagens demonstrasjoner, forteller Pechonchyk.

– Veldig alvorlig

Ivar Dale fra Den norske Helsingforskomité befinner seg i Kiev, og har sett demonstrasjonene på nært hold. Selv om han ikke direkte har vært øyenvitne til volden mot journalister, har han hørt historiene og sett videobevis på at det skjer.

– Det er jo veldig alvorlig. Jeg har sett video av journalister som bare står og filmer, hvor politiet tar en U-sving og kakker journalistene i hodet med køller.

Han vet ikke årsaken til at opprørspolitiet har vært spesielt aggressive mot pressen, men mener det kan ha sammenheng med manglende kompetanse og kunnskap om den frie presses oppgave i samfunnet.

(Artikkelen fortsetter under videosaken)

Frivillige organisasjoner hevder mydnighetene busser inn bøller som skal skremme journalister.

SE VIDEO: Frivillige organisasjoner hevder ukrainske myndigheter busser inn bøller, kalt tituskji, for å skremme journalister og lage bråk på demonstrasjoner. Foto: Stig Jaarvik.

– Fin linje før det tipper over i vold

Dale sier situasjonen i Kievs gater nå er veldig spent.

– Det er en fin linje før det tipper over i vold. Selv om det stort sett har vært fredelig, er det alltid en fare for at situasjonen skal eksplodere, sier Dale.

Han tror ikke voldsepisodene så langt har skremt pressen fra å dekke demonstrasjonene.

– Det er fortsatt mange journalister her. Selv om det er veldig spent, så skal det mye til for at dette utvikler seg til fare for menneskeliv, slik som i for eksempel Kirgisistan. Det er ikke samme voldskultur i Ukraina, sier Dale som har god kjennskap til Sentral-Asia.

Opprørt

Pechonchyk sliter med å skjønne hvorfor opprørspolitiet kan være ute etter journalister.

– Jeg forstår det ikke. Det er ulovlig, og vi har en egen paragraf i våre lover om at man ikke skal angripe pressen, sier Pechonchyk, før hun legger til:

– Det kan hende at de er redde for at dette blir dekket i media.

Ifølge Pechonchyk er majoriteten av journalistene som har blitt banket opp fra Ukraina, men enkelte er også fra Polen, Russland og USA.

– Etter disse hendelsene har politiets talsperson sagt at det ikke var meningen å angripe journalistene, men dette har skjedd før også, så jeg stoler ikke på at politiet kommer til å etterforske dette, konkluderer Pechonchyk.

SISTE NYTT

Siste nytt