Hopp til innhold

Ivanka Trump var vikar for pappa på G20-møte

USA ble en kort stund representert av en annen Trump under et møte med verdens statsledere på G20, da faren Donald måtte ut i et annet møte.

Ivanka Trump på G20

PRESIDENTVIKAR: Det korte vikariatet ga vann på mølla for kritikere som beskylder president Donald Trump for å urettmessig gi familiemedlemmer toppstillinger i Det hvite hus.

Foto: POOL / Reuters

Det hvite hus bekrefter overfor AFP at Ivanka Trump (35) «en kort stund deltok på hovedbordet da presidenten måtte ut en tur.»

Ivanka representerte dermed USA under møtet om utvikling i Afrika, og satt mellom den britiske statsministeren Theresa May og Kinas president Xi Jinping.

Vanligvis fylles statsledernes tomme seter på slike toppmøter av høytrankede offentlige tjenestepersoner.

Det korte vikariatet ga vann på mølla for kritikere som beskylder president Donald Trump for å urettmessig gi familiemedlemmer toppstillinger i Det hvite hus og å blande roller.

Ivanka Trump på G20

Ivanka Trump (foran) var med på bildene som ble tatt av deltakerne på G20-toppmøtet lørdag. Bak henne står blant annet hennes far, Donald Trump og en rekke andre statsledere.

Foto: Patrik Stollarz / AP

Den amerikanske historikeren, Anne Applebaum, reagerte sterkt på at noen så «ukvalifisert» ble satt til å representere USAs nasjonale interesser.

Laster Twitter-innhold

Deltok i et annet møte

Ivanka er tidligere forretningskvinne med et eget klesmerke. Hun har ikke politisk erfaring, men har jobbet for farens forretningsimperium.

Da faren vant valget, fikk hun eget kontor i Det hvite hus som en ubetalt rådgiver og assistent for presidenten. Også Ivankas ektemann, Jared Kushner, har en innflytelsesrik rolle som rådgiver for svigerfar, den amerikanske presidenten Donald Trump.

Talspersonen for Det hvite hus understreker at også andre statsledere blir erstattet midlertidig når de må forlate møtene. Den amerikanske presidenten skal ha forlatt møtet for å delta på andre møter med verdensledere.

Tidligere lørdag deltok Ivanka Trump sammen med sin far på et annet møte i regi av Verdensbanken i Hamburg, hvor tema var kvinnelig entreprenørskap i utviklingsland.

Der deltok også Norges finansminister Siv Jensen (Frp). Norge er ikke en del av G-20-landene, men er invitert av Tyskland som gjest under toppmøtet i Hamburg i år.

Møte under G20

Tidligere lørdag ledet Ivanka Trump et sidemøte under G20-samlinga i Hamburg, hvor tema var å fremme kvinnelig entreprenørskap i utviklingsland. Her sammen med Norges finansminister Siv Jensen og Jim Yong Kim i World Bank Group.

Foto: SAUL LOEB / AFP

SISTE NYTT

Siste nytt